Jos Dusseldorp (rechts), dinsdagmorgen, vlak voor vertrek met Coen en Jos Meulenbeek. Foto: Henri Walterbos
Jos Dusseldorp (rechts), dinsdagmorgen, vlak voor vertrek met Coen en Jos Meulenbeek. Foto: Henri Walterbos Foto:

Jos Dusseldorp fietst Pelgrimstocht voor overleden vrouw en KWF

"Ik vind dat, nu mijn vrouw overleden is aan kanker, ik dat moet doen"

LICHTENVOORDE-Dinsdagmorgen 8.00 uur stapten de mannen in Lichtenvoorde op hun fiets voor een fietstocht naar Santiago de Compostela in Spanje. Jos Meulenbeek, Coen Meulenbeek en Jos Dusseldorp. Bepakt en bezakt voor een tocht van 3000 kilometer. De bedoeling was dat ze met zijn vieren zouden gaan, maar Simon de Goede moest vanwege een hartinfarct, twee weken voor vertrek, verstek laten gaan. "Het gaat gelukkig goed met hem," vertelt Jos. "We hebben ergens in Pyreneeën afgesproken, waar hij met de camper naar toe komt met zijn vrouw. Daar wil hij nog een paar kilometer met ons mee fietsen. Zijn vrouw gaat dan koken voor ons." Er zijn verschillende routes die naar Santiago de Compostela leiden. De Lichtenvoordenaren kozen de route 'Oude wegen' uit.

Door Henri Walterbos

'Sint Jacobsroute'
Jos Dusseldorp vervult met de Santiagotocht een wens die hij aanvankelijk samen met zijn vrouw Bernadet zou gaan vervullen. De Pelgrimstocht 'Sint Jacobsroute', zoals de tocht ook wel genoemd wordt, samen te fietsen kwam er niet van. Bernadet overleed aan alvleesklierkanker, 14 juni 2016, nog geen jaar na de diagnose. "Dat kregen we te horen vlak na de vakantie zomer 2015. We hadden net gezegd tegen elkaar dat we minder wilden gaan werken als onze dochter bevallen zou zijn van de kleine. Het is net of het zo moest zijn, dat je dat niet zeggen mag. We fietsten altijd al veel, ook bij de Keitrappers, en wilden deze tocht heel graag samen fietsen. Ik vind dat, nu mijn vrouw overleden is aan kanker, ik dat moet doen." Reden voor Jos zijn reisdoel te koppelen aan een inzameling voor het KWF, geheel op eigen initiatief. Hij gaf er enkel via zijn eigen facebookpagina, familie- en vriendenkring ruchtbaarheid aan. "Dit doe ik om geld te verzamelen voor het KWF, dat gebruikt kan worden om die verschrikkelijke kanker te bestrijden. Alvleesklierkanker is een sluipmoordenaar. Elke donatie is welkom en goed voor onderzoek. En ik fiets er naar toe ter herinnering aan mijn vrouw en om aandacht te vragen voor deze verschrikkelijke ziekte," motiveert Jos zijn actie op actiesite van het KWF. Jos en Coen hebben geen doel aan hun toch gekoppeld. "Ze ondersteunen me en het is een stuk gezelliger met een paar man, maar als ik alleen had gemoeten, dan was ik ook gegaan. Nu kan ik nog goed."

Goed voor verwerking
De meer dan 1000 jaar oude Camino de Santiago behoort tot de meest legendarische en belangrijkste pelgrimstochten ter wereld. Voor veel mensen is stilstaan bij het standbeeld van de apostel Sint Jacob, zijn rustplek en de kathedraal in Santiago de Compostela een vorm van zuivering, bevrijding, en het begin van een nieuw leven. Voor weer anderen is de tocht een sportieve uitdaging. "Iedere dag komen er 1000 deelnemers aan de pelgrimsticht binnen," weet Jos. "Bij het standbeeld kunnen de mensen iets achterlaten, in de vorm van een steen bijvoorbeeld. Dat staat symbolisch voor iets dat je graag kwijt wilt, een last of ballast, of iets als een afsluiting van iets. Zelf weet ik nog niet wat ik er achter laat. Misschien iets speciaals van mijn vrouw. Zeker omdat we het eigenlijk samen zouden fietsen. Ik denk dat het goed is voor de verwerking van haar overlijden, al heb ik het al goed een plek kunnen geven." Jos is er helemaal klaar voor. "Ik heb er zin. Hoe ik me onderweg voel, zie ik dan wel weer." Jos heeft zich ten doel gesteld 2500 euro op te halen. Vlak voor het uitzwaaimoment staat de teller op 1770 euro. De tocht is te volgen via de Facebookpagina van Jos. Doneren kan nog steeds. acties.kwf.nl/santiagotocht