Bij Brouwersnös worden ook voorbereidingen getroffen voor oprichting van het Gildehüs. foto: Kyra Broshuis
Bij Brouwersnös worden ook voorbereidingen getroffen voor oprichting van het Gildehüs. foto: Kyra Broshuis Foto:

Innovatielab 'Gildehüs'

GROENLO - Brouwersnös in Groenlo wordt niet alleen een brouwerij en een horeca-etablissement maar ook een opleidingsplek voor de voedingstechnologie. De gemeente Oost Gelre heeft daarvoor een cofinancieringsdeel voor LEADER-subsidie van 40.500 euro toegezegd. Dat is een kwart van het benodigde bedrag van 162.000 euro. Er loopt nog een aanvraag voor subsidie bij de provincie Gelderland.

Door Kyra Broshuis

Het Gildehüs, zoals de opleidingsplek gaat heten, is een samenwerkingsverband van Marianum Groenlo en Lichtenvoorde, het technasium van het Ulenhofcollege in Doetinchem, het Graafschap College, Van Hall Larenstein in Velp en het AOC in Borculo. Het Gildehüs wil in een later stadium ook graag samenwerken met Duitse onderwijsinstellingen. Het Gildehüs wordt een soort skillslab, zo vertelt wethouder René Hoijtink. "De bedoeling is een educatief centrum voor smartfoodprocessing te realiseren. Er komt veel aandacht voor de praktijk, op die manier willen we het mbo-onderwijs beter laten aansluiten op de arbeidsmarkt. We kijken daarbij over de grens, we hebben straks ook Duitse deelnemers dus het is een mooie samenwerking binnen de Euregio."

Het Gildehüs is een praktijkopleiding en zal vraaggestuurd gaan opleiden. "Het bedrijfsleven geeft aan waar behoefte aan is. Er wordt gestart met praktijklessen over het brouwen van bier maar er is ook ruimte voor andere vormen van voedseltechnologie, zoals het kweken van groente en fruit. Ook is er aandacht voor het praktijkgedeelte van de horecaopleidingen." De verwachting is dat het Gildehüs vanaf oktober dit jaar operationeel zal zijn. Dat is enkele maanden na de officiële opening van het Brouwersnös half mei. Groenlo krijgt geen bieruniversiteit, zo verduidelijkt Hoijtink. "Die zijn er in Antwerpen, München en New York. Maar wat niet is, kan nog komen. Dit is in elk geval een mooi opstapje en een belangrijk onderdeel van het Brouwernös."