Optreden 'Winterdrums' in schouwburg De Storm 2017. Foto: PR
Optreden 'Winterdrums' in schouwburg De Storm 2017. Foto: PR

Voel de beat bij Malletband Switbertus en Concordia

Deel 2 van slagwerk in beweging

LICHTENVOORDE - "Alles heeft een ritme", zo klinkt het refrein van een songfestivalliedje uit de jaren '80, sterker nog ook iedereen hééft een ritme, de mens wordt immers gedreven vanuit de hartslag. Reden voor het percussie-ensemble van Switbertus om de maand april uit te roepen als 'maand van de percussie'. De komende weken lichten de muzikanten en het instructieteam een tipje van de sluier op van het nieuwe buitenseizoen. Dit doen ze door enthousiast te laten horen, voelen en beleven aan welke muziek ze werken en hoe deze muziek wordt ingezet tijdens concerten en muzikale shows.

Het zal de oplettende toeschouwer tijdens de corso's van Lichtenvoorde en Winterswijk zijn opgevallen dat de slagwerkers het traditionele (mars)pad inmiddels grotendeels hebben verlaten en de eigentijdse muziek met een passende show presenteren. Formaties wijzigen van breed naar smal en terug, danspassen zijn geïntroduceerd en de grote tempowisselingen zorgen voor een aansprekend schouwspel. Kortom, muziek en beweging in optima forma. De weg van de brede (percussie)show en een grotere publieksparticipatie zal volgend jaar door worden gezet naar onder andere theater De Storm. Als onderdeel van het honderdjarig bestaan van Concordia zal de malletband een concept neerzetten waarbij de verbinding wordt gezocht met verschillende kunstvormen. Hierbij valt te denken aan een (rock)band, dansgroep, dj, topshowband en bijvoorbeeld djembéspelers.

Malletbands presenteren eigentijdse muziek

Een totaalconcept, muziek en beweging opnieuw uitgevonden doet de traditionele taptoe steeds meer vergeten. Eén groot voorbeeld van zo'n opzet is bijvoorbeeld 'Proud on Stage', een verrassende muziekshow die sinds een paar jaar draait in de schouwburg van Leeuwarden voor uitverkochte zalen.

Dat muziek verbindt en gezond is, mag algemeen bekend zijn. Maar dat beweging, showmanschap en uitstraling daar nog een extra boost aan geven, kun je zelf het beste ervaren. Door de aanloop naar zoveel mooie momenten is de malletband altijd op zoek naar gedreven mensen die al eens slagwerk hebben gespeeld, slagwerk willen leren spelen of een andere dimensie aan de muziek willen geven door met verrassende combinaties te komen. Bij de band heerst een laagdrempelige sfeer en de leden staat voor veel suggesties open. Door de intensieve begeleiding is resultaat snel zicht- en hoorbaar. Muzikaal opleiden doet de band zelf en via muziekschool Boogiewoogie. Showtechnische instructie vindt plaats vanuit de eigen opleiding. 'muziek doen!', in de maand april extra voor slagwerkers op de maandagavonden in verenigingsgebouw 'de Swite' in Lichtenvoorde en op donderdagavonden in gebouw Wilhelmina in Kotten. Beide avonden beginnen om 20.00 uur. Iedereen kan gewoon binnen lopen. Eerst informatie inwinnen kan natuurlijk ook. Bel hiervoor naar Jos Taken, telefoonnummer 06-13948347, of Eddy Rondeel 0544-375839.

Voel en speel beat op percussie- en malletinstrumenten bij Switbertus/Concordia. Iedereen heeft een ritme.