Gezellige 'drokte' op het Elna-plein. Foto: Henri Walterbos
Gezellige 'drokte' op het Elna-plein. Foto: Henri Walterbos Foto:

'Drok, drok' op Lichtenvoordse
Koningsfeesten

LICHTENVOORDE- Koningsdag Lichtenvoorde voltrok zich grotendeels onder een meer dan aangenaam lentezonnetje en kan mede hierdoor op een zeer geslaagde editie terugkijken. Ondanks dat het weer in Nederland altijd een onzekere factor is bij buitenevenementen knallen grote namen als Boh Foi Toch en Memphis Maniacs van de affiche 'Lichtenvoorde Koningsdag & Nacht' 2018.

Door Henri Walterbos

Er is door het Comité Orange Lichtenvoorde groots uitgepakt voor een daverend Koningsfeest, maar Lichtenvoorde heeft dan ook een naam hoog te houden. Niet voor niets is Koningsdag Lichtenvoorde nog steeds de grote trekker in de regio. Ook Koningsnacht Lichtenvoorde oefent al net zo'n grote aantrekkingskracht uit op stappers uit de nabije regio, en dat met een even eenvoudige als sterke formule; bandjes in de café's. Ook nog eens bandjes met eigen Lichtenvoordse roots als Slagerij Wolters, SatisFexy en School's Out.

Als blije sporters hun Koningsdag nog meer kleur hebben gegeven en zich in het feestgedruis storten, is het de SatisFexy dat het Koningsfeest op het ELNA-plein af mag trappen. De band mag op herhaling op het Lichtenvoordse Koningsfeest. Koningsnacht stond de band nog bij van Ooijen. Tijdens de wisselingen op het podium is het pauzeact Marcel Bruggeman die zijn best doet sfeerverhogend te zijn vanuit een rijdende bar met zijn tranentrekkers als 'De Clown'.

Dan is het tijd voor het grotere werk met de Achterhoekse band met het grootste feestgehalte per vierkante meter, Boh Foi Toch. Direct maar openen met een bekende, 'Beernd van Kuperi-j.' Alle oude bekenden komen voorbij; 'Armenhuus', 'Vrouw Begeerdink', 'Balkenbri-j', het toepasselijke 'Geef mien bier es an' en 'Drok, drok,' en dat is het. Bij de aankondiging van 'Draej, draej' verzoekt Keuper de menigte elkaar achter de elleboog te pakken en mee te deinen op dit 'walsversken'. "Pak ow buurman of buurvrouw onder d'n arm en goa hen en weer. Dat vindt de könning en könneginne ok leuk," legt Keuper de link met Koningsdag.

Terwijl de grote menigte zich vermaakt op het ELNA-plein vermaken kinderen zich toch vooral op het springkussen en in de pannakooi maar wel meer in het oranje gehuld dan ouderen. Zo lang zal het niet meer duren of ze staan ook op het plein.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding