Ria Schreurs voor haar winkel met de kenmerkende fiets. Foto: Annekée Cuppers
Ria Schreurs voor haar winkel met de kenmerkende fiets. Foto: Annekée Cuppers

'Handwerken dat verveelt me nooit, ik zou niet eens meer anders kunnen'

Stof & Sier bestaat 10 jaar

LICHTENVOORDE - Ria Schreurs heeft er nog geen moment spijt van gehad dat ze tien jaar geleden de toenmalige Stoffenhal aan de Rapenburgsestraat in Lichtenvoorde overnam van Ans Wolters. "Nog iedere dag loop ik door mijn zaak en dan zie ik al die kleurtjes, de mooie garens, de kokers met knoopjes. Dan denk ik, het is toch wel geweldig, zo'n eigen 'snoepwinkel', zoals trouwe klanten het noemen."

Door Annekée Cuppers

Tien jaren zijn voorbij gevlogen maar Ria's enthousiasme is nog onverminderd. "Ik vind handwerken zo heerlijk om te doen, je maakt echt iets van jezelf en er zijn zoveel technieken dat het nooit saai wordt. Ik zou niet eens meer anders kunnen en ben altijd wel wat aan het fröbelen. Alle voorbeelden die je in de winkel ziet, maak ik dan ook zelf. Zo kan ik mijn klanten ook goed helpen als ze zelf ergens niet uitkomen. Tijdens een rustig moment in de winkel gaan we er dan gewoon even samen voor zitten."

Workshop sierraden maken
De liefde voor handwerken zit Ria in de genen, ook haar moeder en oma waren fanatieke handwerksters. Op haar beurt heeft Ria het fröbelvirus doorgegeven aan haar eigen dochter. "Marleen is industrieel ontwerper en heeft verschillende werkstukken gemaakt voor haar opleiding, zoals lampjes met macraméwerk als lampenkap. Hartstikke leuk om te zien dat ook zij zo creatief is maar door haar opleiding en leeftijd heeft ze weer een hele andere kijk op de zaak. We gaan ook vaak samen naar beurzen en op zaterdag 7 april van 11.00 tot 15.00 geeft Marleen een demo macramé knopen in de winkel."

Handwerken is hip
Ook steeds meer jongeren weten de weg naar Ria's winkel te vinden. "Handwerken is weer helemaal hip. Oude technieken worden in een nieuw jasje gegoten en dat maakt het weer fris en verrassend. Kijk maar naar de gehaakte mandela's die je nu bij zoveel mensen voor het raam ziet hangen. Eigenlijk is het niet anders dan het gehaakte kleedje dat vroeger bij oma op tafel lag maar door een ander patroontje, een hip kleurtje en een eigentijdsere presentatie, heb je weer net even iets anders."
Voor de toekomst blijft Ria gewoon zo doorgaan met haar winkel. "Het is zo'n heerlijk vak, ik zou niet eens meer anders kunnen. Vaak zoek ik overdag alvast iets uit in de winkel waar ik 's avonds weer mee aan de slag kan want handwerken, dat verveelt me nooit."

Wie jarig is, trakteert
Tien jaar Stof & Sier, dat moet gevierd worden en daarom geeft Ria van 4 tot en met 7 april 10% korting op alle stoffen, brei- en haakgarens.


www.stofensier.nl