Vlnr wethouder Vincent van Uem, Harrie Krabben van Stichting Marke Vragender Veen en Jos te Molder van GroenGoed. foto: Kyra Broshuis
Vlnr wethouder Vincent van Uem, Harrie Krabben van Stichting Marke Vragender Veen en Jos te Molder van GroenGoed. foto: Kyra Broshuis Foto:

Bescherm de berm voor veilige bloemenzee

VRAGENDER - Harrie Krabben van de Stichting Marke Vragender Veen heeft als eerste de nieuwe brochure van de gemeente Oost Gelre overhandigd gekregen van wethouder Vincent van Uem. De Stichting en GroenGoed onderhouden de bermen in opdracht van de gemeente. Dit gebeurt twee keer per jaar en alleen op zichthoeken wordt er vaker gemaaid. Vaker maaien is schadelijk voor de natuur omdat zo belangrijke kruiden en grassen verdwijnen.

Door Kyra Broshuis

Het kan nog mooier

"Onze bermen zijn een nieuw stukje natuur in Oost Gelre", legt Krabben uit. "Jaren geleden zijn we al overgegaan op ecologisch beheer en we zien nu dat bijvoorbeeld het boerenwormkruid teruggekomen is. Het is mooi, maar het kan nog veel mooier. We willen graag dat onze bermen een grote bloemenzee worden. Dat is goed voor de insecten, zeker voor de bijen en vlinders. De berm doet dan ook dienst als schuilplaats voor (klein) wild. Zij kunnen zich daar verschuilen. In Noord Oost Gelderland zijn vorig jaar 700 reeën voor de auto gekomen. Zo ontzettend jammer. Met begroeide bermen kunnen we veel ongelukken voorkomen."

Veilige en mooie berm

Alle inwoners van het buitengebied krijgen de brochure thuisbezorgd. Zo kunnen ze lezen wat er precies de bedoeling is. Zelf maaien is bijvoorbeeld niet toegestaan. Het is onveilig maar het doet ook afbreuk aan de belangrijkste functies van de berm. Ze vangen het regenwater op en bieden uitwijkmogelijkheden voor het verkeer. Bermen zijn ook de standplaatsen van de laanbomen. De gemeente is eigenaar en beheerder van de bermen en wil samen met agrarisch natuurbeheerorganisaties zorgen voor een veilige en mooie berm.


IVN- wandeling: Zandwegen in oude landschap

REGIO - IVN- Oost Achterhoek verzorgt op zondag 15 april een excursie in de vorm van een circa 6 kilometer lange wandeling. De start is om 14.00 uur vanaf de parkeerplaats van het restaurant de Strandlodge (Badweg 4, 7102 EG) in Winterswijk.

De wandeling met de titel: Zandwegen in het oude landschap, vindt plaats in het fraaie buitengebied van Winterswijk.
Winterswijk kent vele zandwegen waarvan er een aantal in onze wandeling zijn opgenomen. Deze wegen kunnen soms wel honderden jaren oud zijn en vaak hebben ze een rijke historie. Vandaag de dag zijn het nog steeds efficiënte verbindingswegen die vaak een gevoel van nostalgie en rust oproepen.

In april heeft de natuur de winter van zich afgeschud en is het voorjaar volop aan de gang. De deelnemers zullen dan ook zeker allerlei voorjaarbloeiers tegenkomen die de komst van de zomer aankondigen. Wellicht staan er pinksterbloemen en vliegen de eerste vlinders weer rond. Deze wandeling zal muzikaal begeleid worden door vogels die volop de lente in hun lijf hebben.

Tijdens de ongeveer twee uur durende wandeling vertellen IVN- natuurgidsen over het gebied, de fauna en flora.
Omdat de tocht over 6 kilometer zandpad gaat, is het aan te bevelen goed schoeisel te dragen, een redelijke conditie is gewenst. Gezien de lengte van de tocht en het ruwe terrein is deze wandeling niet geschikt voor rolstoelers.
Men hoeft zich niet van tevoren aan te melden en aan de deelname zijn geen kosten verbonden. Voor koffie en thee die halverwege de wandeling worden aangeboden, wordt een kleine bijdrage gevraagd.

Voor meer inlichtingen kan men bellen met Peter Nieuwenhuis, via tel. 06 570 70 621 of Mario Bekke, tel. 06 131 82 884.

Vlnr wethouder Vincent van Uem, Harrie Krabben van Stichting Marke Vragender Veen en Jos te Molder van GroenGoed. foto: Kyra Broshuis