Theo Baumann (rechts) krijgt de Nationaal ZwemABC-licentie uitgereikt van Michael van der Beld.
Theo Baumann (rechts) krijgt de Nationaal ZwemABC-licentie uitgereikt van Michael van der Beld. Foto: Kyra Broshuis

AquaFit Harreveld behaalt licentie Nationaal ZwemABC

HARREVELD- Als enige zwemlesaanbieder in Oost Gelre heeft AquaFit Bewegingscentrum in Harreveld de licentie behaald voor het Nationaal ZwemABC. Theo Baumann ontvangt de licentie uit handen van Michael van der Beld van de Nationale Raad Zwemveiligheid die speciaal naar Harreveld is gekomen voor dit bijzondere moment.

Door Kyra Broshuis

Intensief traject
Om dit te bereiken heeft Baumann samen met zijn team hard gewerkt, zo zegt Van der Beld. "Een zwemschool komt niet zomaar in aanmerking voor deze licentie. Er gaat een intensief traject aan vooraf van verplichte opleidingen, het maken van uitgebreide draaiboeken en plannen én een strenge en uitgebreide audit." Baumann is een man met een passie, zo blijkt uit zijn verhalen. "We werken al jaren volgens onze eigen plannen en met onze eigen strategie. Voor de lessen en onze methodes gebruik ik mijn ervaring die ik als gedragsdeskundige heb opgedaan en die draag ik over op ons team. Het is ontzettend belangrijk om de angst bij de kinderen op de juiste manier weg te nemen. Bij onze zwemlessen kennen de bange deelnemers maar één angstmoment en dat is de eerste les. We starten namelijk direct in diep water. Zodra ze in het water zijn moeten alle kinderen daarom direct 'zwemmen', want ze kunnen niet met de voeten aan de bodem. En dat is, in onze ogen, de beste start."

Omgaan met geweld van buitenaf
Ook bijzonder is het feit dat er bij AquaFit in kleine groepen lesgegeven wordt. "We werken hier met groepen van maximaal negen kinderen. We leren de kinderen een goede zwemtechniek, dat is de basis van goed kunnen zwemmen. Een goede zwemslag is in geval van nood het verschil tussen leven en dood. Maar we vinden het ook belangrijk dat de kinderen zich veilig kunnen bewegen én met geweld van buitenaf om kunnen gaan. Daarmee bedoel ik dat een kind zich kan redden als het, al dan niet per ongeluk, onder water geduwd wordt of in een sloot beland. Dingen die je zelf niet in de hand hebt maar die je wel overkomen. Denk aan kinderfeestjes, kampen en buiten spelen. We leren ze overleven maar altijd spelenderwijs en op een pedagogisch verantwoorde manier."

Dan kun je echt zwemmen
Baumann is trots op de behaalde licentie. "Absoluut, en we zijn blij dat we regelmatig getoetst worden. Dat voorkomt blinde vlekken. De kwaliteit van onze zwemlessen moet maximaal zijn, dat eisen we ook van onze docenten. Weet je wat het is? Ik moet me goed voelen en 's nachts goed kunnen slapen als een kind hier een diploma haalt. Want dan weet ik zeker dat ze ook echt kunnen zwemmen."