Hidde afgelopen jaar met fan Timon Hendriks en zijn dekbed, tijdens een handtekeningensessie in de sportzaak van Han ter Woerds in Lichtenvoorde.
Hidde afgelopen jaar met fan Timon Hendriks en zijn dekbed, tijdens een handtekeningensessie in de sportzaak van Han ter Woerds in Lichtenvoorde. Foto: Henri Walterbos

Hidde Jurjus terug naar De Graafschap

'De Graafschap is mijn club, dus daar hoefde ik niet lang over na te denken'

Door Henri Walterbos

LICHTENVOORDE/DOETINCHEM - Twee jaar geleden maakte Hidde Jurjus (24) de overstap naar PSV waar hij een contract voor vijf seizoenen tekende. Zijn status op dat moment was 1ste doelman van De Graafschap en doelman van Jong Oranje. Na een jaar in PSV 2 in de Jupiler League werd de in Lichtenvoorde opgegroeide doelman verhuurd aan Roda JC, waarmee hij een moeilijk seizoen doormaakte. De 'koempels' hingen het gehele jaar onderin en wisselde Hidde sterke optredens af met minder gelukkige momenten. Sterk was hierbij dat hij na de degradatie van de club zelfkritisch was. Goed om hiermee zaken af te kunnen sluiten en weer fris vooruitkijken. Zo vindt ook Hidde zelf. "Je begint bij De Graafschap, het is allemaal hosanna, en dan loop je ineens tegen een minder jaar aan. Op zich niet zo verrassend dat dit een keer gebeurt. Ik heb alle wedstrijden gespeeld, ook veel goede wedstrijden. Op het laatst ging het niet meer zoals het zou moeten, ging het effen wat minder. Heel erg vervelend, maar uiteindelijk word je daar ook wel weer beter van. Dan komen er vast weer mooie tijden aan."

Blij
Met de overgang naar De Graafschap begint Hidde aan een nieuw hoofdstuk in zijn profcarrière. Hij klinkt hoorbaar blij door de telefoon. "Twee weken geleden belde technisch manager Peter Hoffstede me met de vraag of ik eventueel beschikbaar was en open stond voor een gesprek. Een week later ben ik op gesprek gegaan, want ik was toen nog op vakantie. Ik heb een gesprek gehad met trainer Henk de Jonge en keeperstrainer Edwin Susebeek, die ik al kende. Dat was heel positief. Daar was ik heel blij." Dat zijn hachje nog niet gekocht is weet ook Hidde. "Het is fijn dat ik naar een club ga waar ik al een goede band mee heb. Ik besef me ook goed dat de situatie nu heel anders is. Er zijn andere spelers, een andere trainer. Het spelletje begint weer opnieuw. Je moet gewoon weer met de jongens aan de gang en je plek verdienen binnen het team. Daar denk ik zeker niet te gemakkelijk over. Je zit ook met goede concurrenten. Ik moet gewoon aan de bak." Toch is hij ook vol vertrouwen. "Ik heb het geluk gehad dat ik op jonge leeftijd al veel ben gaan spelen. Voor mijn leeftijd heb ik best al wel veel wedstrijden gespeeld op dit niveau. Ik hoop dit jaar bij De Graafschap ook weer veel te gaan spelen. Dan denk ik dat dit een mooie stap voor mij is." Aan het eind van het seizoen staat weer een evaluatiemoment met PSV gepland. "Dan wordt er gekeken of ze door willen of dat ik weg mag. Dan gaan we dan wel weer zien wat er gebeurt."

Geen verrassing
Dat Hidde verhuurd zou worden is geen verrassing. Ook voor hem niet. Voor PSV was het al snel duidelijk dat men in Hidde nog niet de opvolger zag van Jeroen Zoet, bij een mogelijk vertrek van hem. "Het was al vrij snel helder dat ze met Jeroen verder zouden gaan of dat er een andere eerste keeper komt. Toen gaf zowel PSV als ikzelf aan dat het goed zou zijn om te kijken naar andere opties. Ik hou wat dat betreft altijd het liefst de macht in eigen handen. Dan ga ik liever kijken of ik ergens kan spelen, in plaats van afwachten bij PSV. Dat vond PSV ook." De Graafschap kwam al snel op zijn pad. "Dat is mijn club, dus daar hoefde ik niet lang over na te denken. Ik heb er ook echt weer zin in," klinkt Hidde bevlogen.

Veel reacties
Nadat het nieuws woensdagmorgen wereldkundig werd gemaakt waren de reacties niet van de lucht. "Het is de regio waar mijn familie vandaan komt, ikzelf lang gewoond en gespeeld heb. Veel reacties van familie, vrienden en Graafschap-supporters. Heel positief allemaal. Heel erg leuk." Keert Hidde terug naar de Superboeren, een terugkeer naar Lichtenvoorde zit er niet in voor Hidde. "Dat denk ik niet. Mijn vriendin werkt nog in Eindhoven, dus we moeten wel een beetje aan die kant gaan wonen. Misschien wel Arnhem of Doetinchem zelf. Wel dicht in de buurt van familie, dus dat is sowieso fijn." Zondag sluit Hidde direct aan de nieuwbakken eredivisionist, op het complex van Westendorp. "Daar kan ik blind heenrijden."


Pastor Dave weer in Lichtenvoorde

LICHTENVOORDE - Pastor Dave Capucao is momenteel in ons land. Hij logeert in een klooster in Limburg. Het parochiebestuur st. Ludger is verheugd dat hij ook weer naar Lichtenvoorde komt. Samen met pastoor De Jong zal hij in de eucharistieviering voorgaan op zondag 15 juli om 11.00 uur in de Bonifatiuskerk.

Na de viering wordt er koffie geschonken en is er gelegenheid voor ontmoeting. De collecte tijdens de Ludgerdag op Hemelvaart heeft zo'n 600 euro opgebracht. Dit is ten goede gekomen aan zijn project, het pastor Dave fonds.

Ook na de viering op zondag 15 juli kunt u nog steeds persoonlijk aan pastor Dave een gift overhandigen om zijn werk op de Filipijnen te ondersteunen.

Pastor Dave is weer even terug in Nederland. Foto: PR