De leden van Con Forza. Foto: Jan Oberink
De leden van Con Forza. Foto: Jan Oberink Foto:

Instuif: Con Forza en Ankh Gussinklo

LICHTENVOORDE - Op zondag 3 juni is de laatste Instuif voor de zomerstop. Op het programma staan in de Antoniushove staan schrijfster en vertelster Ankh Gussinklo en de Aaltense accordeonvereniging Con Forza. De aanvang in het Grand Café van Antoniushove is 14.30 uur en de entree bedraagt 5 euro.

Ankh Gussinklo                                                                                                                        
Zij werd in 1947 geboren op de 'Heisterkamp' in Lintelo. Ankh was de tweede uit een gezin van zeven kinderen. Ze is getrouwd, heeft drie kinderen en vier kleinkinderen, die voor haar een bron van inspiratie zijn. Het schrijven van gedichten voor bruiloften en andere gebeurtenissen in de buurt is haar met de paplepel ingegoten. Dat deed haar moeder namelijk veel. Toen ze zelf een jaar of vijftien was, liet haar moeder haar die gedichten ook schrijven, omdat die het er soms te druk voor had. Later schreef Ankh cabaretteksten en –liedjes voor de 'Puntensliepers', een groep waar ze een jaar of tien mee door de Achterhoek getrokken heeft. Nog later ging ze zelf, hetzij in haar eentje, hetzij samen met anderen, met een tas vol verhalen en gedichten de boer op. Ook het schrijven van een wekelijkse column maakt inmiddels deel uit van haar bestaan. Zij schrijft zowel in het Nederlands als in het dialect. Schrijven heeft aan haar leven altijd een extra dimensie gegeven.

Con Forza Aalten
Sinds september 2005 staat het orkest onder leiding van de Enschedese dirigent Wil Plas, afgestudeerd aan het conservatorium. De vereniging bestaat momenteel uit één orkest en daarnaast is er een ensemble. Het orkest speelt een breed repertoire. Dit is voor bijna alle niveaus van accordeon bespelen geschikt of wordt passend gemaakt. Het ensemble, dat wisselend van samenstelling kan zijn, wordt gevormd door leden die gevorderd speler zijn. Alle partijen van het orkest maken deel uit van dit ensemble en dit kan aangevuld worden met slagwerk of percussie. Con Forza telt op dit moment vijfentwintig bijzonder enthousiaste leden, waaronder een aantal Duitse. Kortom een internationaal gezelschap. De jaarlijkse terugkerende activiteiten zijn het miniconcert voor de zomervakantie, optreden tijdens 'Bredevoort Schittert', concert in de Pol en een optreden vlak voor de Kerst. Con Forza wil in de toekomst ook beginnen met een jeugdaccordeonorkest en een Steirisch harmonica orkest. (Zie ook de Keitjes)