Afbeelding
Foto:

'We zijn blij dat we er weer bij zijn'

GROENLO - FC Twente is dit jaar weer terug op het Internationaal Marveldtoernooi, na een jaar afwezigheid. Toen nog Hoofd jeugdopleiding, maar inmiddels ontslagen, Michel Jansen is ook weer van de partij. Tijd voor een kort gesprekje.

Weer terug op bekend terrein. Welkom!
"Dank je wel. Vorig jaar waren we helaas niet uitgenodigd. Dat had te maken met de kwaliteit die we op dat moment misten. Het toernooi wordt steeds sterker, wij bleven een beetje achter qua niveau. FC Twente was geloof ik nog nooit bij de eerste vier geëindigd. Maar we zijn blij dat we er nu weer bij zijn, dit is toch het beste toernooi van Nederland en ik denk ook van Europa."

Wat maakt dit toernooi tot het beste van Europa?
"Natuurlijk het deelnemersveld, dat is erg sterk. Maar vooral de vele mensen die achter en voor de schermen bezig zijn, die zorgen ervoor dat het toernooi elk jaar weer een succes wordt. Alles is hier tot in de puntjes geregeld. Toen ik hier zojuist binnenkwam, voelde je de passie die elke vrijwilliger erin steekt. Ik word hier hartelijk ontvangen, bekende gezichten die je van harte welkom heten. Dat is toch geweldig! Ik ben op veel toernooien in binnen- en buitenland geweest, maar hier is het echt uniek."

Wat verwacht je van FC Twente dit toernooi?
"Ik denk dat we realistisch genoeg zijn. We gaan natuurlijk voor het hoogst haalbare, een vijfde plek zou al erg mooi zijn. Bij de eerste vier eindigen wordt erg moeilijk, als dat lukt is dat natuurlijk een fantastische prestatie. We hebben een aantal talentvolle jongens in de selectie, waaronder een proefspeler. Daar ben ik persoonlijk erg benieuwd naar."

Hoe is het met de jeugdopleiding gesteld?
"Qua niveau zit het bij de jeugd wel goed. Vorige week op het Seesingtoernooi in Zieuwent hebben we de finale gehaald. Onze Onder 13, Onder 14 en Onder 17 spelen op het hoogste niveau in de competitie. Onder 15 zit in de zogeheten Eredivisie Laag en Onder 19 voetbalt in de Eerste Divisie. Graag willen wij zo snel mogelijk dat ook deze teams op het hoogste niveau acteren."

Michel vervolgt: "Voor sommige spelers is de stap naar bijvoorbeeld Onder 19 nog net te groot. Daarom hebben wij een constructie met bijvoorbeeld Quick'20 Oldenzaal, waarbij een speler daar zijn competitiewedstrijden voetbalt. Het zou zonde zijn dat hij bij ons weinig speelminuten zou krijgen. Dat komt zijn ontwikkeling niet ten goede. Het talent is er echt wel, hij kwam alleen nèt tekort. Door hem bij Quick'20 te stallen, kan hij daar zoveel mogelijk spelen. Voor de rest traint hij en speelt hij oefenwedstrijden mee bij onze Onder 19 en sluit hij komend seizoen weer aan als tweedejaars."

Heeft de degradatie van FC Twente invloed op de jeugdopleiding?
"Natuurlijk heeft het invloed. Er zijn aantal mensen ontslagen en bij mensen van wie het contract afloopt, wordt het niet verlengd. Er moet natuurlijk bezuinigd worden, ook facilitair. Er komt nog heel wat bij kijken. Daar zullen wij in moeten gaan schuiven. Gelukkig gaan er geen teams verdwijnen, dat blijft allemaal intact."


Reinold Wiedemeijer, debuterende gestopte scheidsrechter

GROENLO - Eindelijk is het Marveldtoernooi erin geslaagd om Reinold Wiedemeijer te strikken om wedstrijden te fluiten op het toernooi. "Wel vreemd dat ik mijn debuut hier maak nádat ik gestopt ben", lacht hij. Hoe het zo heeft gelopen dat Reinold nog niet eerder aanwezig is geweest is voor hemzelf ook een groot raadsel. "Ik ga al zeven jaar lang op vakantie naar Groenlo en sta dan op Marveld. Leuke animatie hebben ze daar voor de kinderen. Ook ben ik met de carnaval te vinden in Groenlo. We moeten gewoon ons best doen om alles te kunnen doen!" Dit jaar is het er dan eindelijk van gekomen. Jeroen Sanders vroeg Reinold om aanwezig te zijn. Het Marveldtoernooi maakt indruk op hem. "Het niveau van de teams is hoog, maar," benadrukt hij, "ook het niveau van de organisatie." Ook de herkenbaarheid van de vrijwilligers vindt hij een pluspunt. "De uniformiteit van kleding is goed en door het dragen van naambordjes worden de vrijwilligers herkend. Dat is prettig voor ons, dan weten we door wie we aangesproken worden en kunnen we daardoor ook op een juiste wijze reageren. De manier van fluiten van U15-teams verschilt volgens Reinold niet veel ten opzichte van de wedstrijden welke Reinold heeft gefloten in de Eredivisie. "Een groot verschil is dat je nu als scheidsrechter meer aan het opvoeden bent dan volledig volgens de regels fluiten. Na een 'druistige' overtreding, waar normaal rood voor gegeven kan worden, kan nu geel gegeven worden, met een tijdstraf van vijf minuten, zodat medespelers met een man minder door moeten en de trainer de desbetreffende speler toe kan spreken."


Feyenoord 25 jaar deelnemer

GROENLO - Voetbalclub Feyenoord, en dan in het bijzonder de jeugdafdeling, viel op de eerste dag van het Internationaal Marveldtoernooi van de sportvereniging Grol een bijzonder eerbetoon ten deel. De Rotterdammers zijn namelijk voor de 25ste maal van de partij bij de jaarlijkse toernooi-driedaagse in Groenlo. Namens de Rotterdamse club mocht Raymond van Meenen daarom uit handen van Marco Frank, voorzitter van de Stichting Internationaal Marveldtoernooi, een speciaal ingelijst shirt in ontvangst nemen. Het schenken van aandacht aan deze mijlpaal vond plaats tijdens de officiële opening van het toernooi. Daarvoor was Bart Porskamp, nieuwbakken wethouder sport van de gemeente Oost Gelre, naar het sportpark Den Elshof gekomen om deze handeling te verrichten.