Kees Porskamp (l) van de VVD en Niek Bragt van het CDA zijn blij met de uitkomst van de formatiegesprekken en presenteren het coalitieprogramma. Foto: Kyra Broshuis
Kees Porskamp (l) van de VVD en Niek Bragt van het CDA zijn blij met de uitkomst van de formatiegesprekken en presenteren het coalitieprogramma. Foto: Kyra Broshuis Foto:

Coalitieprogramma CDA-VVD bekend

OOST GELRE - Namens CDA en VVD presenteren Niek Bragt en Kees Porskamp vandaag het nieuwe coalitieprogramma getiteld 'Volle kracht vooruit!'. De formatiegesprekken zijn voortvarend geweest, zo meldt het tweetal.

Door Kyra Broshuis

"Het waren lange avonden, maar het is prima gelukt. We hebben veel overlap in onze ideeën en er is sprake van een groot wederzijds vertrouwen", legt Bragt uit. "We noemen dit bewust een programma in plaats van een akkoord; we willen proactief te werk gaan. Dat is effectiever als we dat doen middels een programma. Onze gemeente staat er goed voor en onze burgers hebben een groot zelforganiserend vermogen. Er is ruimte voor initiatieven."

Het programma behelst een aantal belangrijke thema's, zoals duurzaamheid, mobiliteit, economie, vitale kernen, zorg, onderwijs en participatie. Voor enkele projecten wordt een programmamanager aangesteld: dat geldt voor de Leefbaarheidsvisie voor de kleine kernen en voor Geef Lichtenvoorde Kleur. Ook is er aandacht voor bereikbaarheid. Porskamp daarover: "Dan hebben we het niet alleen over de N18 en de A18 maar ook over verbindingen richting Duitsland." De coalitie streeft daarnaast naar meer regionale samenwerking. "We willen een zelfstandige gemeente blijven maar zoeken bewust de samenwerking. Nu zijn Doetinchem en Winterswijk daarin nog leidend, maar we zien ook een belangrijke rol voor ons weggelegd", zegt Bragt. Verder is er veel aandacht voor de energietransitie. "We moeten grote slagen maken om in 2030 energieneutraal te zijn. We kiezen daarom voor een mix van raffinage, zonne- en windenergie. Er is absoluut ruimte voor particuliere initiatieven." lees verder op pagina 3

Wethouder Bart Porskamp (VVD)
Wethouder Karel Bonsen (VVD)
Wethouder Marieke Frank (CDA)