Kinderen van het Gilde maken deurtjes voor de kabouterroute. Foto: Joske Elsinghorst
Kinderen van het Gilde maken deurtjes voor de kabouterroute. Foto: Joske Elsinghorst Foto:

Opening Kabouterroute Zieuwent

ZIEUWENT - Zondag 26 mei is een feestelijke dag voor Zieuwent. Na de opening van de Wadi om 11.00 uur vindt om 13.00 uur de feestelijke opening van de Kabouterroute plaats. Deze 2,7 km lange wandeltocht voor gezinnen door de dorpskern van Zieuwent, leidt de wandelaar op speelse wijze langs de bijzondere dorpsverhalen. De verhalen staan opgetekend in het boekje 'De Droebelaars' dat deze week bij 900 huishoudens in Zieuwent bij deze krant wordt verspreid. De wandelroute in Zieuwent is de vierde kabouterroute op rij uit de koker van initiatiefnemer Joske Elsinghorst.

De kabouterroute is met hulp van veel (oud)inwoners tot stand gekomen en biedt inwoners en bezoekers van Zieuwent een heel andere kijk op het dorp. Joske: "Je zoekt in de wandelroute naar ruim 40 kaboutervoordeuren. Alleen kabouters kunnen deze deuren openen. Bij vijftien van deze deurtjes is een gedicht geschreven met een bijpassende tekening over de kabouter die er woont. Enkele kabouters vertegenwoordigen een van de kernwaarden waarom het dorp bekend staat: behulpzaamheid, daadkracht, innovatie, zelforganiserend vermogen, muzikaliteit en sportiviteit. Zo leren de kabouters je meer over Zieuwent en haar inwoners."

Tijdens bijeenkomsten van jeugdclub Het Gilde hebben zo'n 50 kinderen geholpen met het maken van de kabouterdeuren die de wandelroute markeren. De tien reservedeuren die nog geen plekje hebben in de route, zijn tijdens de opening te bewonderen in de Waareise. Na de opening is de route vrij te bewandelen. Het boekje is mede tot stand gekomen met financiƫle ondersteuning van de gemeente Oost Gelre en diverse lokale sponsors en is onder andere te koop bij de VVV in Lichtenvoorde en Groenlo.


www.kabouterroute.nl


STAAN bij Lokalen

LICHTENVOORDE - Haar eigen voeten, gestoken in oerdegelijke Birkenstocks komen terug op ieder doek dat Jenetta de Konink (59) uit Den Bosch de afgelopen weken bij Lokalen maakte. Vrijdag 25 mei presenteert Jenetta haar werk bij Lokalen - ruimte voor creatief ondernemen aan de Frans Halsstraat 35. De presentatie is vrij toegankelijk. Aanvang 18.00 uur met soep en een broodje.

Tijdens haar verblijf als Artist in Residence werkte Jenetta aan de serie STAAN. Hierin komt iedere keer weer een ander aspect van 'aarden' naar voren. Jenetta zoekt haar beelden in het platte vlak waarbij het schildersdoek, de olieverf en charcoal de basis vormen voor haar schilderijen. Daarnaast schuwt zij het experiment niet, sterker nog, zij zoekt het op. De schilderijen zijn opgebouwd uit pasteuze lagen olieverf en dit wordt nog eens benadrukt door de ingedrukte lapjes katoen.


www.jenettadekonink.nl

Een prachtige verzameling kleurrijke deurtjes, klaar om de kabouterroute te markeren.Foto: Joske Elsinghorst
Een prachtige verzameling kleurrijke deurtjes, klaar om de kabouterroute te markeren.Foto: Joske Elsinghorst