Openingshandeling in de moestuin. Vlnr: Marije Smit met dochter Ella, Marieke Frank, Angela Krabbenborg (Zieuwents Belang) en Marijn Hulzink (werkgroep). Foto: Annekée Cuppers
Openingshandeling in de moestuin. Vlnr: Marije Smit met dochter Ella, Marieke Frank, Angela Krabbenborg (Zieuwents Belang) en Marijn Hulzink (werkgroep). Foto: Annekée Cuppers Foto:

De Wadi in Zieuwent:
knap staaltje burgerparticipatie

ZIEUWENT - De toegestroomde belangstellenden zijn er maar druk mee. Maar liefst drie openingen vinden er vandaag plaats aan de Waareise in Zieuwent. Gecombineerd met een open huis van gebouw De Waareise waarvan verschillende organisaties gebruik maken, geeft het dorp deze middag blijk van een indrukwekkend staaltje burgerparticipatie en omdenken. Van wateroverlast naar een plek waar natuur, spelen en ontmoeten samenkomen.

Door Annekée Cuppers

Wethouder Marieke Frank laat zich uitgebreid rondleiden langs alle organisaties die van dit multifunctionele gebouw gebruik maken. Aangekomen bij de wadi die met houten klimtoestellen ook als speelplek is ingericht, verricht de wethouder samen met Marije Smit, voormalig ambtenaar van de gemeente Oost Gelre, de officiële openingshandeling.

Marije Smit, inmiddels werkzaam bij de gemeente Ede, stond aan de wieg van dit project waarvoor zij zich enorm heeft ingezet. "Prachtig wat er hier door de gemeente en Zieuwents Belang is neergezet. Echt een schoolvoorbeeld van hoe burgerparticipatie je verder brengt dan alleen een gemeente die iets wil of burgers die iets willen. Voor de gemeente begon het met de noodzaak van een waterberging, de zogenaamde wadi die bij overvloedige regen tijdelijk het overtollige water opvangt. Hiervoor wilden we graag een stuk grasveld achter de Waareise gebruiken. De belanghebbenden gingen hiermee akkoord maar wilden graag dat de wadi ook als speel- en ontmoetingsplek zou functioneren. Gaandeweg kwamen er steeds ideeën en initiatieven bij. De samenwerking tussen gemeente en burgers heeft zoveel meer opgeleverd dan beide partijen in het begin hadden gehoopt. Die gedachte neem ik zeker mee in mijn werk bij de gemeente Ede."

Ook speeltuin de Paddestoel heeft vandaag een feestje te vieren. Met de onthulling van het door hem ontworpen logo opent de twaalfjarige Arend Waalderbos de speeltuin die vanaf nu speeltuin De Waareise heet. Uit zo'n 35 inzendingen werd Arend's logo als best passende gekozen en daarom mag hij zich een jaar lang speeltuinburgemeester noemen. Bestuurslid Kim Schreurs loopt deze middag alleen nog maar te stralen. "Drie jaar geleden zijn we als bestuur begonnen en hadden vele dromen over hoe we de speeltuin mooier en gebruiksvriendelijker konden maken voor alle kinderen, ook voor kinderen met een beperking. Dat we nu al zoveel dromen waar hebben kunnen maken, mede door de inzet van vele vrijwilligers en met hulp van de gemeente, dat hadden we echt nooit verwacht!"

Als kersverse burgemeester rust bij Arend al direct de schone taak van het lintjes doorknippen. De derde opening deze middag betreft de zogeheten kabouterroute. Een wandelroute, gemarkeerd door kabouterdeurtjes, door de kern van Zieuwent. In het bijbehorende boekje 'De Droebelaars' komen verschillende kabouters aan bod die representatief staan voor de vele vrijwilligers en de daadkracht waar het dorp om bekend staat. Alle huishoudens in Zieuwent ontvingen afgelopen week een exemplaar van het boekje, althans dat was de bedoeling. Initiatiefneemster Joske Elsinghorst: "Door een miscommunicatie heeft niet iedereen een boekje ontvangen. De app onplofte zowat van al die mensen die toch wel heel graag nog zo'n boekje wilden hebben. Dat gaan we uiteraard oplossen. Wel mooi om te zien dat het zo leeft in het dorp, dat vind ik toch wel een compliment."

Voor meer foto's kijk op www.elna.nl


Lachend en kletsnat over de finish

Vervolg van voorpagina

Voor de race verzamelen alle wagen zich bij Lensink waarna ze op nummer in een stoet achter drumband 'De Schanskloppers' aanlopen en –rijden. Nadat de voorzitter van het Kermiscomité Coen Arink de aanwezigen heeft toegesproken geven de majorettes en vendeliers een mooie demonstratie op het parcoursterrein. Dan start eerst 'Heinig an'. Wanneer zij allemaal een keer van de kleine schans geweest zijn, gaan de deelnemers van de Grote Schans van start. Op deze schans wordt eerst een testrit gedaan. Daarna gaan met de wagen 'Steigerhout is ook goud' de prins en prinses van het carnaval naar beneden. Zij krijgen gelijk twee klapbanden, maar komen uiteindelijk wel over de finish.

Banaan
Wagen nummer vijf heet 'Alle deelnemers naar de barbier' en is gemaakt door vier mannen van vriendengroep Krang. "De basis is een oude kartwagen. Er is een frame van ijzer omheen gemaakt in de vorm van een banaan en dat is daarna met behanglijm en papier gevuld. We hebben ook allemaal een bananenpak aan," vertelt Remco Meeks, een van de bouwers vlak voor de race. De rit van de schans verloopt goed, maar de waterbak steken ze net als vele anderen niet droog over. Lachend en kletsnat gaan de vrienden over de finish.

De hele middag gaan er zeepkisten van de Grote Schans. Sommige bezoekers hebben er speciaal hun dagprogramma op de race afgestemd: "Vanmorgen ben ik naar een muziekvoorstelling geweest. Toen even snel naar huis om te eten, daarna vlug, vlug hiernaartoe!"

Na afloop treden er drie bandjes op: Yo! Mama, Brood op de plank en Dude. Volgend jaar is de zeepkistenrace op zondag 16 juni.

Einduitslag: klasse "Heanig an": Monster Energy (Daan Reinders, Jasper Wopereis, Tim Reinders, Lasse Hallers); klasse "Gangmakers": Amotinados (Guus te Brake, Koen Bleumink, Sem te Woerd, Job Buesink); klasse "Strepenjagers": Buurtvereniging Den Esch (René Beijer, Ben te Marveld, Jan Krooshof, Dion Jansen).