Jeroen Koster (links) en Niek Lansink op het terrein van het Spraakwater Festival. Foto: Henri Walterbos
Jeroen Koster (links) en Niek Lansink op het terrein van het Spraakwater Festival. Foto: Henri Walterbos Foto:

Spraakwater Festival in de Schans

GROENLO/LICHTENVOORDE - Met het verwezenlijken van hun droom, 'een Achterhoeks dancefestival' in de Schans, 'Magic', hield het dromen niet op voor Niek Lansink en Jeroen Koster van District East Events uit Groenlo. Het smaakte naar meer. Organiseren zit beide vrienden in het bloed. Na succesvolle edities van Magic indoor, Magic Festival en het speciaal-bierevenement Spraakwater, presenteren Niek Lansink en Jeroen Koster Spraakwater Festival op zondag 26 augustus op het terrein van de Besselinkschans, waar daags ervoor het eigen Magic Festival plaats vindt.

Door Henri Walterbos

Het Spraakwater Festival is echter van een geheel andere orde, voor een geheel andere doelgroep. "We willen een feestje dat voor iedereen in de Achterhoek leuk is, maar we hopen ook dat er mensen van buiten de Achterhoek komen", begint Niek Lansink. "Het is een veel bredere doelgroep, met muziek die voor bezoekers van 20 tot 70 jaar leuk is. Hier houden we met de indeling van het terrein rekening mee. Er komen twee podia met livemuziek. Tevens zullen er meer zit- en loungeplekken zijn en zal de catering aangepast worden met diverse snacks, fingerfood en kaas- en worstplankjes op het festivalterrein."

Hippe bandjes
"We wilden een muziekfestival met hippe bandjes, kwalitatief goede bandjes, wel te verstaan", laat Jeroen weten. De affiche laat louter topbands zien, veelal uit eigen regio. Waarom van ver halen als je het zelf in huis hebt? Uit Harreveld de top rockcoverfeestband Premium, en een nog nader bekend te maken Achterhoekse top-act. Verder treedt de reggaeband de Dubbeez op, die al in de reggaeweide op de Zwarte Cross heeft gestaan, Raw Flowers, Thaïti, Høken met de Heinoos. Laatstgenoemde is een ode aan Normaal, met een mix van eigen werk en nummers uit het rijke Normaal-verleden. Verder zal onder andere een nader bekend te maken tributeband met enkel Achterhoekse topmuzikanten zijn opwachting maken! Afsluiter van de avond is Mental Theo met een 90's act. "We willen kwaliteit bieden, met een strakke lichtshow, goede programmering en heerlijke speciaalbieren. Ook met dit festival willen we groeien."

Gitaren
Op het terrein waar zaterdag 25 augustus de dancebeats de bladeren aan de bomen doen wapperen, klinken zondag 26 augustus rockende gitaren en relaxte klanken in een Achterhoeks gemoedelijke sfeer. "We draaien op dezelfde plek als waar we een dag eerder het Magic Festival neerzetten, en toch zal het er anders uitzien: andere accenten, een andere beleving. Het is een prachtig mooie plek. Met de aankleding kunnen we veel doen, zoals lichten in de bomen bijvoorbeeld. Deze dag gaan we met twee podia werken, één groter podium en de ander een podiumwagen. Op deze manier kan het allemaal lekker doorlopen", verwacht Niek. "Het is een laagdrempelig festival waarvan we de entreeprijs bewust laag hebben gehouden."

Speciaalbier
Het festival ontleent zijn naam aan Spraakwater, het speciaalbier-evenement dat de mannen al in een winter- én lente-editie organiseren in de Oude Calixtuskerk in Groenlo, in december 2017 en 26 mei 2018. "We wilden ook graag een outdoor editie, met goede livemuziek, voor een brede doelgroep. Er komt een gevarieerd aanbod van zo'n vijftien verschillende speciaalbieren. Bieren die iedereen lekker vindt en die ook bij de sfeer van het festival en de bands passen. Daarnaast is er uiteraard normaal Grolsch pils verkrijgbaar. Het is een festival voor mensen die van livemuziek, festivals en van (speciaal)bier houden. We werken enkel samen met lokale en regionale bedrijven. Dat vinden we belangrijk. We willen binding creëren."

Uitdaging
De mannen hopen Spraakwater Festival jaarlijks uit te breiden, en langzaam te laten groeien. "Dit festival is voor ons een mooie uitdaging. We zijn zelf liefhebbers. Het zou mooi zijn als we met dit festival op den duur naar de nabijgelegen Engelse Schans kunnen gaan, met plek voor 5000 bezoekers. Misschien kunnen we over een paar jaar wel een hele grote headliner boeken."

Spraakwater Festival begint zondag 26 augustus om 12.30 uur en duurt tot 23.00 uur. Er zijn een beperkt aantal earlybird kaarten verkrijgbaar voor 19 euro 95. Reguliere kaarten kosten 24 euro 95. Exclusief servicekosten. De kaarten zijn online te bestellen via www.district-east.nl.


Voorverkoop van start bij Taste

GROENLO - Op een september trapt Taste het nieuwe muziekseizoen 2018/2019 af met de Hendrix van het Hammondorgel, de Lachy Doley Group tijdens het Grols Jazz Vesteval. Daarna staan er weer diverse theater- en muziekevenementen op het programma. Vanaf 1 juni gaan alle kaarten voor de optredens in 2018 in de voorverkoop, met uitzondering van de voorstelling van Tim Knol en Nico Dijkshoorn.

Agenda:
26 + 27 september: Andre Manuel/Thijs Kemperink/Ernest Beuving met: Goeie Tukkers zijn geen Motherf*ckers deel III
20 oktober: Bon Scotsch (Nederlands beste AC DC Tribute)
15 november: Jan Rot met Het Beste

Verwacht in december: Tim Knol en Nico Dijkshoorn (exacte datum volgt nog).