Een teleurgestelde voormalig wethouder René Hoijtink. Foto: Theo Huijskes
Een teleurgestelde voormalig wethouder René Hoijtink. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Ex-wethouder René Hoijtink doet zijn verhaal

'De teleurstelling bij mij is groot, zwaarder dan ik had gedacht!'

Door Theo Huijskes

OOST GELRE - Het is dinsdag 22 mei 2018. Een afspraak met ex-wethouder René Hoijtink vindt niet meer plaats in het bestuursgedeelte van het gemeentehuis in Lichtenvoorde, laat staan in zijn voormalige ontvangst- annex werkkamer. Maar het is het zogenoemde 'ontmoetingsplein' of burgerlijk uitgedrukt de kantine van het ambtelijk en bestuurlijk apparaat van de gemeente Oost Gelre waar Hoijtink (64) zijn verhaal doet ten behoeve van de weekkranten Elna en Groenlose Gids. Een verhaal over het plotselinge einde van zijn functie als wethouder en dus bestuurder van deze gemeente.

René Hoijtink, geboren op 17 februari 1954 in Groenlo en derhalve een geboren en getogen Grollenaar, getrouwd met Marja en de trotse vader van drie dochters - Anneke, Marleen en Leonie - zet zich inmiddels al circa vijftien jaar in voor de gemeentepolitiek. "Het is allemaal begonnen toen de met ingang van 1 januari 2005 ingevoerde gemeentelijke herindeling zich aankondigde. In die periode heb ik in eerste instantie gesprekken gevoerd met enkele partijen waaronder de VVD om mij vervolgens te richten op de partij Gemeentebelangen, destijds nota bene een puur Lichtenvoordse partij, aangevoerd door Ben Hooglugt. Dit omdat ik altijd een voorstander was en nog steeds ben van een plaatselijke partij. Een dergelijke partij heeft niets van doen met landelijke organisaties en staat dientengevolge veel dichter bij de burger", aldus de zoon van Eduard ('Eedjen') Hoijtink, vele jaren achtereen werkzaam als gemeentebode in de gemeente Groenlo. "Bij Gemeentebelangen Lichtenvoorde kwam ik ook nog eens in aanraking met Vincent van Uem (in de afgelopen acht jaar collega-wethouder, ThH), tevens geboren Grollenaar, waarmee ik samen in de klas heb gezeten van een Groenlose basisschool. Er was direct een klik en de nieuwe partijnaam OOG (Onafhankelijken Oost Gelre) was een feit."

Wat was destijds de grootste drijfveer om in de plaatselijke politiek te stappen?
"Als Grollenaar was ik van mening dat de gemeente Groenlo reeds vanaf de jaren tachtig in een behoorlijke achterstandssituatie was beland. Toen daaroverheen ook nog eens het aanstaande verstandshuwelijk met Lichtenvoorde speelde met het gevolg dat Groenlo mogelijk het onderspit moest delven, vond ik het tijd om niet aan de zijlijn te blijven staan, maar daar zelf een positief steentje aan bij te moeten dragen."

Hoe heb je destijds het bijdragen van een positief steentje ingevuld?
"Na me enkele jaren op alle mogelijke terreinen verdienstelijk te hebben gemaakt voor OOG, heb ik een tweetal jaren als partijvoorzitter gefungeerd om vervolgens in 2010 in de raad te worden gekozen, hetgeen tegelijkertijd gepaard ging met de benoeming tot wethouder. Samen met Vincent van Uem eerst vier jaar in een college met coalitiepartner VVD en de laatste vier jaar met coalitiepartner CDA."

Hoe teleurgesteld is René Hoijtink nu daaraan na acht jaar een abrupt einde is gekomen?
"Een dergelijke ommekeer is natuurlijk inherent aan de politiek. Maar het voelt zwaarder dan ik had gedacht. Wat mij extra teleurstelt, is het gegeven dat wij als OOG bij de verkiezingen in Groenlo hebben verloren, terwijl wij in Lichtenvoorde hebben gewonnen. Dat doet pijn. Zeker als je bekijkt wat wij in de afgelopen acht jaar voor Groenlo hebben gedaan. Dan trek ik nog steeds maar één conclusie en dat is stank voor dank. Deze tegenvaller hakt er bij mij behoorlijk in."

Je doelt met name op het Programma Stad Groenlo, waar je de bedenker van bent?
"Onder andere. Hebben we heel breed opgepakt, beginnende met een lange lijst met mogelijk uit te voeren projecten. De bevolking breeduit laten meedenken en meepraten, hetgeen uiteindelijk heeft geresulteerd in een top 10 van projecten, waarmee we toewerken naar 2027, het jaar waarin Groenlo 750 jaar stadsrechten heeft. Op dit moment is er, alle externe subsidieverstrekkingen en cofinancieringen meegerekend, al zo'n slordige 15 miljoen euro in de vestingstad Groenlo geïnvesteerd."

Op welk terreinen hebben grote kern Lichtenvoorde en de kleine kernen profijt gehad van jouw portefeuilles?
"Wat Lichtenvoorde betreft, is dat met name op onderwijsgebied. Kijk in dat verband alleen nog maar naar de komst van een IKEC en de verbreding van de onderwijsvoorzieningen bij Marianum. En wat verder te denken van het totaal verbouwde, opnieuw ingerichte gemeentehuis, verworden tot een huis der gemeente met een uitstraling die daar anno 2018 bij hoort, waarbij ik als portefeuillehouder de kar mocht trekken. Ook in de kleine kernen was het niet alleen op de winkel passen, maar ook daar is er veel van de grond getrokken. Daarbij wil ik alleen nog maar wijzen op het feit dat er in alle kleine kernen een centrum-, in dit geval pleinaanpassing heeft plaatsgevonden. Verder vind ik dat er in geheel Oost Gelre op verkeersgebied heel veel is gebeurd, beter gezegd is verbeterd. Bij dit alles dien ik wel de aantekening te maken dat dit niet mogelijk was geweest zonder het bijzonder deskundige en actieve ambtenarenkorps in deze gemeente."

De eerste coalitie met de VVD (2010-2014) was een beter huwelijk dan de coalitie met het CDA (2014-2018)?
"Dat zal ik niet ontkennen. Neemt niet weg dat in de periode 2010-2014 de gemeente Oost Gelre er financieel niet best voor stond. Er moesten rigoureuze bezuinigingen worden doorgevoerd. En met name de vier toen aan het bewind zijnde VVD- en OOG-wethouders stonden daar eensgezind voor. Er was in die periode totaal geen sprake van partijpolitiek. De zakelijkheid overheerste. Er diende toen maar één belang en dat was het gezamenlijke belang van geheel Oost Gelre."

Na die te incasseren teleurstelling hebben velen gedacht dat je niet terug zou keren in de gemeenteraad?
"Die kans bestaat nog steeds. Ik ben mij namelijk nog volop aan het oriënteren. Dit omdat ik na deze ingrijpende tegenvaller een fulltime baan ambieer, waar ik helemaal voor wil gaan. En die mogelijkheid wil ik openhouden. Dat is tevens de reden dat ik geen fractievoorzitter wil worden en die taak graag bij Ronald Willering wil laten. Kortom, ik wil mijn handen vooralsnog helemaal vrij houden."

Bestaat er nog een kans dat je weer terugkeert in het onderwijs?
"Ook die mogelijkheid houd ik open. Ik heb een terugkeergarantie bij Het Assink lyceum in Haaksbergen met locaties in Haaksbergen, Eibergen en Neede, waarmee ik momenteel in gesprek ben. Vóór mijn wethouderschap heb ik daar 36 jaar gewerkt en daarbij met name de vakken aardrijkskunde en Duits gedoceerd. Verder ben ik in gesprek met het outplacementbureau van deze gemeente en wie weet wat dat nog gaat opleveren."

Voormalig wethouder René Hoijtink, staand voor het gemeentehuis bij het onder zijn bewind aangebrachte kunstwerk. Foto: Theo Huijskes