Een sfeeractie tijdens de heenwedstrijd in Zieuwent. Foto: PR
Een sfeeractie tijdens de heenwedstrijd in Zieuwent. Foto: PR Foto:

Derby tussen Longa en RKZVC staat bol van grote belangen

OOST GELRE-"D'r is gin trekker meer te vinden in Zöwent zoaterdagoavend," kondigde Stefan Beerten van RKZVC twee maand geleden het Trekkermobilisatieteam aan in de aanloop naar Longa – RKZVC. De wedstrijd werd afgelast vanwege extreme weersomstandigheden. Het ritje naar Lichtenvoorde zal een stuk aangenamer zijn deze eerste meizaterdagavond. De oproep 'kom met de trekker, met of zonder zijwieltjes en/of mestinjecteur. Geef u op zodat we gezamenlijk en in vol ornaat de 'trekker' gaan overhalen op de Treffer,' kreeg massaal gehoor in februari. Zaterdagmiddag gaat het dan echt gebeuren.

Door Henri Walterbos

Hoeveel trekkers zich opgegeven hebben, weet Beerten niet precies, wel dat het er veel zijn en dat opgave nog steeds mogelijk is op mailadres opdetrekkernoarlonga@hotmail.com. "We verzamelen om 16.30 uur bij de kerk, een kwartier later vertrekken we." Voor een parkeerplaats voor de trekkers is gezorgd. Door Longa-voorzitter Marcel Eekelder in hoogsteigen persoon. "De trekkers staan op het terrein zelf, dicht bij het veld. Vlak voor de wedstrijd rijden wij achter de kleedkamers langs met de trekkers."

De penningmeester van Longa zal blij zijn met de afgelasting, want de verwachting is dat er zaterdagavond wel eens 4000 voetballiefhebbers uit de gehele regio op het duel af kunnen komen. De derby is er niet een eentje om des keizers baard. Longa zal uit zijn op een revanche voor de kansloze 5-0 nederlaag in het voormalige eigen kerkdorp en de belangen zijn zeer groot. Vier wedstrijden voor het einde van de competitie staat RKZVC fier bovenaan met 1 punt voorsprong op de aanstaande opponent. Bij winst van de brigade van Laurens Knippenborg loopt de voorsprong op naar 4 punten, bij verlies neemt Longa de koppositie over en wint het de tweede periodetitel. Bij een gelijkspel kan Rohda Raalte een lachende derde worden. Rohda staat op 7 punten van RKZVC, maar speelde een wedstrijd minder. Beide ontmoeten elkaar nog in Raalte. Het vertrouwen is bij beide teams zeer groot.

Businessclubs samen
De heenwedstrijd in Zieuwent '30 was in oktober 2017 pure reclame voor het voetbal en een voorbeeld van hoe een wedstrijd met supporters uit beide kampen en voetballiefhebbers uit de gehele regio door elkaar heen beleefd kan worden. Hetzelfde wordt zaterdagavond verwacht. De businessclubs van Longa en Zieuwent hebben 's middags al hun eigen programma in de grote tent op het complex. Ook voor de andere bezoekers zijn er tentjes met koffie en drank. Logistiek is alles geregeld, zoals Marcel Eekelder eerder al aankondigde. "We hebben geleerd van de derby tegen Grol toen we de grote stroom bezoekers niet helemaal goed konden 'handelen'. Dat hebben we nu anders geregeld. Onze eigen leden kunnen op vertoon van hun clubkaart via een aparte ingang naar binnen. Dat versoepelt de stroom betalende toeschouwers."