Jeroen Diepemaat aan het werk met pianotonen. Foto: Michiel Wopereis
Jeroen Diepemaat aan het werk met pianotonen. Foto: Michiel Wopereis Foto:

Balancerend op de grens
tussen muziek en beeld

LICHTENVOORDE - Op zondag 8 april houdt Jeroen Diepenmaat (1978) uit Deventer zijn eindpresentatie bij Lokalen - ruimte voor creatief ondernemen in Lichtenvoorde. Tussen 14.00 en 17.00 uur is iedereen welkom om zijn werk te ervaren in de oude Rosvoort-school aan de Frans Halsstraat 35.

In de maand maart is beeldend kunstenaar Jeroen Diepenmaat twee maal een week werkzaam geweest in het gastatelier van Lokalen. Hij richtte zijn onderzoek op zowel geluid als beeld, met als uitgangspunt de daar aanwezige piano. In zijn werk balanceert Jeroen op de grens tussen muziek en beeldende kunst. Zijn tekeningen verwijzen naar klanken, muziekdragers of instrumenten. De muziek heeft vaak een rijke beeldende zeggingskracht. Daarnaast houdt hij van seriematig werk en herhalingen. Dat levert werk op dat zowel te horen als te zien is: tekeningen, schetsen, partituren, muziek en geluid.
Het startpunt voor de onderzoeksperiode vormde de piano. Deze kreeg een prominente plaats in de ruimte en van daaruit maakte Jeroen opnames. Door cassettebandjes te laten rondlopen langs twee of meerdere spelers, kon de direct gespeelde pianomuziek kort daarna klinken via de andere cassettespelers. Dit leverde gelaagde en vervormde klanken op die al improviserend tot composities leidden. Bij het beluisteren van de opnames tekende Jeroen de gebruikte tape-lussen en legde hij de handen vast die boven het klavier zweefden: vrij en van enige context voorzien zorgt dat voor vervreemdende beelden.
Jeroen verzorgt om 15.00 uur een piano-optreden waarmee hij zijn periode als Artist in Residence afsluit. De entree deze middag is gratis.


www.jeroendiepenmaat.nl