St. Switbertus met in hun midden beschermvrouwe burgermeester Annette Bronsvoort. Foto: PR
St. Switbertus met in hun midden beschermvrouwe burgermeester Annette Bronsvoort. Foto: PR Foto: PR

Feestelijke patroonsdag St. Switbertus

LICHTENVOORDE - Zondag begon de viering van de patroonsdag van schuttersgilde St. Switbertus, met een speciale viering in de Bonifatiuskerk als thema 'Verbondenheid'.

Pastor Ronald den Hartog maakte duidelijk dat het een drievoudig feest was. Op deze kerkelijke feestdag, Sacramentsdag, was er namelijk ook een meisje dat haar eerste communie deed en dan natuurlijk de viering van de patroonsdag. De voorzitter van de vereniging benadrukte in zijn welkomstwoord dat de leden zich niet alleen verbonden voelen met elkaar, maar ook met de Lichtenvoordse gemeenschap. Er zijn voor elkaar, iets voor elkaar doen vormt de kern van de vereniging. De viering werd bijgewoond door de uitgenodigde jubilarissen, het koningspaar van de schutterij, (ere)leden en oud koningen, de burgemeester van Lichtenvoorde, Annette Bronsvoort en haar partner en vele belangstellenden van buiten de vereniging. Het muziekkorps van Switbertus verzorgde van begin tot eind de muzikale begeleiding van de dienst, die nog extra werd opgeluisterd met het 'Vendelgebed' door de vendeliers. Na de viering werd pastor Ronald den Hartog door de commandant van het korps, Martin Rondeel, officieel tot geestelijk adviseur van St. Switbertus geslagen waarna de vendeliers hem een speciale vendel-sterhulde brachten. Na een foto bij het gemeentehuis werd de dag bij stralend weer voortgezet in clubgebouw 'De Swite'.

Met een woord van welkom en een moment stilte om de overledenen binnen de vereniging te herdenken, verzocht voorzitter Bennie Heutinck pastor Den Hartog om voor te gaan met een gebed, waarna het koningspaar Martijn Prinsen en Floortje Liesting de broodmaaltijd openden. Na de gezamenlijke broodmaaltijd feliciteerde Eddy Rondeel Eva Hunt met het behalen van haar B-diploma muziek. Achtereenvolgens werden jubilarissen Mark Konings, Chris Liesting, Theo Lucassen, Mario Toebes, Tonny Roelofswaard, Bart Reukers, Martin Eekelder, Regien Hulshof en Hemmie Heutinck door de verschillende bestuursleden toegesproken en voor hun 25 jaren lidmaatschap en inzet voor de vereniging bedankt met het beeldje van de Schutterij. Bob Heutinck kreeg als 40-jarige jubilaris de zilveren speld en Aloys Boschker ontving de gouden onderscheiding voor 50 jaar lidmaatschap en inzet.

Hierna was het woord aan burgemeester Annette Bronsvoort. Zij had lovende woorden voor St. Switbertus en felicitaties voor de jubilarissen. Ze zei het een eer te vinden beschermvrouw te zijn van een vereniging die onderlinge verbondenheid tot stand weet te brengen, een streven dat wordt gedeeld door het gemeentebestuur. Zij zegde dan ook toe initiatieven om de saamhorigheid en leefbaarheid van Oost Gelre verder te verbeteren, waar mogelijk vanuit de gemeente te willen ondersteunen.

Nadat de vrijwilligers bedankt waren voor hun bijdrage aan de organisatie van de patroonsdag kon het middagprogramma van start gaan. De oud-koningengroep had een mooie middag samengesteld. Na een kort fietsritje was er bij speelboerderij De Neeth een mooi programma voor de vele aanwezige kinderen georganiseerd. Door de lekkere broodjes en snacks van De Timp en het mooie weer was het nog lang gezellig op het terras. Een patroonsdag om met heel veel plezier op terug te kijken.

Op het terras was die middag ook de trekking van de loterij, verbonden aan de donatie-actie van Schuttersgilde St. Switbertus. Zie hiervoor de advertentie elders in dit blad.


Een eigen stekkie in het veen

VRAGENDER - Zaterdag 26 mei was het eindelijk weer tijd om met de juniorclub van de vriendenclub van de Stichting Marke Vragender Veen de natuur in te trekken. Een gezelschap van zo'n 60 kinderen trok met de vrijwilligers het veen in om daar hun eigen plek in de bufferzone in gebruik te nemen. Door kinderen al op jonge leeftijd op een speelse manier kennis te laten maken met ons mooie veen, hoopt de stichting dat een aantal van hen zich in de toekomst wil gaan inzetten voor het behoud van een uniek stuk levend hoogveen.

De club heeft zich direct de plek eigen gemaakt door er, eigenlijk wel heel typisch, een hekje van wilgentwijgen rondom te bouwen. Bij de volgende activiteit in het najaar gaan de club nog een heuse wilgentent bouwen, met boomstammetjes om op te zitten en de volgende avonturen te bespreken. Tevens zal dit plekje ook van de Vaene(k)wakers van de Antoniusschool in Vragender zijn die ook geregeld het veen intrekken voor praktijkonderwijs. Terwijl de ene groep hard aan het werk was met het opzetten en vlechten van het wilgenhekje, vertrok een andere groep richting de kikkerpoel om te kijken of er nog kikkers of kamsalamanders te zien waren. Kikkers en kikkervisjes waren er volop te vinden. Het grote insectenhotel dat afgelopen najaar in de buurt van de kikkerpoel geplaatst is, is voor een gedeelte ook al bewoond door bijen. Het is mooi om te zien dat de insecten deze schuilplek weten te vinden. Weer een andere groep kon lekker aan de knutsel onder een opgezet zeil, om even voor de zon te schuilen tijdens deze hete middag. Badjes met water zorgden nog voor extra verkoeling en vooral veel plezier bij de kinderen.

Het was een geslaagde middag voor iedereen en het bestuur van de vriendenclub verheugt zich nu al op de volgende middag in het veen met de juniorclub.

Leuke kinderactiviteit in het Vragender Veen. Foto: Maria Neumann