Open book

Ik ben in de Groenlose Gids een week niet online verschenen en in de Elna zelfs twee weken niet. Als je bij had willen blijven, had je dus de gezellige, licht geurende, ouderwetse papieren versie moeten lezen.

Als het goed is wordt dit stuk door de - vrij onvoorspelbare - redacteur wel weer digitaal beschikbaar gemaakt. En ook op Twitter en zelfs op Facebook. Op de pagina's van de Groenlose Gids en de Elna. Want die doen nog gewoon aan Facebook.

Dit stuk is trouwens ook te volgen als je een paar afleveringen hebt gemist. Of het is misschien niet te volgen als je juist geen enkele aflevering hebt gemist.

Zelf heb ik geen Twitter en geen Facebook. En ook geen Snapchat, Instagram en ook geen YouTube-kanaal. Ik zit wel op enkele andere digitale uitlaatkleppen. Maar daar heet ik anders, en sommige lezers ook. Denk ik, weet ik zelfs, maar ik heb beloofd discreet te blijven.

Maar ik kan dus mijn Facebook-account ook niet beƫindigen.

Ik moest wel een beetje lachen om die actie van Arjan Lubach om zoveel mogelijk mensen hun Facebook-account te laten opzeggen. Vanwege nepnieuws? Vanwege hun privacy?

Je bent er toch zelf bij, in elk geval wat dat laatste betreft. Post alleen dingen op Facebook of waar dan ook (semi-)openbaar als je het prima vindt dat iedereen het kan zien. Ik hoef niet te weten dat jij gezellig ('voelt zich gelukkig') met je vriend en je twee kinderen een lekkere pannenkoek bij Erve Kots zit te eten, maar je moet het geen bezwaar vinden dat ik het wel te weten kom. En de heren en dames van de pannenkoekenfabriek ook, en die willen het ook weten.

En ik hoef ook niet te weten dat je ingecheckt hebt op station Lichtenvoorde-Groenlo. Facebook hoeft dat trouwens ook niet te weten; alleen Syntus wil het weten, en de NS en ProRail. En die kunnen het dan wel doorgeven aan Facebook. En Facebook geeft het dan misschien wel weer door aan Achterhoek Nieuws (de paraplu boven de Elna en de Groenlose Gids). En Achterhoek Nieuws kan het dan koppelen aan ingelogde gebruikers of reageerders op Twitter en natuurlijk ... Facebook. Niet om u te bespioneren, maar om u in de toekomst nog beter van dienst te kunnen zijn. Yep.

Je kunt natuurlijk een andere naam gebruiken als je een social-media-account neemt, maar dat mag niet, lees de disclaimers maar eens door.

Trouwens, als je alleen je Facebook-account opzegt en verder digitaal doorsurft en doorzoekt en doorpost, wat denk je dan dat er gebeurt? Dat je anoniem bent? Wat Facebook doet, doet Twitter ook, en Google en Microsoft en nog allerlei kleinere big brothers.

Dus mocht u bij het lezen van dit artikel op de webpagina advertenties zien verschijnen, bekijk ze goed want daarin staat wat je interesseert. Wij van Achterhoek Nieuws know what you did last summer. Dat hebben we doorgekregen van Mark.