Nieuwe coalitie levert vier wethouders

Vervolg van de voorpagina

Vier wethouders zullen het programma gaan uitvoeren. Voor het CDA zijn dat Marieke Frank, die omgeving, economie en toerisme in haar portefeuille krijgt én het project Geef Lichtenvoorde Kleur, en Jos Hoenderboom, die verantwoordelijk wordt voor het sociaal domein en het project Leefbaarheidsvisie kleine kernen. Voor de VVD zullen nieuwkomer Bart Porskamp (volkshuisvesting, sport, duurzaamheid en milieu, energietransitie en ruimtelijk beheer en het programma Stad Groenlo) en oudgediende Karel Bonsen (financiën, p&o, verkeer en mobiliteit, onderwijs en regionale samenwerking en het project bereikbaarheid/A18) als wethouder worden geïnstalleerd. "Vier wethouders (allemaal 0,9 fte) is voldoende voor een gemeente als Oost Gelre", zegt Bragt. "Met deze vier wethouders hebben we een mooie teamsamenstelling en een goede mix van drie ervaren kandidaten en een jong talent dat een bewezen goede ontwikkeling heeft doorgemaakt. Oost Gelre kan met volle kracht vooruit."


Gemeente betrekt
burgers bij energie

OOST GELRE - De gemeente Oost Gelre organiseert drie bijeenkomsten over grootschalige energieopwekking; één in Groenlo, één in Lichtenvoorde en een afrondende bijeenkomst. Oost Gelre wil in 2030 energieneutraal zijn en kan daarom niet zonder windmolens, zonneparken of installaties voor biomassa. Waar die installaties moeten komen en onder welke voorwaarden wil de gemeente graag samen met de inwoners uitzoeken.

Door Kyra Broshuis

"We zullen, als we de doelstellingen willen halen, snel moeten handelen. Maar dat willen we wel doen in samenspraak met onze burgers", zegt wethouder René Hoijtink. "We hebben twee belangrijke punten die we met de inwoners van Oost Gelre willen bespreken. Ten eerste: wat moet er gebeuren om een groot energieproject van de grond te krijgen? En ten tweede: wat moet er gebeuren om een dergelijk project draagbaar te maken voor de samenleving?" Tijdens de bijeenkomsten wordt uitleg gegeven over de energieopgave voor Oost Gelre. "We houden tafelgesprekken aan de hand van vier thema's: besparing, zonne-energie, windenergie en energie uit biomassa."
Tijdens de tweede bijeenkomst is er een informatiemarkt met stands over de besproken thema's. Daarna volgt een presentatie over de resultaten van de eerste bijeenkomst. Ook wordt er dan gevraagd wie eventueel geïnteresseerd zijn om in het verdere proces betrokken te worden. Tijdens de bijeenkomst zijn ook belangenorganisaties als LTO, de energie coöperaties en de Dorpsbelangenorganisaties van de partij.

Praktische informatie
Op 5 juli worden de resultaten gepresenteerd. Wie mee wil denken over de grootschalige energieopwekking in de gemeente Oost Gelre kan zich aanmelden voor de bijeenkomsten via een mail naar energieneutraal@oostgelre.nl. Uiterlijk voor 7 mei.
De eerste bijeenkomst is op maandag 14 mei bij HCR 't Zwaantje in Lichtenvoorde, de avond start om 19.30 uur. De tweede is op 31 mei bij De Mattelier in Groenlo, eveneens vanaf 19.30 uur. Op 5 juli is er een afrondende bijeenkomst. De locatie wordt later bekendgemaakt. Wethouder Hoijtink: "Daar worden de resultaten gepresenteerd die de inbreng vormen voor het opstellen van een beleids- en uitvoeringsplan." Uiteindelijk is het aan de gemeenteraad om een definitief besluit te nemen over de toepassing van grootschalige energieopwekking in Oost Gelre.
Meer informatie is te vinden op de website, onder het kopje Wonen en Leven, Over Oost Gelre, Oost Gelre Energieneutraal.