Rainbowband blij met gulle cheque van jubilerende Wessels-groep. Vlnr: Werner Hegeman, Tonnie Weikamp en Nico Wessels. Foto: Jurgen Pillen
Rainbowband blij met gulle cheque van jubilerende Wessels-groep. Vlnr: Werner Hegeman, Tonnie Weikamp en Nico Wessels. Foto: Jurgen Pillen Foto: Jurgen Pillen

Wessels Groep viert 45-jarig jubileum met gulle gift

LICHTENVOORDE – "Eigenlijk was het de bedoeling om met het veertigjarig jubileum een feest te geven maar dat vonden we toen niet gepast." Nico Wessels, oprichter van Wessels Tegels, doelt op de crisis die toentertijd in de bouw heerste. Vijf jaar later is daar geen sprake meer van en is het tijd voor een mooi feest bij De Koppelpaarden, met medewerking van de Rainbowband.

Door Annekée Cuppers

Volgens de documenten bij de Kamer van Koophandel is Wessels Afwerkingsbedrijf zoals het oorspronkelijk heette, gestart in 1973 maar de werkelijke start was al in 1970. Nico: "Toen ik met 15 jaar van de ambachtsschool kwam met mijn metseldiploma op zak, kwam ik eerst aan het werk bij Tenten in Lichtenvoorde. Na een paar jaar werd ik leerling-tegelzetter bij Joep Weijers. Iedere dag ging ik op mijn oude fietsje naar het werk en zag Joep in een Mercedes rijden. Na een jaar, toen ik vond dat ik het vak onder de knie had, dacht ik, als ik voor een baas blijf werken, dan blijf ik aan het fietsen. Op een blauwe maandagochtend ben ik voor mijzelf begonnen. Dat ging eigenlijk direct al heel goed, hoewel die Mercedes de eerste tijd nog even op zich liet wachten."

In die tijd had je als ondernemer nog allerlei papieren nodig om een eigen zaak te starten, Nico had die niet. "Op een gegeven moment werd ik aangegeven en moest ik bij de rechter op het matje komen. Met een boete van 500 gulden en een jaar uitstel om alsnog mijn papieren te halen, stuurde de rechter mij weer huiswaarts. Maar leren, daar had ik een gruwelijke hekel aan. Ja, ik wilde wel leren, in de praktijk, niet op school. Via de directeur van de bank die er wel belang bij had dat mijn bedrijf bleef bestaan, is het uiteindelijk via via 'geregeld' maar dat middenstandsdiploma, dat moet ik eigenlijk nog altijd halen", lacht Nico.

Vanaf 1975 kwam in Nederland de klad in de huizenbouw en verplaatste Wessels Afwerkingsbedrijf zijn werkgebied grotendeels naar Duitsland. "Bijna acht jaar lang hebben we duizenden huizen betegeld, vooral in het Ruhrgebied. Het was goed verdienen want de prijzen voor arbeid lagen een stuk hoger dan in Nederland. Wel moest ik nog even de mores leren van hoe het die tijd er aan toe ging in de Pruis. Er heerste veel corruptie. Zo hadden we bij een groot project van een aantal flats in het contract opgenomen dat het materiaal in de woningen klaar zou liggen. Daar hadden ze groepen gastarbeiders voor aan het werk die die klus normaal gesproken klaarden, maar alle tegels lagen nog gewoon op de bouwplaats. Moesten we eerst nog al die doosjes tegels naar boven sjouwen… Wat bleek nou? Het was gebruikelijk de chef een fooi van honderd mark te geven. De keer erop wist ik hoe het werkte. Nou, toen lagen er tegels klaar, in overvloed."

In die periode trad ook Werner Hegeman, de huidige directeur, toe tot het bedrijf. Werner vertelt: "Ik was mijn baan kwijtgeraakt en had net 10 dagen te weinig gewerkt om aanspraak te kunnen maken op een ww-uitkering. Op zoek naar werk kwam ik bij Wessels terecht en vroeg of ze mij niet voor een dag of vijftien op de loonlijst konden zetten. Nou, zei Nico, als je dan toch op die lijst staat, kun je er ook wel voor werken. Zo kwam ik bij Wessels op kantoor terecht en ben er sindsdien niet meer weggegaan."

Met de komst van Werner in 1983 ging het bedrijf naast de arbeid ook de materialen leveren. Daar kwam logistiek gezien nog wel het een en ander bij kijken. Er moest een magazijn komen, een heftruck, busjes. Het bedrijf groeide gestaag. In 1995 werd het pand uitgebreid tot in 2009 een nieuwbouw onvermijdelijk bleek. Diverse overnames van onder andere Corbeel en Greven Natuursteen en Betting & Ressing Tegels lieten de Wessels-groep verder groeien. Met een jaaromzet van 25 miljoen is het bedrijf inmiddels marktleider in het projectmatig betegelen voor opdrachtgevers als BAM, VolkerWessels en Van Wijnen. Nico: "Niet gek als je bedenkt dat we ooit met een omzet van 1 gulden zijn begonnen. Maar dat kan ook omdat we er een fantastisch team hebben staan en over een enorm netwerk van vakmensen beschikken. Want je kunt nog zulke mooie projecten scoren, zonder je mensen kun je helemaal niks."

Wie jarig is, trakteert
Vijfenveertig jaar Wessels Tegels, dat is een feestje waard. Niet alleen voor de medewerkers die van een geweldige avond bij De Koppelpaarden genoten maar ook voor de Rainbowband. Zij mochten na hun optreden een mooie cheque in ontvangst nemen. Nico: "Zo'n twintig jaar geleden kwam ik via een vriend in aanraking met de Rainbowband. Ik zag hoeveel plezier die mensen beleven aan het muziek maken, hoe enorm dirigent Tonnie Weikamp en de vrijwilligers zich hier voor inzetten, dat is gewoon fantastisch! Dat je die mensen weer even verder kunt helpen, geeft een voldaan gevoel."


Niet Markant maar Brul doet mee aan actie AH Tientje

GROENLO/LICHTENVOORDE - Aan de tweede periode van de actie uit eten in Oost Gelre met het AH Tientje doet niet, zoals eerder gemeld, Markant in Lichtenvoorde mee maar Brul in Lichtenvoorde.


www.barbrul.nl


Rainbowband blij met gulle gift van jubilerende Wessels-groep. Vlnr: Werner Hegeman, Tonnie Weikamp en Nico Wessels. Foto: Jurgen Pillen