Afbeelding
Foto:

Karel Ankersmit

LICHTENVOORDE - Getooid in een Longa '30-polo met daarover heen een bodywarmer met op de rug de alleszeggende tekst 'S.V. Longa '30 Serviceteam', staat Karel Ankersmit (70) uw verslaggever bij de ingang van het voetbalcomplex De Treffer aan de Raadhuisstraat op te wachten. Aan het glimlachje op zijn gezicht is duidelijk af te leiden dat wij hier te maken hebben met een serieuze en bovenal enthousiaste verenigingsman, die er trots op gaat dat hij voor deze rubriek in het lijfblad van Lichtenvoorde en omgeving is uitverkoren.

Door Theo Huijskes

Ankersmit, woonachtig aan de Schatbergstraat in Lichtenvoorde, onderscheidt zich al jaren achtereen als een fanatiek vrijwilliger bij Longa '30 alsmede bij de KBO (Krachtige Belangen Organisatie). In het vrijwilligershome op het sportpark steekt de man, die als vakman diverse disciplines beheerst, van wal om zijn doopceel te lichten. "Ik ben op 25 september 1947 in Hengelo Gld. geboren in een gezin met vier jongens. Oudste broer Willie is overleden en als tweede zoon heb ik de broers Theo en Henk nog onder mij. Mijn vader overleed op 50-jarige leeftijd aan een hartinfarct en dat twee weken vóór de geboorte van onze Henk."

Voetbalvereniging Mariënveld
"Mijn huwelijk in 1973 met Thea Hartjes heeft de doorslag gegeven voor mijn immigratie naar Lichtenvoorde", vertelt Ankersmit, die het grootste deel van zijn werkzame leven in de bouw heeft gewerkt. Omdat zij samen geen kinderen konden krijgen, hebben Karel en Thea in 1986 een meisje van één maand jong uit Sri Lanka geadopteerd. Die adoptie heeft het echtpaar Ankersmit veel plezier en geluk gebracht. Zij zijn inmiddels niet alleen al vijf keer in Sri Lanka geweest, ook met dochter Tilaka gaat het meer dan uitstekend. Zij woont inmiddels met haar vriend samen in Groenlo.

Terugkomende op de voetballerij zegt Ankersmit dat hij direct na zijn komst in Lichtenvoorde bij Mariënveld is gaan spelen. "In een gezellige dorpssfeer heb ik daar tot mijn 40ste gevoetbald. Om toch betrokken te blijven, heb ik vervolgens een cursus scheidsrechter gevolgd. Na een tijdje zowel elftalbegeleider als verenigingsscheidsrechter, werd Longa '30 de club waar ik mij helemaal thuis voelde. Inmiddels ben ik al zo'n 25 jaar vrijwillig scheidsrechter en dat zowel op de zaterdag bij jeugdwedstrijden als op de zondag bij seniorenwedstrijden. Gebeurt dit bij de jeugd alleen bij Longa '30, bij de senioren fluit ik in kringverband, dat betekent dat je niet alleen in Lichtenvoorde, maar ook in omliggende kleine kernen, samen bij vijf voetbalverenigingen in totaal, aangesteld kunt worden als referee. Ik mag dat werk graag doen. Wel kamp ik op dit moment met een knieblessure, maar mijn doel is om er in de nieuwe competitie weer te staan. In september hoop ik niet alleen 71 jaar te worden, maar ook weer als voetbalscheidsrechter actief te zijn."