Bianca Poelhuis, Mieke Ressing, Janneke Kalk en Marieke Heutinck zijn klaar voor de estafetteloop. Foto: Henri Walterbos
Bianca Poelhuis, Mieke Ressing, Janneke Kalk en Marieke Heutinck zijn klaar voor de estafetteloop. Foto: Henri Walterbos

'Sport en passie verbinden aan een mooi doel, dat is de reden om hier aan mee te doen'

Lopersgroep '90 en Lopersvereniging Groenlo brengen Bevrijdingsvuur naar Oost Gelre

Door Henri Walterbos

OOST GELRE - Nadat de gemeente Oost Gelre het idee had opgevat om deel te nemen aan de traditionele ceremonie in Wageningen om het bevrijdingsvuur vanuit deze plaats - waar de Tweede Wereldoorlog ook op papier ten einde kwam - door heel Nederland te verspreiden, werd er contact opgenomen met Lopersvereniging Groenlo (LVG) en Lopersgroep '90 Lichtenvoorde. De verenigingen werden gepolst om dit gezamenlijk op te pakken en uit te voeren.

"In oktober hebben we hierover een eerste verkenningsgesprek gehad. Daarna is binnen beide verenigingen de animo gepolst. Die bleek er te zijn. Ondertussen had ik het al van mijn collega van sport bij de gemeente Oost Gelre gehoord", weet Bianca Poelhuis van LVG nog. "Goh, leuk, zei ik. Direct werd ik gevraagd om van de organisatie deel uit te gaan maken. Dat wilde ik wel doen."
"Ook bij ons sloeg het idee aan en leek het ons leuk om dit samen te gaan doen. Dat was direct dik in orde", vult Marieke Heutinck vanuit Lopersgroep '90 aan. "Ooit heeft de toenmalige gemeente Lichtenvoorde al een keer deel genomen aan deze traditie", weet ze nog. "Dat was in 1995. Waarom het bij eenmaal is gebleven is onbekend bij de huidige lopers."

Mooie invulling
"Enthousiaste lopers is één, maar we hadden ook vragen", vertelt Christian Reinders. "Leuk dat lopen, maar wat is er dan te doen op 5 mei?' vroegen we ons af. Komt er dan een feest in Oost Gelre? Er moet wel iets gebeuren. Daar zijn ze mee aan de slag gegaan en is hier een mooie invulling aan gegeven."

Deel van het enthousiasme bij de lopers van beide verengingen is het feit dat ze zich allen zeer bewust zijn van het grote goed dat 'vrijheid' is. Bianca Poelhuis, Janneke Kalk (LVG), Marieke Heutinck en Mieke Ressing (Lopersgroep '90), en Christian, loop- en bootcamptrainer in zowel Groenlo als Lichtenvoorde, allen hebben wel iets met 5 mei Bevrijdingsdag en het thema 'vrijheid.' "Vrijheid is ontzettend belangrijk. Het feit dat je vrij mag zijn, vrij mag denken en leven, eigenlijk doen waar je zin in hebt, dat is voor mij de belangrijkste reden om mee te doen", is Christian kort. Het verhaal van Janneke gaat dieper nog. "Vrijheid is het grootste goed wat je kunt hebben. Het lijkt zo lang geleden die Tweede Wereldoorlog, maar dat is het gewoon niet. Kijk eens naar hoeveel verdeeldheid er nu is. Het is nooit een vanzelfsprekendheid dat je die vrijheid hebt. Met dit soort activiteiten is dat ook belangrijk en mooi de symboliek die je hiermee uitdraagt, ook voor je kinderen. Voor mijzelf speelt er nog een behoorlijk ander aspect mee. 4 en 5 mei is bij ons in de familie toch echt wel een belangrijk gebeuren. Mijn opa zat in het verzet en is tijdens een razzia doodgeschoten. Vijf kinderen werden achtergelaten, waarvan mijn vader de jongste was. Dat heeft altijd impact. Het heeft mijn oma gevormd, mijn ooms en tantes, het heeft mijn vader gevormd, dat heeft ons weer gevormd. Je moet je ogen zo goed open houden en er van doordrongen zijn dat je dit waarborgt. Ook daarom is dit evenement supergaaf om met elkaar te doen."
Mieke spreekt van een lange traditie binnen haar familie. "Bij mij is dodenherdenking met de paplepel ingegoten. Ik kom uit Mariënvelde. Daar liggen vijf piloten op het kerkhof begraven. Van jongs af aan gingen wij daar naartoe. Wij vonden al die verhalen zeer interessant als kind. Als je later dan die leeftijden van die jongens ziet, dan besef je pas dat het eigenlijk toch wel hele jonge mannen zijn die hier verongelukt zijn. Dan heb je het daar met je ouders over. Ook van zaken als 'goh, als het nu oorlog zou zijn, aan welke kant zou je dan staan? Iets als 'is het wel zo vanzelfsprekend dat je aan de goede kant zit?' Word je een held als je aan verzetsdaden doet of kun je ook aan die andere kant terecht komen? Je kunt in sommige situaties van narigheid niet voorspellen welke kant je zult gaan kiezen. 5 mei was daar altijd wel een beetje ondergeschikt aan bij ons. Het was vooral het herdenken. Je bent je zo'n dag wel van 'vrijheid' bewust en als je dan over andere oorlogen hoort, dan zitten zij daar in het zelfde parket als dat mensen in de Tweede Wereldoorlog hier zaten."
"Bij ons werd er nooit veel over de oorlog gesproken. Met name mijn moeder hield dat altijd zeer stil", herinnert Marieke zich nog. "4 mei herdachten we altijd, en ach 5 mei, het is weer een gewone werkdag en ging je eigenlijk gewoon weer verder met waar je mee bezig was, maar ik ben me er zeker van bewust dat het niet allemaal vanzelfsprekend is dat we de vrijheid hebben. Ik vind het dan ook geweldig dat we 4 mei herdenken en dan in combinatie deze estafette lopen en met je sport bezig kunt zijn, in vrijheid. Een mooiere combinatie kan ik niet bedenken."
Ook Bianca is zich bewust van de vrijheid. "Beroepsmatig kom ik met jonge vluchtelingen in aanraking die hun land ontvlucht zijn, waar dus nog wel onderdrukking en oorlog zijn. Dan zie je wat voor leed dat met zich meebrengt en wij blij mogen zijn dat wij hier in Nederland leven. Verder vind ik mooi dat je met dit gebeuren met sport bezig bent. Sport verbindt mensen. Je sport en passie verbinden aan een mooi doel. Dat is voor mij de reden om hier aan mee te doen." Het is overduidelijk dat het evenement voor de deelnemers meer is dan een loop alleen.

Grootste lol met elkaar
De organisatie van de loop is inmiddels in volle gang. De ruim 73 kilometer lange route naar Oost Gelre toe en de tientallen kilometers van kern naar kern binnen Oost Gelre is uitgestippeld, rekening houdend met fietsbegeleiders en de touringcar waar de lopers die niet lopen en begeleiding in zitten. Of ze de gehele nacht wakker blijven weten ze nog niet. "Veel tijd om te slapen is er niet, maar ja als je een keer anderhalf uur kunt slapen is al meegenomen", denkt Christian. "Ik denk dat we de grootste lol met elkaar beleven. Het is zo'n mooi stukje saamhorigheid", lacht Bianca nu al. "We hebben vorige week nog een informatie- en kennismakingsavond gehad met de meeste van de 51 lopers die deelnemen, bij BS22 in Groenlo. Dat was heel gemoedelijk allemaal."

De lopers zijn zo overtuigd van het welslagen van de Bevrijdingsvuurloop dat al vooruit gekeken wordt naar volgend jaar. "Het is de eerste keer dat het in deze vorm georganiseerd wordt. We willen er eigenlijk zoveel mogelijk mensen bij betrekken. Volgend jaar kunnen we het misschien wel uitbreiden met andere loopgroepen uit de andere kernen", kijkt Bianca al vooruit. Marieke is er al over aangesproken. "We gaan het in de evaluatie meenemen." De lopers aan tafel zijn het eens met elkaar. Wat hen betreft is een traditie geboren.