Mevrouw Wolterinck – Ten Have ontvangt een extra feestelijke maaltijd van Joop Hubers (coördinator) en mevrouw Ter Haar (vrijwilligster). Foto: PR
Mevrouw Wolterinck – Ten Have ontvangt een extra feestelijke maaltijd van Joop Hubers (coördinator) en mevrouw Ter Haar (vrijwilligster). Foto: PR Foto:

Een feestelijk menu voor bijzondere verjaardag

Veertig jaar 'Een Helpende Hand;'

OOST GELRE - Vorige week vierde stichting Hulpdienst 'Een Helpende Hand' haar 40-jarig jubileum. Iedereen gebruik maakt de maaltijdservice ontving een lekkere attentie en een extra feestelijk menu gemaakt door de kok van Careaz Antoniushove, waar de stichting nauw mee samenwerkt.

Op 22 mei 1978 richtten pastor Franciscus Gerardus Maria van de Brom en onderwijzeres Elisa Maria Antonia Bomers de stichting op met als doel volgens het afschrift van de notaris: 'Het verlenen van hulp in de ruimste zin binnen de gemeente Lichtenvoorde aan ieder die daaraan behoefte heeft. Zij begeeft zich hierbij niet op het terrein van gevestigde diensten, instellingen of particulieren…"

Bestaansrecht bewezen
Joke Bekken, een vrijwilliger van het eerste uur, herinnert zich nog dat er in de eerste jaren 'tot in den treure' vergaderd is om vorm te geven aan de inhoud en het werk van de vrijwilligers: "Niet iedereen zag de maaltijdvoorziening 'Tafeltje Dekje' zitten. Er werd ook geopperd dat een oventje wel uitkomst kon bieden voor een kant-en-klare maaltijd van de supermarkt". Wel een verschil met nu: per jaar bezorgen 110 vrijwilligers ruim 44.000 verse, warme maaltijden naar ruim 160 adressen. Hiervoor gebruiken ze 59 eigen auto's en de rolstoelbus van Careaz Antoniushove.

Vrijwilligers onmisbaar
Het bestuur van de stichting is trots op al haar vrijwilligers: de maaltijdbezorgers/chauffeurs, de mensen van de administratie, de coördinatrices. Zonder hen kan 'Tafeltje Dekje' niet blijven bestaan. Door weer en wind staan de chauffeurs elke dag weer klaar om tussen de middag de maaltijden thuis te bezorgen en steken daar waar nodig letterlijk een 'helpende hand' uit bij het openen van de maaltijdbox. Veel maaltijdgebruikers kijken uit naar dit dagelijks contactmomentje. De maaltijdbezorging heeft dan ook duidelijk een sociale kant en en juist dat maakt dat de vrijwilligers hun werk met zoveel plezier doen.

Stukje geschiedenis
De maaltijden worden sinds 1987 in goede samenwerking bereid met de keukenmedewerkers van Careaz Antoniushove. Daarvoor zorgde de Molenberg in Groenlo hiervoor. Het eten zat in die tijd in roestvrij stalen pannetjes, die opgestapeld in een houder zaten. Later werden de maaltijden vervoerd in maaltijdkoffertjes en nu worden zwarte, stapelbare maaltijdboxen van licht kunststof gebruikt. Een andere ontwikkeling is dat in het begin mensen een indicatie nodig hadden om in aanmerking te komen voor een maaltijd. Tegenwoordig kan vrijwel iedereen gebruik maken van Tafeltje Dekje en vindt er een intakegesprek plaats.

Traktatie in feestweek
Voor het veertigjarig bestaan van de stichting besloot het bestuur in overleg met Careaz Antoniushove om in de week van deze bijzondere verjaardag dit met alle klanten te vieren door hen te trakteren op een lekkere attentie. Op de feitelijke jubileumdag, 22 mei, verraste de kok van Careaz Antoniushove de maaltijdgebruikers met een extra feestelijke maaltijd en dat gebaar werd met smaak gewaardeerd.

Ook een maaltijd thuis aanvragen?
De stichting Hulpdienst 'Een Helpende Hand' heeft telefonisch spreekuur op maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 10.00 uur en op zaterdag van 9.30 tot 10.00 uur. Het telefoonnummer is: 0544-373337 of per mail: info@maaltijdenoostgelre.nl.