Extra geld voor ontwikkeling Achterhoek

REGIO - De Achterhoek ontvangt voor de periode 2018 tot 2020 zo'n drie miljoen euro extra vanuit het subsidieprogramma Gelderse Gebiedsopgave, waarmee de provincie de economie van de Gelderse regio's wil versterken. Daarnaast is er nog 1,5 miljoen gereserveerd als aanvulling op de Regiodeal die de Achterhoek met het Rijk wil sluiten. In totaal krijgt de Achterhoek daarmee 10,5 miljoen euro uit de middelen van de gebiedsopgave.

In 2016 is zeven miljoen toegekend aan de Achterhoek. Hiermee zijn onder andere de projecten Smart Business Center, Smart Technical Eduation, Smart Mobility as a Service en Urban Oasis (mede) gefinancierd. Ook projecten als Zon op Erf, De Groene Kunstmestfabriek, Achterhoek 2020Jong en de EuregioAcademie ontvingen een bijdrage. De Achterhoek zal met de gelden uit de Gebiedsopgaven projecten financieren die passen binnen de thema's van de Agenda2030: Economie & Talent, Wonen & Zorg, Mobiliteit & Vervoer en Energie & Agro.


Luid applaus en blijde gezichten tijdens 'Malmok' op Zwarte Cross

REGIO - De groep 'Spelen' van Estinea heeft op zaterdag 14 juli de voorstelling Malmok gespeeld op het grootste festival van Nederland; de Zwarte Cross. Het werd een groot succes.

De zes toneelspelers van 'Spelen' zijn vanaf maart bezig geweest met het instuderen van de theatervoorstelling Malmok. Voor Lisa, Johan, Wendy, Dorien, Stefanie en Caspar was dit hun eerste voorstelling. Na een try-out van Malmok in Varsseveld en in Aalten, beleefden zij de primeur op de Zwarte Cross. De uitvoering van Malmok werd door live muziek en dans ondersteund. Alles was goed georganiseerd en tot in de puntjes verzorgd. Tot twee keer toe mochten de toneelspelers optreden in de buitenlucht van de theaterweide. Het verhaal gaat over een pelikaan genaamd Malmok die iets heel speciaals heeft gevonden en dit het liefst zo lang mogelijk geheim wil houden. Een universeel verhaal dat tot de verbeelding spreekt door de mooie vormgeving en de speelse manier waarop het verhaal verteld en uitgebeeld wordt.

De dag van het optreden op de Zwarte Cross was een spannende dag. Door de goede voorbereidingen en door zes kanjers van toneelspelers verliep alles op rolletjes. De reacties van de spelers waren dan ook uitzinnig. Lisa: "Ik ben zo ontzettend trots op wat wij in vier maanden tijd allemaal bereikt hebben met onze groep. Wij hebben samen een ontzettend leuk stuk neergezet. Het publiek was razend enthousiast! Mijn droom was altijd al om verder te komen in de theaterwereld, om verder te groeien en om heel veel te leren en te bereiken. En die dromen komen nu uit!"
Ook Dorien kon bijna niet geloven wat hun allemaal was overkomen: "Wij werden op de Zwarte Cross behandeld als artiesten! Van het hele gebeuren backstage tot het publiek dat tijdens ons optreden opstond en ging applaudisseren. Het is zo onwerkelijk. Ik kan bijna niet beschrijven wat je op zo een moment voelt. Je kunt tegelijkertijd wel huilen en lachen van geluk. Er gaat van alles gaat door je heen. Het was zo ontzettend gaaf!"

De reacties vanuit het publiek waren lovend. Dit smaakt naar meer! Een mooie aftrap voor de productiegroep 'Spelen' van Estinea.

Het optreden op de Zwarte Cross werd mogelijk gemaakt door Richard Jongetjes, talentverbinder van de gemeente Aalten. De groep wil hem, de Zwarte Cross, accordeonist Rinus Wagener, dansschool DanzArte en alle anderen die hebben bijgedragen dit mogelijk te maken, ontzettend bedanken.


ZSOM in Antoniushove

LICHTENVOORDE - Op vrijdag 27 juli is vanaf 15.00 uur het volgende programma te zien in Antoniushove.

ZSOM Regiojournaal
Nieuws uit de regio.
A'j plat könt praoten, dan mo'j't neet laoten!
In de prachtige tuin van De Keihave te Gorssel vertelden op 9 augustus 2014 drie verhalenvertellers ieder op een eigen podium gepassioneerd verhalen in het dialect. In dit eerste deel verteld Eddy Geurtsen over zijn Gelderse Hengelo en zijn omzwervingen in de Achterhoek als werknemer van de WOG (tegenwoordig Vitens).
ZSOM Regiojournaal
Opnieuw actualiteiten en nieuws uit de regio
In de Vlaamsche Pot
Vandaag het laatste deel van deze klucht, met onder andere Arijan van Bavel.