Jaap Cannegieter (l) biedt de petitie aan aan wethouder Bart Porskamp. Rechts Wilma van der Donk. Foto: Kyra Broshuis
Jaap Cannegieter (l) biedt de petitie aan aan wethouder Bart Porskamp. Rechts Wilma van der Donk. Foto: Kyra Broshuis

Wethouder Porskamp: wij kunnen
de vergister niet meer tegenhouden

Stichting biedt petitie aan

OOST GELRE - Op het gemeentehuis in Lichtenvoorde was deze week een handvol tegenstanders van de mestvergister van RMS aanwezig. Onder aanvoering van Jaap Cannegieter van de Stichting Megamestvergister Groenlo Nee boden zij wethouder Bart Porskamp een petitie aan die door 2100 mensen is ondertekend. Tegelijkertijd werd er op in het provinciehuis in Arnhem een ludieke protestactie gehouden tegen de komst van de vergister naar Groenlo. De petitie werd daar aangeboden aan gedeputeerde Conny Bieze.

2100 verontruste Grollenaren
De petitie is een initiatief van de Stichting Mestvergister Groenlo Nee in samenwerking met de Gelderse Milieufederatie, vertelt Cannegieter. "Deze petitie is door ruim 2100 verontruste Grollenaren ondertekend en dat is een behoorlijk aantal op 10.000 inwoners. We maken ons ernstig zorgen en we hopen dat deze overhandiging indruk maakt zodat er mogelijk een andere draai gegeven kan worden aan de plannen." Hij vervolgt met een uiteenzetting van de argumenten, zoals explosiegevaar, stankoverlast en verkeersoverlast. "Daarnaast is initiatiefnemer RMS een bedrijf dat we als onbetrouwbaar kwalificeren. Dit bedrijf heeft zowel technisch als financieel een uiterst wankele basis; het is gebakken lucht." Cannegieter en de overige aanwezigen maken zich zorgen over de aantrekkingskracht die de vergister zal hebben op andere megabedrijven: "Ze zullen als vliegen op de stront afkomen."

Te ver in procedure
Wethouder Bart Porskamp erkent dat de komst van de vergister leeft in Groenlo. "De samenleving zet vraagtekens bij dit bedrijf en wij zien de zorg van de inwoners. We hebben als gemeente dan ook een advies ingediend op de voorlopige ontwerpvergunning; dat geeft al aan dat het ook voor ons een serieuze kwestie is. Het bevoegd gezag ligt bij de provincie, maar als gemeente houden wij uiteraard wel vinger aan de pols. Het is echter wel zo dat het vergunningstraject gestart is en als u verwacht dat we nog zaken kunnen blokkeren, dan is het antwoord 'nee'." Porskamp benadrukt dat de gemeente, wanneer de fabriek er daadwerkelijk komt, wil dat het bedrijf zo handhaafbaar en veilig mogelijk te werk zal gaan. Dat antwoord is niet voldoende voor Wilma van der Donk, één van de bezorgde burgers. "Het gaat hier alsmaar over protocollen en procedures, maar het aspect duurzaamheid wordt niet gezien. Er is geen eerlijk en duidelijk beeld geschetst van de fabriek en wij vrezen dat al deze 2100 ondertekenaars straks het nakijken hebben." Porskamp reageert met de opmerking dat er eigenlijk geen mogelijkheid meer is om het nog tegen te houden. "Daarvoor zijn we simpelweg al te ver in de procedure."

Op een vraag over de financiële slagkracht van RMS zegt Porskamp: "Daar gaan wij niet over. RMS zegt de financiën in orde te hebben. Het is niet aan ons om daar een oordeel over te vellen, hoewel ik me kan voorstellen dat de gemiddelde burger hier vragen over heeft."


Pilot Harreveld vraagt om verlenging

HARREVELD- In 2016 is in Harreveld de pilot Participatieproject Harreveld gestart. Het doel is om alle inwoners van Harreveld te laten participeren in de maatschappij. De pilot kent verschillende doelen en activiteiten voor de inwoners van Harreveld zoals werkzoekenden, mensen met een beperking en verenigingen. De Wmo-werkgroep Harreveld heeft verschillende activiteiten opgezet die gericht zijn op ontmoeting. De pilot loopt deze maand af.

Door Kyra Broshuis

In februari 2016 is er een start gemaakt met de eerste participanten vanuit Estinea, SDOA en Hameland. Hoenderboom legt uit: "Dorpshuis 't Kempken fungeert als 'huiskamer' van waaruit het WMO-project wordt aangestuurd. Natuurlijk zijn alle verenigingen en organisaties betrokken, maar ook is er een start gemaakt met de particuliere hulp / ondersteuningsvragen vanuit het dorp. De diverse werkgroepen zijn actief bezig met het organiseren van diverse activiteiten om de leefbaarheid in het dorp te behouden en de sociale cohesie en lokale participatie verder te ontwikkelen. Tot dusver zijn er verschillende activiteiten georganiseerd zoals Samen een bakkie doen, Heel Harreveld en de Mini-soos. Daarnaast is er een participant die helpt bij het onderhoud van de pastorietuin en een participant die betrokken is bij de werkzaamheden bij KSH op de maandagochtend. Ook zijn er die ochtenden drie participanten werkzaam bij 't Kempken." Er is ook een aantal projecten in ontwikkeling zoals het opruimen van zwerfvuil in Harreveld, onderhoud van fietspaden en hulp bij bollenveld/corsowagen de Witte Brug.

Mensen die door omstandigheden niet aan een betaalde baan komen, hebben weer een zinvolle daginvulling en horen er weer bij. Het vergroot de sociale contacten en men neemt ook weer meer deel aan andere activiteiten in Harreveld. Hoenderboom: "Ze worden door dorpsgenoten herkend en er zijn steeds vaker contactmomenten. Mensen maken even een praatje als ze de hond uitlaten en ze worden uitgenodigd voor de vrijwilligersavonden, kerstborrels etc. Je ziet dat mensen opbloeien door de contacten die ze weer hebben met anderen."

De gemeente wil de pilot graag voortzetten. "We hebben inmiddels ervaring opgedaan en de verwachting is dat er voor een nieuwe groep cliënten plekken nodig zijn. De verenigingen kijken uit naar nieuwe vrijwilligers. Daarnaast is het zo dat de georganiseerde activiteiten ook inwoners bereiken die voorheen geen contacten hadden, dat maakt het voortzetten van de pilot na eind juli zinvol", besluit Hoenderboom.