Afbeelding
Foto:

'Driekwart hield de kleren niet droog'

Zeepkistenrace Lievelde spectaculair

LIEVELDE – Jong en oud, van binnen en van buiten Lievelde kijken massaal op de snikhete zondagmiddag 27 mei naar de Zeepkistenrace. Het publiek leeft hartstochtelijk mee met de deelnemers die in leeftijd variëren van 7 jaar tot 62 jaar. De race is hilarisch: er zijn klapbanden, wagens gaan over de kop of maken een diepe duik in de waterbak aan het eind van het parcours. Lisette Hissink van de organisatie: "We vonden het een hartstikke mooie en geslaagde dag. Het liep lekker door en was spectaculair: 75% hield de kleren niet droog."

Door Barbara Pavinati

Hout is goud
De Zeepkistenrace wordt dit jaar voor de tweede keer gehouden en heeft 35 deelnemers. De schans die vorig jaar gebouwd is, is opnieuw gebruikt. Er zijn wel nieuwe hindernissen bedacht. De Grote Schans voor de volwassenen staat aan de Lievelderweg. Voor de kleintjes onder ons, de groep die 'Heanig an' (tot groep 8) wordt genoemd, is er dit jaar speciaal een kleinere schans gemaakt op het plein achter Loco. De 'Gangmakers' (brugklas - 16 jaar) en de 'Strepenjagers' (16 jaar en ouder) mogen hun wagen omhoog laten takelen achter de zeven meter hoge Grote Schans. De deelnemers strijden om de snelste tijd en origineelste wagen. 'Hout is goud', de nummer 1 van vorig jaar, doet mee met dezelfde kist. Het voertuig is iets opgeknapt. Nieuw bijvoorbeeld is de uitdagende spreuk die erop is getimmerd: "Met kearls as beume kan de rest alleen van zilver dreume!" Lees verder op pagina 3

Steigerhout is ook goud
Voor de race verzamelen alle wagen zich bij Lensink waarna ze op nummer in een stoet achter drumband 'De Schanskloppers' aanlopen en –rijden. Nadat de voorzitter van het Kermiscomité Coen Arink de aanwezigen heeft toegesproken geven de majorettes en vendeliers een mooie demonstratie op het parcoursterrein. Dan start eerst 'Heinig an'. Wanneer zij allemaal een keer van de kleine schans geweest zijn, gaan de deelnemers van de Grote Schans van start. Op deze schans wordt eerst een testrit gedaan. Daarna gaan met de wagen 'Steigerhout is ook goud' de prins en prinses van het carnaval naar beneden. Zij krijgen gelijk twee klapbanden, maar komen uiteindelijk wel over de finish.

Banaan
Wagen nummer vijf heet 'Alle deelnemers naar de barbier' en is gemaakt door vier mannen van vriendengroep Krang. "De basis is een oude kartwagen. Er is een frame van ijzer omheen gemaakt in de vorm van een banaan en dat is daarna met behanglijm en papier gevuld. We hebben ook allemaal een bananenpak aan," vertelt Remco Meeks, een van de bouwers vlak voor de race. De rit van de schans verloopt goed, maar de waterbak steken ze net als vele anderen niet droog over. Lachend en kletsnat gaan de vrienden over de finish.

De hele middag gaan er zeepkisten van de Grote Schans. Sommige bezoekers hebben er speciaal hun dagprogramma op de race afgestemd: "Vanmorgen ben ik naar een muziekvoorstelling geweest. Toen even snel naar huis om te eten, daarna vlug, vlug hiernaartoe!" Na afloop treden er drie bandjes op: Yo! Mama, Brood op de plank en Dude. Volgend jaar is de zeepkistenrace op zondag 16 juni. Einduitslag: klasse "Heanig an": Monster Energy (Daan Reinders, Jasper Wopereis, Tim Reinders, Lasse Hallers); klasse "Gangmakers": Amotinados (Guus te Brake, Koen Bleumink, Sem te Woerd, Job Buesink); klasse "Strepenjagers": Buurtvereniging Den Esch (René Beijer, Ben te Marveld, Jan Krooshof, Dion Jansen).

Afbeelding
Ook de jeugd is goed vertegenwoordigd. Foto: Barbara Pavinati
Zowel deelnemers als publiek hielden vaak een nat pak over aan de spectaculaire race. Foto: Barbara Pavinati
Veel belangstelling bij de Grote Schans. Foto: Barbara Pavinati