Weet hoe je moet handelen bij een vlam in de pan zodat je verdere schade voorkomt. Foto: Jorieke Philippi
Weet hoe je moet handelen bij een vlam in de pan zodat je verdere schade voorkomt. Foto: Jorieke Philippi Foto:

Geslaagde Veiligheidsdag licht voor en vermaakt

LICHTENVOORDE- De brandweer pakt groots uit tijdens de Veiligheidsdag op koopzondag 6 mei. Op de Markt staan aan weerszijden twee in de zon blinkende brandweerwagens. Daartussen twee proefopstellingen van de demonstraties 'Vlam in de pan' en 'Hulpverlening' die elkaar afwisselen. Twee in de prak gereden auto's worden gebruikt om de toeschouwers te laten zien hoe de brandweer te werk gaat als ze een slachtoffer uit een wrak willen bevrijden. De acties van de brandweermannen worden vanachter een microfoon van duidelijk commentaar voorzien. De kring van bezoekers rond de opstelling kijkt geïnteresseerd, ook vanaf de terrassen is men nieuwsgierig. "We willen mensen enthousiast maken en met hen in gesprek gaan," legt Jeroen Dusseldorp van de brandweer uit, "We willen ze advies en voorlichting geven en hopen op deze manier ook mensen te werven. Nu kunnen ze zien wat we doen en zich er wat bij voorstellen."

Door Barbara Pavinati

Volgend jaar groter
Tijdens deze zonnig middag is het gezellig druk in het centrum. Anja Onstenk van Promotie Lichtenvoorde vertelt: "Wij kwamen met dit idee voor de koopzondag en hebben de samenwerkingspartners politie, brandweer en gemeente bij elkaar geroepen. Ook de ondernemers uit het centrum hebben hun nodige steentje bijgedragen. Alle partijen vonden het zo'n geslaagde dag dat er zelfs over nagedacht wordt om het volgend jaar groter aan te pakken. Misschien wel een Veiligsheidsdag Achterhoek. De Veiligheidsdag was bedoeld om jong en oud een gezellig dag te bezorgen en om mensen alert te maken op zaken rond veiligheid waar ze normaal niet bij stil staan. Beide voornemens zijn gelukt."

Op de foto
De politie staat waakzaam en dienstbaar bij de Albert Heijn met naast de kraam een auto en motor. Kinderen staan in de rij om in of op de voertuigen te klimmen en ermee op de foto te gaan. Een ouderpaar: "Onze zoon is gek op politie en brandweer. We zijn er speciaal voor naar het centrum gekomen. Hij vindt het echt geweldig dat hij in de politieauto op de foto mag."

Voorlichting
Tegenover de politie staat Jeffrey Baks van Baks Electrotechniek. Hij heeft camera's opgehangen op verschillende plekken rond zijn kraam. De beelden ervan kan je zien in de stand op een flatscreen. Hij heeft veel bekijks. Ook EHBO Lichtenvoorde is van de partij met een verbandpost, hun eigen mobiele werkplaats en een kraam waarin onder andere beademingspoppen van verschillende leeftijden liggen. Bij Dusseldorp Fietsen wordt er voorlichting gegeven over het rijden op e-bikes. Er sluipt een man in boevenpak door het centrum die voor zakkenroller speelt en gezocht wordt door twee securty mannen die er ook rondlopen. De hele middag komen er veel mensen naar het centrum.


Kinderen Oost Gelre doen fietsexamen

OOST GELRE - Verkeersles is een vak dat je niet alleen leert in de klas maar dat vooral zijn waarde heeft bij de toepassing in de praktijk. Nadat zo'n 460 leerlingen van de basisscholen en het Voortgezet Speciaal Onderwijs in Lichtenvoorde, Groenlo en de kerkdorpen het theoretisch verkeersexamen gedaan hadden, werd het nu tijd voor de praktijk.

Op dinsdag 15 en donderdag 17 mei organiseert afdeling Oost Gelre van Veilig Verkeer Nederland, in samenwerking met gemeente, politie en de scholen het praktisch verkeersexamen in Lichtenvoorde. Op woensdag 16 mei in Groenlo. U zult gedurende deze dagen leerlingen met genummerde hesjes door Lichtenvoorde en Groenlo zien fietsen en kunt u controleurs opmerken die op verschillende punten de kandidaten beoordelen.

VVN-Oost Gelre heeft besloten de route voor dit jaar in Lichtenvoorde te wijzigen en in te korten waarbij wel alle, voor fietsers belangrijke en elementaire details aan de orde komen zodat de proef aan alle eisen voldoet. Op een enkele controleplaats kan een extra vrijwilliger staan om de leerlingen wat extra begeleiding te bieden. Zowel in Lichtenvoorde als in Groenlo zijn er twaalf controlepunten ingesteld en achttien vrijwilligers gaan het examenproces begeleiden. De scholen hebben de gewijzigde route reeds ontvangen. De leerkrachten kunnen tijdens de verkeerslessen de route bespreken en bestaat de mogelijkheid om te oefenen. Hoewel: de verkeerssituatie is op het moment van het examen natuurlijk nooit te voorspellen.

De start van de examenroute is zoals gebruikelijk vanuit dorpshuis Den Diek in Lichtenvoorde en vanuit sportpark Den Elshof in Groenlo. De route gaat zoveel mogelijk door een omgeving die veel kinderen kennen uit de dagelijkse praktijk en die duidelijk is aangegeven met geplaatste volgpijlen. Leden van VVN, aangevuld met een groep vaste vrijwilligers zullen de leerlingen tijdens het examen begeleiden en beoordelen.

Een belangrijke tip voor de ouders van de leerlingen die het praktisch examen gaan doen: met het oog op de veiligheid van de kinderen en de andere weggebruikers moet nog vermeld worden dat kandidaten alleen mogen deelnemen met een 'veilige' fiets! Bij de start van de fietsproef wordt de fiets van de kandidaat gecontroleerd door twee VVN'ers. Is de fiets niet deugdelijk dan wordt er voor een vervangende fiets gezorgd zodat de betreffende kandidaat toch de fietsproef kan afleggen.

Afdeling Oost Gelre van VVN wenst alle kandidaten veel succes.


Weet hoe je moet handelen bij een vlam in de pan zodat je verdere schade voorkomt. Foto: Jorieke Philippi