De Achterhoekse Streekproductenmarkt trok dit jaar ongeveer 7000 bezoekers. Foto: PR
De Achterhoekse Streekproductenmarkt trok dit jaar ongeveer 7000 bezoekers. Foto: PR Foto:

Achterhoekse Streekproductenmarkt blijft groeien

LIEVELDE – De weilanden bij Eimersweg 3 staan vol van in de zon blinkende auto's en fietsen op Tweede Pinksterdag. Voor de 18de keer was er bij Kaasboerderij Weenink een Achterhoekse Streekproductenmarkt. Met ongeveer 7000 bezoekers waren dit er 10 procent meer dan vorig jaar. Door het mooie weer waagden zelfs mensen met een scootmobiel een tripje naar deze traditionele markt.

Door Barbara Pavinati

Jan Bulten, Lianne Sluiter, Peter en Johannes Weenink kijken terug op een geslaagde dag. Peter: "Het was druk bezocht, de weersomstandigheden waren ideaal en de kraambezoekers waren tevreden, want ze verkochten veel. Dit jaar hebben we ook PR gemaakt in Duitsland wat z'n vruchten afworp, want er kwamen ook Duitsers op de markt af. We kijken uit naar volgend jaar 10 juni, want de streekproductenmarkt is een van de hoogtepunten voor ons. Het is een van de grootste evenementen in de regio op Tweede Pinksterdag."

Kraamhouders tevreden
Wanneer je je kaartje koopt en de tent door bent aan de ingang van het terrein staan er talloze kramen met verschillend waar op je te wachten. Zo zijn er streekproducten, planten, sieraden, tassen, houtsnijwerken en nog veel meer bijzonder spullen te koop. Mensen lopen geïnteresseerd van kraam naar kraam en snuffelen tussen de boeken die in een paar kramen bij elkaar staan. Soms eten ze al lopend een ijsje of frietje. De kraamhouders doen goede zaken. Sandra Hummelink van Atelier 'Net FF anders' staat achter een kraam met tassen en kussens van hergebruikte materialen zoals spijkerbroeken en vertelt: "De sfeer is goed en ik heb van belangstelling niet te klagen. Mensen doen bij mijn kraam ook ideeën op. Volgend jaar doe ik waarschijnlijk weer mee!"


Schoppe Theater een succes
Halverwege de markt is een terras waar mensen genietend van de zon een drankje drinken en luisteren naar de mannen van TweeFM die tussen de hooibalen over onder andere poetsende vrouwen zingen. In een oude boerenschuur is het Schoppe Theater waar diverse voorstellingen te zien zijn. Het theater trekt veel bezoekers. Joop Koopmanschap is er spreekstalmeester en treedt er daarnaast op als dichter, waarbij zijn 'vlechtengedicht', naar eigen zeggen, een groot succes is. Hij kondigt goochelaar Peter Eggink, winnaar van de 'Merlin Award', aan die mindfuckachtige trucs doet en het PEERtoftheater, dat een voorstelling speelde zonder woorden. Joop: "Het publiek ging met een brede glimlach naar buiten. Onze acts waren zo'n succes dat we alledrie besloten hebben om volgend jaar weer mee te doen." Peter Weenink vertelt dat vanwege de enthousiaste reacties het Schoppe Theater op de volgende markt zelfs wordt uitgebreid.


Van alles te doen
Kinderen zijn uitgelaten en vermaken zich op een megastormbaan en op een groot springkussen. Ze konden zich ook laten schminken in vrolijke kleuren. Er was een vogelshow en er waren oldtimers. Voor volgend jaar is al een edelsmid gestrikt. Peter: "Als een smid zich zou melden voor de komende markt zou dat mooi zijn, daar zijn we nog hard naar op zoek. Andere leuke en creatieve ondernemingen uit de regio zijn ook welkom."

Peter Eggink trok veel bekijks mijn zijn mindfuckachtige trucs in het Schoppe Theater Foto: PR
Er waren ook planten te koop op de Achterhoekse Streekproductenmarkt. Foto: PR