Leuke kinderactiviteit in het Vragender Veen. Foto: Maria Neumann
Leuke kinderactiviteit in het Vragender Veen. Foto: Maria Neumann Foto:

Een eigen stekkie in het veen

VRAGENDER - Zaterdag 26 mei was het eindelijk weer tijd om met de juniorclub van de vriendenclub van de Stichting Marke Vragender Veen de natuur in te trekken. Een gezelschap van zo'n 60 kinderen trok met de vrijwilligers het veen in om daar hun eigen plek in de bufferzone in gebruik te nemen. Door kinderen al op jonge leeftijd op een speelse manier kennis te laten maken met ons mooie veen, hoopt de stichting dat een aantal van hen zich in de toekomst wil gaan inzetten voor het behoud van een uniek stuk levend hoogveen.

De club heeft zich direct de plek eigen gemaakt door er, eigenlijk wel heel typisch, een hekje van wilgentwijgen rondom te bouwen. Bij de volgende activiteit in het najaar gaan de club nog een heuse wilgentent bouwen, met boomstammetjes om op te zitten en de volgende avonturen te bespreken. Tevens zal dit plekje ook van de Vaene(k)wakers van de Antoniusschool in Vragender zijn die ook geregeld het veen intrekken voor praktijkonderwijs. Terwijl de ene groep hard aan het werk was met het opzetten en vlechten van het wilgenhekje, vertrok een andere groep richting de kikkerpoel om te kijken of er nog kikkers of kamsalamanders te zien waren. Kikkers en kikkervisjes waren er volop te vinden. Het grote insectenhotel dat afgelopen najaar in de buurt van de kikkerpoel geplaatst is, is voor een gedeelte ook al bewoond door bijen. Het is mooi om te zien dat de insecten deze schuilplek weten te vinden. Weer een andere groep kon lekker aan de knutsel onder een opgezet zeil, om even voor de zon te schuilen tijdens deze hete middag. Badjes met water zorgden nog voor extra verkoeling en vooral veel plezier bij de kinderen.

Het was een geslaagde middag voor iedereen en het bestuur van de vriendenclub verheugt zich nu al op de volgende middag in het veen met de juniorclub.