De wethouders van Oost Gelre vlnr Bart Porskamp, Jos Hoenderboom, Marieke Frank en Karel Bonsen. Rechts burgemeester Annette Bronsvoort. foto: Kyra Broshuis
De wethouders van Oost Gelre vlnr Bart Porskamp, Jos Hoenderboom, Marieke Frank en Karel Bonsen. Rechts burgemeester Annette Bronsvoort. foto: Kyra Broshuis Foto: Kyra Broshuis

Wethouders Oost Gelre officieel geïnstalleerd

OOST GELRE - De vier wethouders van de gemeente Oost Gelre zijn officieel geïnstalleerd. Dat gebeurde tijdens de raadsvergadering. Van de vier benoemde wethouders zijn er twee oudgedienden: Marieke Frank en Jos Hoenderboom van het CDA. Nieuw zijn Karel Bonsen en Bart Porskamp van de VVD. Bonsen is al eerder wethouder geweest, maar voor Bart Porskamp is het een compleet nieuwe functie.

Door Kyra Broshuis

Nieuwe raadsleden
De coalitie bestaat nu uit CDA en VVD, de afgelopen periode was dat CDA en OOG. Dat betekent dat de twee wethouders van OOG, Vincent van Uem en René Hoijtink, nu uit het college verdwijnen. Voor de vier wethouders uit de raad komen vier nieuwe raadsleden in de plaats. Dat zijn Dennis van Loon en Ruud Krabbenborg voor het CDA en Fiona Algera-Dorenbos en Alfred Wopereis voor de VVD

Wethouder Frank
De benoeming van de vier nieuwe wethouders was unaniem maar er werd wel een opmerking gemaakt over de portefeuille voor Marieke Frank. De benoemingscommissie stelt voor om het onderdeel recreatie en toerisme bij Frank weg te halen. Dit in verband met de toeristische activiteiten van haar echtgenoot.


OOGenblik na de raad van 8 mei

Wij feliciteren CDA en VVD met de nieuwe coalitie. Deze coalitie kan erop rekenen dat OOG ieder voorstel op inhoud beoordeelt, tegelijkertijd verwachten wij deze houding ook van de coalitiepartijen als wij zelf met voorstellen komen.
We hebben geprobeerd het CDA/VVD-coalitieakkoord te ontrafelen, dit viel echter niet mee omdat de thema's voor de komende vier jaar dermate algemeen worden geformuleerd dat controle door de raad op deze manier wel heel lastig wordt.

Wat dacht u bijvoorbeeld van "duurzaamheid": zelden een woord gehoord wat zo vaak wordt gebruikt zonder dat wordt aangegeven wat hiermee wordt bedoeld. Om maar niet te spreken hoe doelstellingen bereikt moeten worden; dit geldt helaas bijna voor dit hele coalitieakkoord, of zoals de nieuwe coalitie het noemt, het coalitieprogramma, maar met deze semantische discussie gaan we u niet vermoeien. Wat wel duidelijk naar voren komt, is dat een regel een regel is tot op het moment dat deze regel de CDA/VVD- coalitie niet van pas komt: dan wordt volgens deze coalitie de regel aan de kant geschoven of omgebogen. Klinkt heel logisch en verkoopt goed maar dit betekent in essentie dat opportunisme in onze gemeente vrij spel krijgt en bestaande afspraken ondergeschikt worden gemaakt.

Gebrek aan realisme is deze coalitie ook niet vreemd daar waar het gaat om inspanningen voor een A18. Het asfalt van de eerste fase N18 is nog maar nauwelijks droog of deze coalitie wil deze oude discussie weer oprakelen. Het antwoord op de vraag wat dit college over vier jaar bereikt heeft, laat zich niet moeilijk raden en zal zich beperken tot: "We hebben het onderwerp regionaal ter sprake gebracht". Het zou beter zijn wanneer het college zich inspant om realistische doelen na te streven zoals een betere oost-west ontsluiting van bedrijventerrein de Laarberg oftewel een opwaardering van de Deventerkunstweg en de Vredenseweg.

Ronduit misleidend is het akkoord als het gaat om de belofte van deze coalitie dat ze ervoor gaat zorgen dat iedereen in Oost Gelre in zijn eigen levensonderhoud moet kunnen voorzien. Zijn het niet juist de landelijke fracties van CDA en VVD die bepleiten dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zelfs onder het minimumloon mogen worden betaald? OOG zal naar concrete plannen en regelmatig naar de vorderingen van deze coalitie op dat vlak vragen. Het thema zorg krijgt in de komende vier jaar ook onze volle aandacht. Tijdens het vragenuur heeft ons kersverse raadslid Freek Jansen al een vraag gesteld over mogelijke tekorten op het jeugdzorgbudget. In andere gemeenten, waaronder onze buurgemeente Berkelland, is namelijk op dit dossier in de afgelopen vier jaar een aanzienlijk tekort ontstaan, geldt dit ook voor Oost Gelre? In zijn antwoord trok wethouder Hoenderboom alvast een rookgordijn op maar hij heeft OOG wel voor het eind van de maand een financieel overzicht toegezegd. Wij wachten dit met belangstelling af.

Fractie OOG
Rene Hoijtink
Paul Wallerbos
José Konings
Freek Jansen
Ronald Willering (fractievoorzitter)


De nieuwe raadsleden, vlnr Dennis van Loon, Ruud Krabbenborg, Fiona Algera-Dorenbos en Alfred Wopereis. foto: Kyra Broshuis