Traditiegetrouw gaat de optocht in Vragender gepaard met veel spektakel. Foto: PR
Traditiegetrouw gaat de optocht in Vragender gepaard met veel spektakel. Foto: PR

Drie dondersmooie kermisdagen in Vragender

VRAGENDER - Na de geweldige feesten in Mariënvelde, Harreveld, Lievelde en Zieuwent, heeft de gemeente Oost Gelre het beste voor het laatst bewaard; de Vragenderse kermis op 9, 10 en 11 juni. Hoogtepunt is ongetwijfeld de spectaculaire optocht op zondagmiddag.

Met actuele onderwerpen voorzien van scherpe, dubbelzinnige teksten en megaconstructies, gemaakt van afgedankte materialen en met het nodige laswerk in elkaar gezet, is de optocht altijd weer een belevenis voor jong en oud. Na gedegen overleg met de gemeente en de wagenbouwers heeft de organisatie het reglement aangepast zodat de wagenbouwers weer gebruik mogen maken van verbrandingsmotoren en dergelijke om nog meer spektakel te krijgen. Naast de vele grote wagens is er ook nog de tussenklasse voor jongens en meisjes van groep 8 van de basisschool tot en met de leeftijd van 16 jaar en een enorme optocht van vele kleine wagens.

Naast de grote optocht is er de jaarlijkse strijd om de titels bij het vogelschieten voor de heren en dames en het vogelgooien voor de jeugd vanaf de de basisschool tot 18 jaar op de maandagmorgen 11 juni.

Programma
Zaterdag 9 juni :
13.00 uur aanvang kermis
Traditionele optocht voor alle kinderen uit Vragender met medewerking van fanfare en drumband Antonius, waarna de kinderspelen zullen plaats vinden in de speeltuin. Na afloop van de kinderspelen zijn er de traktaties en het uitdelen van de vrijkaartjes.
15.15 uur hardlopen voor de jeugd
Er wordt gelopen in 3 verschillende leeftijdsgroepen apart. Groep 3 + 7 en 8-jarigen, 9 en 10-jarigen en tenslotte 11-jarigen en ouder van de basisschool. Hierna hardlopen voor meisjes en jongens vanaf de basisschool tot 16 jaar, waar eveneens fel gestreden wordt om de beschikbare gestelde bekers.
15.45 uur hardlopen volwassenen
Heren en dames boven de 16 jaar, waarbij de dames twee rondes lopen en de heren vier.
19.30 uur aanvang kermis-mis
Met medewerking van fanfare Antonius. Tijdens deze muzikale dienst bidden wij voor het welslagen van de Vragender kermis en uiteraard voor fraai kermisweer.

Zondag 10 juni :
14.30 start van de optocht
De spectaculaire, komische, ludieke en allegorische optocht door Vragender met medewerking van fanfare en drumband Antonius en harmonie en drumband Lievelde.

Maandag 11 juni :
05.00 reveille blazen.
08.30 opstelling van de optocht en bekendmaking van de prijzen van de kleine wagens
09.00 uur optocht door het centrum van Vragender
Wethouder Marieke Frank namens de gemeente Oost Gelre en pastor Ronald den Hartog zich zullen aansluiten op weg naar het feestterrein. Aansluitend vogelschieten (volwassenen)/vogelgooien(jeugd). Wethouder Frank lost het eerste schot. Daarnaast gelegenheid voor de volksspelen, te weten: doeltrappen en prijsschieten met buks. Prijsuitreiking tijdens de pauze van de grote wagens en tussenklasse. Nadat de koningsparen bekend zijn vindt de huldiging plaats op het feestterrein. Rondgang van de kersverse koningsparen, voorafgegaan door de vendeliers, fanfare en drumband naar het koningshuis geleid. Aansluitend kermisvieren tot in de kleine uurtjes in de beide horecagelegenheden.

Te hooi en te gras bij de Vragenderse optocht. Foto: PR