Vrijwilliger Frits van Lochem, staand bij de ingang van het overdekte zwembad Meekenesch in Lichtenvoorde. Foto: Theo Huijskes
Vrijwilliger Frits van Lochem, staand bij de ingang van het overdekte zwembad Meekenesch in Lichtenvoorde. Foto: Theo Huijskes

Een groot gemeenschapsgevoel kenmerkt Frits van Lochem

LICHTENVOORDE - Wanneer hij benaderd wordt voor deze rubriek, maakt zich een brok bescheidenheid dan wel ingetogenheid van hem meester. "Er zijn toch voorbeelden te over van vrijwilligers binnen de gemeenschap Lichtenvoorde en daarbuiten, die het veel meer verdienen om in deze rubriek geportretteerd te worden?"

Door Theo Huijskes

Frits van Lochem (71), een stille werker met een lijst van verenigingen, organisaties en stichtingen, waarvoor hij zich belangeloos inzet. Een sociaal mens, die ondanks zijn leeftijd nog bijna wekelijks met een volle agenda leeft en daarbij weken kent waarin vijf vergaderingen geen uitzondering zijn.

Betrokken burger
Het is daarom niet zo moeilijk om in zijn positie eigenschappen als gemeenschapsgevoel en betrokkenheid aan de hand van voorbeelden aan te tonen. Ga er maar aanstaan, voorzitter Stichting Exploitatie Meekenesch, voorzitter Stichting Instandhouding Beltkorenmolen 'Hermien', voorzitter Redactiecommissie Vereniging voor Oudheidkunde Lichtenvoorde, secretaris Raad van Advies Stichting Oude Gelderse Kerken, penningmeester VVV Oost Gelre, lid Bomenwacht gemeente Oost Gelre na daarvoor gefunctioneerd te hebben als lid van de gebiedscommissie, cliëntenvertrouwenspersoon van Careaz Antoniushove Lichtenvoorde, collegelid en behartiger van de financiële administratie van het College van Kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente Lichtenvoorde, lid van de Stichting Digitalisering Achterhoek, alsmede vrijwillig chauffeur op de buurtbus, organisator van diverse monumentale bus-excursies, participant in de organisatie van de open monumentendagen, andere historische activiteiten en ga zo maar door.

Kinderen en kleinkinderen
En wie nu denkt dat dezelfde Frits van Lochem naast het uitoefenen van al deze vrijwillige functies geen privéleven kent, heeft het helemaal mis. Op het gezicht van de in een gezin met zes kinderen op 3 augustus 1946 geboren rasechte Lichtenvoordenaar, in 1985 getrouwd met Elly, verschijnt een trotse lach. "Naast mijn vrouw beschouw ik mijn kinderen en kleinkinderen als een te omarmen vorm van rijkdom. Mijn dochters Marjolein en Annemiek wonen gelukkig dicht in de buurt. En daar waar Marjolein samen met Kim reeds vier prachtige kleinkinderen (drie jongens en een meisje) op de wereld hebben gezet, verwacht Annemiek samen met Evert in juli hun eerste kind en ons vijfde kleinkind. Fantastisch om dit allemaal als vader en opa mee te mogen maken."

De belangrijkste hobby van Frits van Lochem, die jaren achtereen heeft gewerkt in het bankwezen, spitst zich toe op geschiedenis, waaruit onder andere voortvloeit dat hij een groot liefhebber is van monumenten. "Daarom voel ik mij ook aangetrokken door de Harreveldse molen 'Hermien'. Overigens is het vandaag (18 mei 2018) nog precies één jaar te gaan tot het 200-jarig bestaan van deze prachtige molen. De 200ste verjaardag van Hermien zal volgend jaar zeker niet ongemerkt voorbij gaan. Maar daarover later meer."

Behoud Meekenesch
Veel, zo niet alles, is het Frits van Lochem waard dat het overdekte zwembad Meekenesch voor Lichtenvoorde behouden blijft. "Het belangrijkste doel van de stichting, waarvan ik mede door de aanwezigheid van zoveel enthousiaste en hardwerkende vrijwilligers de voorzitter mag zijn, is het binnen Lichtenvoorde hebben van de voor ieder mens, ieder kind belangrijke basisfaciliteit zwemmen. Nadat in 2011 door de gemeente Oost Gelre forse bezuinigingen werden aangekondigd, is er een soort samenwerkingsverband ontstaan waarbinnen dankzij de inspanningen van alle vrijwilligers, inmiddels al ruim vijf jaar sprake is van een in alle opzichten goed draaiend zwembad." Van Lochem geeft aan dat de stichting nog vijf jaar voor de boeg heeft. "Er zal weer een onderzoek volgen, dat ook al in het nieuwe collegeprogramma van b&w staat. Maar het zal, kijkende zo het nu allemaal in zijn werk gaat, toch niet zo zijn dat Lichtenvoorde, na Doetinchem en Winterswijk de grootste plaats in de Achterhoek en met de omliggende kleine kernen meegerekend goed voor 20 duizend inwoners, straks geen eigen zwembad meer heeft? Natuurlijk treedt er ondanks regelmatig en goed onderhoud veroudering en dus slijtage op. Maar daarbij moet niet vergeten worden dat wij hier hebben te maken met een zwembad, dat reeds in de beginjaren zeventig is gebouwd, inmiddels het oudste bad in de gehele regio. Zonder in te gaan op de mogelijkheden dan wel onmogelijkheden van een sportboulevard, moet er toch een bouwplan gerealiseerd kunnen worden waarbinnen de realisatie van een op de toekomst afgestemde zwemvoorziening mogelijk is. Alleen al het grote aantal doelgroepen dat hier een niet te onderschatten waardevolle plek heeft, verdient dat."