Hoe het 50 jaar geleden allemaal begon. Foto: familiearchief
Hoe het 50 jaar geleden allemaal begon. Foto: familiearchief Foto:

Restaurant de Leeuw viert gouden jubileum

LICHTENVOORDE - Al 50 jaar verwent familiebedrijf restaurant de Leeuw de inwendige mens. Dit moet gevierd worden en hoe anders dan met heerlijk eten. De maand mei staat in het teken van het 50-jarig jubileum en worden de gasten extra verwend. Bijzondere hapjes, gastkoks en een culinaire fietstocht maken van het jubileum iets speciaals.

Door Dinès Quist

Lekker eten is de familie met de paplepel ingegoten. Voor broer Hein en zus Annemarie Nijenhuis was het dan ook vanzelfsprekend om het restaurant van hun ouders over te nemen. Als enige twee van de zes kinderen zetten zij het restaurant voort dat in 1968 zijn deuren voor het eerst opende. De kegelbanen achter in het pand zorgden aanvankelijk voor genoeg inkomsten. Totdat Hein in 1974 met Wiljo trouwde. "Ik nodigde mijn oud collega Gerard Jongerius uit, destijds chef-kok van wildrestaurant de Echoput in Apeldoorn, om voor ons te koken. Daar ontmoette hij mijn zus waarmee hij later trouwde. Twee vliegen in één klap, mijn zus was onder de pannen en we hadden een goeie kok", vertelt Hein lachend. Vanaf dat moment kreeg het restaurant vleugels en werden de kegelbanen bijzaak. Sindsdien zijn ze met z'n vieren een geolied team. Met hart en ziel weten zij hun gasten elke keer weer te verwennen. "Het is hard werken maar als je dan een familie aan tafel ziet genieten van oma die 90 wordt, dat geeft zoveel voldoening", vertelt Hein.

Als kind in de keuken
Hard werken is een vanzelfsprekendheid voor de derde generatie restauranteigenaren. "Als kind wisten we niet beter of we moesten helpen", weet Annemarie. "Afwassen, aardappels schillen, patat snijden, maar voor patat bakken kregen we één gulden per plaat. Was het vervelend altijd te moeten helpen?", stelt ze zichzelf de vraag. "Nee, het was gewoon zo. Eén keer in het jaar gingen we uit met het gezin. We zijn eens naar de bioscoop geweest in Arnhem en keken dan twee films achter elkaar, om alles uit ons uitje te halen."

De gedrevenheid en culinaire voorliefde zit in de genen van de familie en reikt bijna een eeuw terug. Het familiebedrijf kent zijn oorsprong bij opa Meijer die in 1921 een bakkerij begon. Zijn bakkerij werd in de oorlog de redding voor vele vluchtelingen die hij als verzetsman schuilhield onder de trap en op de trein zette naar veiligere oorden. Zijn heldendaden zijn beloond met een straatnaambordje waarop zijn naam prijkt, Hein Meijerstraat. Na de oorlog breidde hij zijn zaak uit met de eerste cafetaria van Lichtenvoorde. Zijn dochter Ans Meijer nam samen met haar man Harry Nijenhuis de zaak over. Zij kochten er het pand van de buren bij en openden in 1968 hun restaurant met kegelbanen. Het werd cafetaria de Kei en restaurant de Leeuw, symbool voor Lichtenvoorde. Later doopten ze de cafetaria weer om naar cafetaria Meijer omdat deze naam in de volksmond bleef.

Passie voor het vak
Passie voor het vak zit in de genen van de familie. Hein vertelt, "Opa Meijer had eens een grote krentenwegge gemaakt voor een familielid in Harreveld, hij had het verse brood koud uit de oven toen hij op de radio hoorde dat prinses Beatrix was geboren. Met het krentenbrood onder zijn arm is hij op zijn motor gesprongen en naar Soestdijk gereden om de verse krentenwegge aan te bieden." Die gedrevenheid stroomt nog steeds door de aderen van zijn nageslacht. Zo heeft het huidige familiebedrijf twee keer in opdracht van State of Art een diner verzorgd voor 150 man in een vliegtuig op weg naar een autorally in Italië. Een hele onderneming," vertelt Hein "maar we hebben het met ons team voor elkaar gebokst. Het spannendste was nog of de karretjes met al ons eten wel echt in het goede vliegtuig kwamen." Mooie herinneringen heeft het team de Leeuw ook aan het diner dat ze verzorgd hebben in City Lido in Groenlo. "Om geld in te zamelen voor de tsunami konden mensen zich inschrijven voor het goede doel-diner", legt Hein uit. "42.000 euro heeft het opgebracht. Eén van onze gasten heeft dit persoonlijk naar India gebracht en er vissersnetten en bootjes van gekocht." Ook voor goeddoel-projecten in de buurt organiseerde restaurant de Leeuw feestelijke diners.

Laatste jubileum
Momenteel staat het 50-jarig jubileum op de agenda van het dorpsrestaurant. "We willen van dit jubileum een culinair feestje maken", zegt Hein. "Dit is wellicht het laatste jubileum dat we vieren van ons restaurant. We zijn op zoek naar iemand die ons bedrijf over wil nemen. Het zou zo mooi zijn als het restaurant blijft bestaan." Maar van gas terugnemen is nog geen sprake zolang zij nog aan het roer staan. Er staat nog een hoop op de planning. "In de maand mei serveren we een jubileummenu, bij reservering krijgen de gasten een welkomstdrankje aangeboden en koffie met bonbon als afsluiting. Op 27 mei komt onze broer Otto Nijenhuis, hij is chef-kok in restaurant Château St. Gerlach in Valkenburg, een vijf gangen-diner koken. Onze jongens in de keuken smullen dan van de ideeën die ze opdoen voor nieuwe gerechtjes."

In augustus staat er een culinaire fietstocht op het programma. De tocht leidt langs een zestal bedrijven waar een rondleiding wordt verzorgd en een hapje of drankje wordt genuttigd, gemaakt van de producten van het betreffende bedrijf. Voorlopig kan men dus nog genieten van de culinaire lekkernijen en de tomeloze gastvrijheid van restaurant de Leeuw.


Vlnr: Wiljo en Hein Nijenhuis en Annemarie en Gerard Jongerius. Foto: Jos Betting
Hoe het 50 jaar geleden allemaal begon. Foto: archief familie Meijer