Tijdens Pak An Pakt Uit trad onder meer de band De Boetners op. Foto: Luuk Stam
Tijdens Pak An Pakt Uit trad onder meer de band De Boetners op. Foto: Luuk Stam

Achterhoekse Initiatieven komen samen op festival

LIEVELDE - Het nieuwbakken festival Pak An Pakt Uit bracht op zaterdag 26 mei tientallen Achterhoekse initiatieven samen in Lievelde. Een ronde over het terrein van uitspatting De Besselinkschans was dan ook een ronde door de gehele regio. "We kunnen de Achterhoek hier heel mooi laten zien", reageerde organisator Stein Bouwmeister. "Mensen kunnen hier eten, drinken, zien, horen en voelen."

Door Luuk Stam

Het festival vond plaats ter ere van het tweejarig bestaan van de stichting Pak An. Bij de in 2016 door Grolsch en De Feestfabriek opgerichte stichting kwamen in twee jaar tijd al 200 ideeën binnen om de Achterhoek nog leuker te maken. 90 daarvan zijn gehonoreerd en uitgevoerd met ondersteuning van Pak An. Een groot deel presenteerde zich zaterdag op Pak An Pakt Uit.

Eén van de getoonde initiatieven was het Liefdespad, een nog in ontwikkeling zijnde wandelroute langs allerlei belevenissen in Ruurlo. In een speciaal gecreëerd minitheater liet Bert van Zijtveld van De Heikamp zien wat de route precies inhoudt. Op de route liggen het Doolhof, de Baakse Beek, Museum More, het Klimbos Achterhoek en De Heikamp. Onderweg zijn loveseats te vinden, kunstzinnige banken die passen bij de plek of een thema.

Bij het Liefdespad hoort een app met prikkelende vragen die bedoeld zijn om onderweg gesprekken op gang te brengen. Het wordt wellicht zelfs mogelijk om al in de trein richting Ruurlo plaats te nemen in een loveseat. "Als je de Achterhoek op de kaart wil zetten, dan moet je ook mensen van veel verder zien te bereiken", stelt Van Zijtveld. "Dan moet je beleving creëren. Met het Liefdespad gaan wij next level."

Kinderen vermaken zich tijdens Pak An Pakt Uit onder meer bij de techniekstandjes, die het Graafschap College en Royaal Spelen hebben opgezet. Zo kunnen kinderen met de grijparm van een robot een beker drinken oppakken of een toren bouwen. "Techniek is leuk en stoer en dat willen we er weer in krijgen", zegt Bart van den Broek van Royaal Spelen. "In de techniek liggen veel kansen waar niks mee gebeurt."

Van het feit dat het zonovergoten festival niet heel druk bezocht is, ziet Van den Broek juist het positieve in. "Ik stond laatst op een techniekdag met 6.000 kinderen", vertelt hij. "Dan heb je helemaal geen tijd om ze echt aandacht te geven. Hier heb ik al zoveel contacten kunnen leggen. Kinderen kunnen in alle rust dingen uitproberen. Het is leuk en gezellig."

Op het podium treedt ondertussen de band De Boetners op. Het publiek kijkt vanaf een terras toe. Onder de toeschouwers ook Trudy en haar dochter Samantha ten Brink uit Lichtenvoorde. "We gaan zo zeker even rond en een kijkje nemen", klinkt het. Zij zouden anderen zeker aanraden om ook deze kant op te komen. "Dit is een uniek evenement. De bandjes, de sfeer, de mensen, top!"