Broodfonds: solidariteit in een nieuw jasje

LICHTENVOORDE - Het broodfonds is een succes door heel Nederland. In zo'n collectief spreken zelfstandigen af om elkaar te steunen bij ziekte. Het is een sociaal vangnet voor en door ondernemers. De broodfondsen bestaan nu twaalf jaar. Met landelijk al 330 groepen waar 15.000 ondernemers aan meedoen. De regio Lichtenvoorde krijgt er een broodfonds bij, na een speciale informatieavond op 11 april om 19.30 bij café Hogenkamp, Aaltenseweg 33.

Veel ondernemers hebben geen financieel vangnet als zij ziek worden. Als oplossing ontwikkelde een groep ondernemers het broodfonds. In een broodfonds kennen en vertrouwen de deelnemers elkaar. Iedereen die meedoet stort maandelijks een bedrag op een eigen rekening, wordt iemand ziek dan ontvangt diegene van iedereen een bedrag om van te leven. "Deze solidariteit in een nieuw jasje valt bij ondernemers in goede aarde", legt initiatiefnemer André Jonkers van de BroodfondsMakers uit. "Omdat het kleinschalig en overzichtelijk is, weten de mensen in een broodfonds precies wat er met hun geld gebeurt. En dankzij het onderlinge vertrouwen blijft het een betaalbare oplossing."

Hoe het werkt
Het broodfonds is er voor alle soorten ondernemers, zowel zzp'ers als zelfstandigen met een BV of VOF. De maximaal vijftig deelnemers leggen geld in op individuele rekeningen. Zodra een van hen arbeidsongeschikt raakt, krijgt die van de anderen tijdelijk financiële steun.

Informatieavond
De avond is voor mensen die een groep zoeken om bij aan te sluiten of zelf een broodfonds willen starten. U krijgt uitleg en antwoord op vragen. Een kort filmpje met uitleg staat op de site www.broodfonds.nl. Entree gratis maar graag vooraf aanmelden via de site: https://www.broodfonds.nl/nieuws/agenda/informatieavond_lichtenvoorde_zieuwent_winterswijk.


Snoei voor Leven stopt

REGIO - In de afgelopen drie jaar hebben velen taxussnoeisel bijeengebracht, in totaal zo'n vijftig ton, voor de actie 'Snoei voor Leven'. Dit betekent dat er een paar honderd kankerpatienten gebruik hebben kunnen maken van het geneesmiddel Taxol in hun strijd tegen kanker. Daarnaast heeft het snoeisel 22.500 euro opgebracht dat aan KiKa geschonken is om hun onderzoek naar de behandeling van kanker bij kinderen te ondersteunen.

Naar nu blijkt is er door veranderde marktomstandigheden veel minder behoefte aan de grondstof voor de bereiding van het geneesmiddel Taxol. Bij de bereidende farmaceutische industrie is voor jaren voldoende grondstof aanwezig en is er momenteel dus geen vraag meer naar taxussnoeisel. Het is op dit moment onduidelijk hoe lang de vraag naar snoeisel weg zal blijven. Dit heeft tot gevolg dat de Lionsclub Oost Achterhoek en Van Ooijen Tuinen de inzameling van taxussnoeisel tot nader order opschorten. In de zomer van 2018 wordt dus geen nieuw snoeisel ingezameld. De organisatoren van Snoei voor Leven bedanken iedereen die in de afgelopen jaren heeft geholpen bij de inzameling.