Kasteel Vorden wordt opengesteld voor publiek. Foto: PR
Kasteel Vorden wordt opengesteld voor publiek. Foto: PR Foto:

Kom eens kijken in Kasteel Vorden

VORDEN – Wie altijd al heeft willen weten hoe het voelt om te wonen op een kasteel, bezoekt Kasteel Vorden. Kasteelvrouwe Karin de Rouw en haar man Jos Hoenen stellen het 25 kamers tellende kasteel open voor publiek. "Het is zeker geen museum, al is er veel te zien uit vroeger tijden. Bezoekers krijgen een kijkje in ons dagelijks leven."

Door Liesbeth Spaansen

Het uit de 12de eeuw daterende Kasteel Vorden is één van de weinige nog bewoonde kastelen in Nederland en is verschillende keren verbouwd. Nadat het kasteel 25 jaar als gemeentehuis in gebruik was, kocht de familie De Rouw het in 2004 van de gemeente. Karin de Rouw richtte het kasteel in naar haar eigen smaak, maar wel in de tijd van toen.

Kasteel als woonhuis
In vroeger tijden hadden de bewoners van Kasteel Vorden 35 mensen in dienst. "Er was veel werk te doen, alles ging met de hand en kostte daarom veel tijd. Denk aan het huishouden, het brandend houden van de haarden, voor het schoonmaken van alle vertrekken en de was waar water voor moest worden verwarmd."
Kasteel Vorden is van oorsprong een vesting ter verdediging van het hele gebied. Later ontstond het dorp Vorden vlakbij het kasteel. "Bijzonder is dat, op een paar onderbrekingen na, er altijd mensen in hebben gewoond. Zij hebben het steeds aangepast aan de tijd," vertelt Karin de Rouw. "Wij hebben het weer volledig ingericht om in te wonen. Adellijke mensen erfden, kregen of kochten er spullen bij, dus echt een stijl is er niet aan te geven."
De kunst- en antiek collectie die Karin de Rouw heeft verzameld en in Kasteel Vorden een plek heeft gekregen, is recentelijk geïnventariseerd. "We hebben bekeken uit welk jaar de voorwerpen zijn, van schilderijen zochten we uit wie het schilderde."

Audiotour
Karin en Jos hebben alles wat interessant is voor bezoekers ingesproken voor een audiotour. "We vertellen over de geschiedenis van het kasteel met zijn bouwstijlen, over de vroegere bewoners, de inrichting die wij hebben gekozen, over de kunst en de schilderijen. De tour duurt ongeveer een uur, maar omdat je kunt pauzeren, kun je op het gemak alles bekijken." De audiotour is nu alleen in het Nederlands, maar er wordt gewerkt aan een Engelse en Duitse versie.

Karin vindt het oprecht jammer dat het kasteel voor rondleidingen niet toegankelijk is voor rolstoelen en kinderwagens. "Nee, het kasteel is absoluut niet rolstoelvriendelijk, dat zeg ik meteen. Het kasteel is daarvoor gewoon te klein, het heeft bovendien smalle gangetjes, op- en afstapjes, drempels en trappen met uitgesleten treden." Als er een (huwelijks)feest op het kasteel wordt gehouden, worden de gasten met rolstoelen naar de trouwzaal getild.

Onderhoud
"Het onderhoud van het kasteel is gigantisch en stopt nooit, maar dat vind ik niet erg. Twee jaar geleden hebben we het helemaal buitenom laten schilderen in de originele kleuren," vertelt de kasteelvrouwe. "De kleuren waren vervaagd, nu zit alles weer fris in de verf. Ook is de binnengracht klaar, het groen is aangeplant en dat kan gaan groeien. De voegen van de muren zijn allemaal verschillend, omdat iedereen die hier woonde, heeft iets verbouwd. In de tuin is altijd wel wat te doen. Vorig jaar hebben we honderd rozen geplant, die zijn nu mooi."

Kasteelhaantje
Dagrestaurant het Kasteelhaantje heeft dezelfde openingstijden als Kasteel Vorden. Karin de Rouw kookt, samen met Constance Bouwmeister voor passanten of groepen op afspraak. "Vooral tijdens de lunch is het gezellig druk. Dan komen hier mensen die met een auto of motor een toertocht houden. Ook lopen verschillende wandel- en fietsroutes langs het kasteel."

Openingstijden
's Winters is het kasteel te bezichtigen in de weekenden. Richting de zomermaanden worden de openingstijden ruimer en is het kasteel van woensdag tot en met zondag geopend. Groepen kunnen op afspraak ook op andere dagen terecht. Kasteel Vorden en het Kasteelhaantje aan De Horsterkamp 8 in Vorden zijn open van 11.00 tot 17.00 uur.


0575 - 55 06 84

info@kasteelvorden.nl

www.kasteelvorden.nl


Kasteel Vorden wordt opengesteld voor publiek. Foto: PR