OOG en D66 blijven tegen voorstel doorontwikkeling Regio Achterhoek

Voorstel wel aangenomen

OOST GELRE- Het lukt burgemeester Bronsvoort niet om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen waar het gaat om de doorontwikkeling van de Regio Achterhoek. De fracties van OOG en D66 blijven tegen de plannen.

Door Kyra Broshuis

Gezamenlijke regionale aanpak
De Regio Achterhoek is een samenwerkingsverband van zeven gemeenten, waaronder Oost Gelre, die samenwerken op verschillende gebieden. Met het nieuwe plan 'De Achterhoek werkt door' moeten de banden worden aangehaald. Burgemeester Bronsvoort vertelt dat de samenwerking tussen de gemeenten en via Regio Achterhoek goed verloopt, maar dat er behoefte is om de samenwerking te versterken om zo samen sterk te staan. "Het gaat daarbij om belangrijke opgaven, zoals demografische ontwikkelingen, economische ontwikkelingen, de woningmarkt, de bereikbaarheid van de regio en de duurzaamheidsopgave. Deze opgaven vragen om een gezamenlijke regionale aanpak. Niet alleen van de overheid maar ook van ondernemers en (maatschappelijke) organisaties en instellingen." Ze voegt eraan toe dat het wel belangrijk is dat de minister instemt met de voorgestelde afwijking op de Wet gemeenschappelijke regelingen. De raad wordt als een van de deelnemende raden aan de gemeenschappelijke regeling Regio Achterhoek voorgesteld om in te stemmen met de nieuwe opzet voor de regionale samenwerking. Deze opzet is tot stand gekomen na uitgebreide regionale consultatie, input van deskundigen en input van alle betrokken partijen, waaronder alle Achterhoekse raden.

Gebrek aan democratie
René Hoijtink van OOG reageert op het voorstel. "We hebben oog voor ontwikkeling waar de Achterhoek mee te kampen heeft en krijgt en we zien het nut van de samenwerking in de Achterhoek. Wij kiezen voor samenwerking vanuit de Oost Gelrese context en het belang van onze burgers. Het voorstel van 153 kantjes is vooral herhaling. Er wordt een samenwerking voorgesteld tussen de drie o's (overheid, ondernemers en organisaties). De o van overheid heeft een democratische grondslag, de andere twee o's niet. Die worden niet voldoende vertegenwoordigd. Wij kunnen niet instemmen met dit gebrek aan democratie. Daarnaast zal 5% van de ozb-belasting in Oost Gelre naar de regio gaan, dat is eenzijdig financieel belasten van onze burgers. De juridische basis voor dit voorstel ontbreekt volledig. We voelen niets voor een gedoogbeleid, een ministeriële goedkeuring kan immers nog jaren op zich laten wachten. Wij stemmen niet in met het voorstel."

Een lachertje
Van der Meulen van D66 zegt dat in dit voorstel de raadsleden nog verder op afstand worden geplaatst. "De raden gaan telkens akkoord met minder eigen slagkracht. We hebben al eerder aangegeven dat we een grotere invloed bij het uitwerken van de plannen wensen. Die nieuwe structuur waarbij alleen burgemeester, directeuren, wethouders, ambtenaren en vertegenwoordigers van verschillende organisaties aan de knoppen zitten, is democratisch verwerpelijk. De raden kunnen alleen maar instemmen en het op deze manier legitiem maken van besluitvorming is een lachertje. De raden staan feitelijk buitenspel. Op 11 juli wordt een definitief besluit genomen, hoe is dit te rijmen met de besluiten van de verschillende raden? De huidige ontwikkeling in de regio Achterhoek is een verkeerde en wij zullen niet instemmen met dit besluit."

Nu doorpakken
De VVD, de NLOG, de PvdA en het CDA steunen het voorstel wel. Kees Porskamp van de VVD: "wij geloven in de kracht van samenwerken. De nieuwe structuur biedt de mogelijk om onze positie als Achterhoek te verstevigen. We kunnen zo onze slagkracht vergroten richting Den Haag en onze grootste handelspartner Duitsland. Wij roepen het college op een prominente rol te spelen in het samenwerkingsverband. We moeten nu doorpakken en ik refereer aan de bekende Achterhoekse uitspraak: vake buj te bang!
NLOG'er Klein Gunnewiek: "Het is een treinrit waarvan we niet weten wat we onderweg allemaal te zien krijgen en wie er in die trein zitten. We moeten besluiten over iets ongrijpbaars. Maar als we geen treinkaartje kopen blijven we op het perron staan en stilstand is achteruitgang."

De Achterhoek kan niet zonder Oost Gelre
Burgemeester Bronsvoort vindt het jammer dat het voorstel niet door alle partijen gesteund wordt. "We praten al heel lang over de doorontwikkeling van de Achterhoek. We zijn goed in samenwerking, niet alleen in overheidsverband. Als we niet samenwerken, komen we op een eiland te zitten. De Achterhoek heeft Oost Gelre nodig. We moeten samenwerken met ondernemers en organisaties, we hebben elkaar nodig. Ik ben niet bang dat we overruled worden door die twee andere o's. De fractie van OOG denkt er principieel anders over. De fractie van D66 heeft het er over dat de raad verder op afstand komen te staan. Ik denk dat juist de positie van de raad wordt verbeterd." Het voorstel wordt aangenomen met 15 stemmen voor en 6 tegen.


OOgenblik na de raad

Afgelopen week stond vervanging van kunstgrasvelden bij de SV Grol op de agenda van de Raad. Kunstgras is in het afgelopen jaar onderwerp geweest van heftige discussies waarbij in ieder geval 1 ding duidelijk is geworden: we moeten de gezondheidsrisico's goed in kaart brengen. Jammer en onverstandig is het dan ook van het College om met stoom en kokend water een besluit door de Raad te laten goedkeuren; dit terwijl er in augustus belangrijke onderzoeksresultaten te verwachten zijn wat betreft de gezondheidsrisico's van kunstgras. Je zult maar in de schoenen staan van de verantwoordelijk wethouder. Wat te doen wanneer uit de resultaten blijkt dat de mat niet meer gebruikt kan worden? Daarnaast is het gebruik van kunstgras binnen de KNVB vanwege voetbaltechnische redenen niet onomstreden. Juist afgelopen week bleek uit verschillende publicaties dat het gebruik van kunstgras binnen de bond nog eens goed wordt bekeken.

Het College heeft er geen blijk van gegeven dat echt geprobeerd is dit dilemma met de KNVB te delen maar schermde enkel met het argument dat bij niets doen het veld zou worden afgekeurd. Uiteindelijk is door de stevige argumentatie vanuit de oppositie bewerkstelligd dat er voor de SV Grol een financiële prikkel is om in plaats van kunstgras over te gaan tot aanleg van een toplaag van kurk. Bij gebruik van kurk wordt in plaats van 230.000 euro een bedrag van 265.000 beschikbaar gesteld. Hiermee is het wel bijzonder dat het College het al dan niet duurzaam gebruiken van een voetbalmat laat afhangen van de afwegingen van de SV Grol en dat terwijl duurzaamheid toch juist een speerpunt van het College is. Bovendien wordt Grol dan verantwoordelijk in geval het veld wordt afgekeurd i.v.m. het gebruik van rubber.

Het was verder erg opzichtig en gênant dat de voorzitter van de SV Grol openlijk contact zocht met leden van het College tijdens de schorsing van de vergadering. Raad en College moeten ongehinderd hun werk kunnen doen. Het wisselen van argumenten in een openbare raadsvergadering in achterkamertjes past hier in het geheel niet bij en is aan te merken als (niet) integer gedrag.

OOG heeft tijdens het vragenuur een vraag gesteld over het woonwensenonderzoek dat in Harreveld van start is gegaan. Het gaat om een pilot die door onze voormalige OOG-Wethouder is geïnitieerd. OOG is erg benieuwd naar deze resultaten en is blij met de toezegging dat deze pilot een vervolg kan krijgen in andere kernen mits men daar binnen de betreffende kern hiertoe het initiatief voor neemt.

Fractie OOG

Jose Konings
Freek Jansen
Paul Wallerbos
Rene Hoijtink
Ronald Willering (fractievoorzitter)