Oprichting Corsokoepel

LICHTENVOORDE- Op zaterdag 26 mei vindt tijdens het corsocongres bij 't Zwaantje de oprichting plaats van de Corsokoepel. De Corsokoepel is een overkoepelende stichting die in het leven is geroepen om de belangen van de Nederlandse corso's te behartigen.

Herman ter Haar, voorzitter van de Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde, is trots dat de ondertekening van de oprichtingsakte plaats vindt tijdens het Corso Congres. "Het doel van de Corsokoepel is het bevorderen van de onderlinge samenwerking, de promotie van onze corso's in het algemeen en het werken aan de plaatsing van onze corso's op de internationale Unesco inventarislijst voor immaterieel erfgoed. Het bestuur wordt gevormd door vertegenwoordigers uit verschillende corsoplaatsen. De oprichtingsakte wordt getekend door de beoogde leden van het dagelijks bestuur van de Corsokoepel en door een Lichtenvoordse corsoliefhebber, kandidaat-notaris Karin Tornij".

Corso Congres
Het corsocongres is een van de uitingen van de Corso Koepel in oprichting en het doel van het congres is het delen van kennis en ervaring tussen de corso's om deze traditie in stand te houden. Voorzitter Herman ter Haar: "Bloemencorso Lichtenvoorde staat samen met nog een aantal grote corso's - zoals Zundert en Vollenhove - op de Nationale Inventaris Cultureel Immaterieel Erfgoed. In samenwerking met het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland hebben deze corso's het initiatief genomen om jaarlijks een congres te organiseren. Het corso zit diep geworteld in het DNA van de Lichtenvoordenaren en dat willen wij graag zo houden. Daarom is het belangrijk dat wij als corso's onderling onze kennis en ervaringen delen zodat wij deze traditie kunnen behouden."


Subsidie voor
InHuis-steungezinnen van Yunio

OOST GELRE - De gemeente Oost Gelre stemt in met het subsidieverzoek van Yunio voor het programma maatwerk 'InHuis-steungezinnen' voor 2018. Yunio is er voor gezinnen met kinderen tussen de 0 en 18 jaar die tijdelijk steun nodig hebben op het gebied van opvoedingsvaardigheden en praktische ondersteuning bij het organiseren van het dagelijks gezinsleven.

Door Kyra Broshuis

Vrijwilligers
Wethouder Jos Hoenderboom geeft uitleg over het nieuwe programma: "Dit project is een pilot voor de regio Achterhoek. Het gaat om het inzetten van vrijwilligers om tijdelijk overbelaste gezinnen, de zogenaamde vraaggezinnen, hulp en ondersteuning te bieden. De steungezinnen bieden hulp op basis van vrijwilligheid, gelijkwaardigheid, maatwerk en veiligheid."

Terug naar zelfredzaamheid
De steungezinnen worden bij hun inzet begeleid door coördinatoren van Yunio. Op dit moment zijn er al steungezinnen actief, maar daar is nog niets voor geregeld. "Samen met zes andere Achterhoekse gemeenten zien wij absoluut het belang van het hebben van steungezinnen. Na afloop van de inzet van de InHuis-steungezinnen zijn de vraaggezinnen weer zelfredzaam. Dat voorkomt dat er ernstiger en langduriger problemen ontstaan in het gezin. Het gaat ook om netwerkversterking."

Focus op preventie
De zeven Achterhoekse gemeenten (Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk) hebben afgesproken dat de focus de komende jaren ligt op de kanteling naar preventie zodat er op termijn minder behandeling en curatie nodig is. Voor de werving en selectie van de steungezinnen zal Yunio gaan samenwerken met Lindenhout en de JGZ (jeugdgezondheidszorg). Er zijn ook andere partijen die een soortgelijk initiatief bieden, zoals Buurtgezinnen.nl. "Maar de kosten daarvan zijn beduidend hoger dan die van Yunio."

Na goedkeuring in alle zeven gemeenten gaat Yunio per 1 juni starten met het programma. De pilot wordt eind 2018 geëvalueerd. Op basis daarvan wordt besloten of het mogelijk is om voor 2019 een deel van de kosten door te berekenen op basis van de daadwerkelijk afgesloten trajecten.


Mantelzorgcafé

GROENLO - Op donderdagmiddag 31 mei is er weer een bijeenkomst van het Mantelzorgcafé. Deze keer kunnen mantelzorgers elkaar ontmoeten in 'Het Huys van Frederik Hendrik' in Groenlo, Markt 4-6 van 14.00 tot 15.30 uur (let op: tot 14.00 uur is locatie nog gesloten).

Iedereen die intensief of langdurig zorgt voor iemand, een ouder, een kind, partner of iemand anders uit de omgeving, is mantelzorger. Soms komen mantelzorgers voor uitdagingen te staan en kan het emotioneel zwaar worden. Praten daarover kan helpen om de zorg vol te houden. Mantelzorgers begrijpen elkaar maar al te goed. Mantelzorgers zijn van harte welkom in het Mantelzorgcafé, georganiseerd door VIT-hulp bij mantelzorg. Dé plek om andere mantelzorgers te ontmoeten in een ongedwongen sfeer. De mantelzorgconsulent is de gastvrouw. Zij ontvangt iedereen met een kopje koffie of thee en kan vragen beantwoorden. Iedere maand kan men terecht bij het Mantelzorgcafé. Op donderdag 31 mei, 30 augustus en 25 oktober van 14.00 tot 15.30 uur bij Het Huys van Frederik Hendrik in Groenlo en dinsdag 26 juni, 25 september en 27 november van 14.00 tot 15.30 uur bij Hotel Restaurant 't Zwaantje in Lichtenvoorde.

www.vithulpbijmantelzorg.nl