Een aantal leerlingen poseert met de jubileummokken. Tussen de leerlingen Theo Hulshof (in grijze trui). Foto: Annekée Cuppers
Een aantal leerlingen poseert met de jubileummokken. Tussen de leerlingen Theo Hulshof (in grijze trui). Foto: Annekée Cuppers

Frans ten Bosch ziet Abraham

LICHTENVOORDE – Feest bij basisschool Frans ten Bosch op 't Veld in Lichtenvoorde. De school bestaat vijftig jaar en dat moet natuurlijk gevierd worden. Met een schoolbrede expositie van handbeschilderde mokken door de leerlingen en koffie met wat lekkers voor bezoekers, aangestuurd door de cultuurcoördinatoren van de school, Marga Waalders en Sarah Temming. Een korte terugblik door leerkrachten Angelien Gerritsen en Theo Hulshof en een blik in de toekomst door de nieuwe directeur, Roel Schreur.

Door Annekée Cuppers

Roel vertelt: "Als school hebben wij creativiteit hoog in het vaandel staan. Wij wilden graag de kinderen een blijvende herinnering bieden aan dit jubileum en daarom hebben ze onder leiding van kunstenares Esther Krabbenborg allemaal een mok gemaakt." Angelien valt bij: "De kinderen vonden het leuk om te doen en waren vaak erg geconcentreerd bezig met het beschilderen van de mokken. Een leerling was zo trots dat hij zelfs de voetbaltraining er voor afgezegd had. Mama moest mee naar school om zijn werk te komen bekijken."

Theo memoreert aan de beroemde thema-weken uit het verleden van de school. "Er zijn nu nog oud-leerlingen die vertellen dat ze daar mooie herinneringen aan bewaren. En wij als leerkrachten ook. Dan hadden we bijvoorbeeld het thema 'schatgraven' en moesten we 's ochtends in alle vroegte de Schans in om de schatten in te graven. Maar ja, dan vonden we ze 's middags niet meer terug." Angelien: "Grote kans dat die schatten er nu nog inzitten!"

Roel Schreur is sinds dit schooljaar directeur van de Frans ten Boschschool. Wat hem al snel opviel, is de enorme betrokkenheid van oud-leerkrachten. Een aantal van hen helpt nog regelmatig mee op de school. "Er heerst hier een bepaalde gemeenschapszin en ook ouders voelen zich duidelijk erg betrokken bij de school." Theo vult aan: "Veel van die ouders hebben hier vroeger zelf op school gezeten. Als ze hier dan weer binnenkomen, is de eerste reactie: 'Goh, er is hier nog weinig veranderd.', en dat is ook wel logisch want ondanks dat vrijwel de hele school danig is verbouwd en de inrichting veel kleurrijker is geworden, is, om financiële redenen, de vloer hetzelfde gebleven. Tja, en dan hou je toch dat 'lange gangen-effect'." Veel belangrijker is volgens Angelien nog het goede gevoel dat oud-leerlingen aan de school hebben overgehouden. "Veel mensen zijn verknocht aan 't Veld en kiezen onze school voor hun kinderen omdat ze er zelf zulke goede herinneringen aan hebben. Ook heeft onze school relatief veel succesvolle ondernemers voortgebracht en daar zijn we best wel trots op." Roel besluit: "Een mooi streven voor de toekomst; verder bouwen aan de identiteit en goede naam van onze school."