Oppositie kan zich niet vinden in coalitieprogramma

OOST GELRE - De Oost Gelrese partijen kunnen zich niet vinden in het coalitieprogramma van CDA en VVD zoals dat is gepresenteerd. Dat blijkt dinsdagavond tijdens de raadsvergadering. Van de oppositiepartijen is alleen Nieuwe Liberalen OG enthousiast. "Wij kunnen hier redelijk goed mee uit de voeten en stemmen dan ook in met dit programma", zegt Gerard Klein Gunnewiek.

'Aan de kant geschoven'
Voor andere partijen gaat die vlieger niet op. Jerry van der Meulen van D66 heeft een lange lijst met op- en aanmerkingen. Ook is Van der Meulen niet te spreken over de wijze waarop zijn partij, na een verkennend gesprek met het CDA, 'aan de kant is geschoven zonder duidelijke opgaaf van reden'. Verder denkt D66 dat het registeren van arbeidsmigranten tegen de regels is. Ook is er volgens de partij te weinig aandacht voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. "En wat doet u om de wachtlijsten in de jeugdzorg terug te dringen? En wat gaat u doen aan laaggeletterdheid, eenzaamheid onder senioren én andere mensen. Welke ondersteuning biedt u aan kinderen met een specifieke leerbehoefte als hoogbegaafdheid? Ongelooflijk dat ieder signaal van ondernemers door de gemeente moet worden opgepakt. De samenleving zijn de ondernemers én de burger. Krijgt de burger die ondernemer is voorrang bij de gemeente? Regelgeving mag je niet oprekken voor ondernemers, die geldt voor iedereen. Hoe zit het met de megastallen, de plekken waar deze gevestigd worden tasten ons coulisselandschap aan. Als je mee wilt met de rest van Gelderland dan moet je meewerken aan het gedogen van softdrugs. De overheid wil dat alle huishoudens zo spoedig mogelijk van het gas afkomen. Is de coalitie van plan zich actief in te zetten voor een groen Oost Gelre en dus nieuwbouw zonder gas? Ons motto is al jaren: stoeptegel eruit, boom erin. Wij denken dat de standpunten aan het verharden zijn en dat wij als oppositie onze borst nat kunnen maken. We willen wel denken in mogelijkheden voor de inbreng van de overige partijen. Het gaat tenslotte om een zo goed mogelijk beleid voor alle inwoners van Oost Gelre. Wij blijven ijveren voor een beleid waar iedereen aan kan meedoen. Wij steunen dit coalitieprogramma niet."

Conservatieve opzet
Richard Klein Tank van de PvdA zegt onder meer het volgende over het coalitieakkoord: "Kort na het overigens goede gesprek werden we geïnformeerd dat CDA met VVD verder ging praten. En toen werd het stil. Andere partijen zijn niet geïnformeerd over het ontstaan van het akkoord, niet erg chique. Dit programma is geen raadsprogramma. Het is een traditioneel conservatief ouderwetse achterkamertjesopzet. Stem je in met een stuk waar dingen in staan waar je het geheel niet mee eens bent? Bijvoorbeeld de nieuwe A18 nu het asfalt van de nieuwe N18 nog niet droog is. En de rode loper die voor het bedrijfsleven wordt uitgerold, een parallel met de landelijke politiek. Alles moet wijken voor het grote geld, dat gaat ten koste van onze inwoners. Ook het forse aantal wethouders ten opzichte van het aantal inwoners vinden wij niet correct. Een opportunistische keuze die de gemeenschap onnodig op kosten jaagt. En waar komt die hardvochtigheid in het akkoord vandaan om fraude en misbruik in de bijstand hard aan te pakken? We missen een belangrijke passage in het onderwerp armoedebeleid: er wordt niets gezegd over signalering. Het is de kunst om mensen in beeld te krijgen die we nu nog niet kennen, daar ligt het grote probleem. Ook biodiversiteit lijkt verder weg dan we willen. En wat betreft de samenwerking in de Achterhoek? Er is weinig visie. Natuurlijk staan er veel goede dingen in en in die dossiers zullen we de coalitie steunen. Maar per saldo zien we ons nu genoodzaakt tegen dit akkoord te stemmen."

Ondemocratische papieren tijger
Ook OOG is volgens woordvoerder Ronald Willering teleurgesteld: "Jammer dat er zo weinig concrete zaken worden benoemd. Vooral waar het gaat om duurzame ontwikkeling is eerder sprake van stilstand. Van ecologie heeft deze coalitie geen kaas gegeten. Stuitend is het dat deze coalitie zegt ernaar te streven dat iedereen met een arbeidsbeperking in een eigen onderhoud moet kunnen voorzien. Dit coalitieakkoord straalt naïviteit uit waar het gaat om het omzeilen van wet- en regelgeving om ondernemers gedienstig te zijn. Een ondemocratische papieren tijger die de burger van Oost Gelre op afstand zet. Een meeloopstatus aan de hand van de burgemeester van Doetinchem is een mogelijk scenario waar het gaat om de samenwerking in de Achterhoek. Ons bekruipt het gevoel dat deze coalitie het Polenhotel gaat stimuleren en faciliteren. Minder ambtenaren was één van de slogans van de VVD en nu zien we dat de een na de andere programmamanager wordt aangesteld. De VVD was eerst tegen 3,6 FTE aan wethouders en dat blijkt nu geen probleem meer te zijn. Dit akkoord laat de druk op de ozb sterk toenemen. Het akkoord verdient wat ons betreft het predicaat dromerig. Wij willen toch positief afsluiten, er zijn wel degelijk punten waar we achter staan; punten die al door de OOG-wethouders in de vorige coalitie zijn ingezet. OOG zal het coalitieakkoord niet steunen, maar we zullen wel constructief zijn."