Alle kavels aan de Eschrand in Vragender zijn inmiddels verkocht.
Alle kavels aan de Eschrand in Vragender zijn inmiddels verkocht. Foto: Kyra Broshuis

Woningnood in Vragender?

OOST GELRE- René Plaggenburg van het CDA heeft tijdens de commissievergadering van afgelopen dinsdag vragen gesteld over de woningbouw in Vragender. Het CDA maakt zich zorgen over de woningmarkt, zo zegt Plaggenburg.

Door Kyra Broshuis

Woningen nodig voor starters
"Uit de enquête woonwensen, die de gemeente Oost Gelre 2016 heeft gehouden, is gebleken dat van de 88 ondervraagden in Vragender er 85 willen blijven wonen in het dorp. Als je dan terugkijkt naar het verleden en ziet in welk tempo de kavels zijn verkocht aan de Eschrand en je zet dit in verhouding met het aantal schoolverlaters in Vragender en de bevolkingsopbouw, dan houdt dit in dat er de komende tien jaar elk jaar minimaal drie nieuwe woningen nodig zijn voor starters. Daarnaast zijn er ook nog woningzoekenden die een woning willen hebben in een andere klasse dan de startersklasse. Er zijn op dit moment in Vragender geen kavels meer te koop en er staan twee woningen te koop die niet in de startersklasse vallen. In ons coalitieprogramma staat dat we bouwen naar behoefte en dat er in de kleine kernen altijd bouwkavels op voorraad moeten zijn", aldus Plaggenburg.

Ook in de andere kleine kernen
Plaggenburg wil van de wethouder weten of het inderdaad zo is dat er geen kavels meer te koop zijn in Vragender en, als dat zo is, wanneer er nieuwe kavels te koop komen. Ook vraagt Plaggenburg hoe dat zit in de andere kleine kernen. Wethouder Hoenderboom zegt, ook namens wethouder Porskamp, dat er inderdaad geen kavels meer te koop zijn. "De gemeente heeft alles verkocht. Begin 2017 waren er nog voldoende kavels beschikbaar maar de verkoop heeft afgelopen jaar een vlucht genomen. Dat is ook zo in de andere kleine kernen. In Lievelde is er nog één kavel te koop, in Harreveld nog twee en in Mariënvelde nog één. In Lievelde zijn nog wel twee particuliere kavels te koop. In Zwolle zijn meerdere kavels te koop op de locatie Wellink. In Zieuwent komen veertien woningen op het plan Welkoop met drie à vier kavels die door de gemeente uitgegeven worden. We hebben in de 'leefbaarheidsvisie kleine kernen' vastgesteld dat we moeten zorgen voor voldoende woningen in de kleine kernen. We gaan dit jaar nog inventariseren wat de behoefte is." De wethouder hoopt in 2020 weer nieuwe kavels aan te kunnen bieden. "Wellicht komen er ook nog mogelijkheden op zogenaamde herinrichtingsplekken én door ons woningsplitsingsbeleid", besluit Hoenderboom.