Er ligt zoveel blad dat de veegmachine het ook niet meer aan kan. Foto: Annekée Cuppers
Er ligt zoveel blad dat de veegmachine het ook niet meer aan kan. Foto: Annekée Cuppers

Bomen laten massaal hun blad vallen

LICHTENVOORDE - De bomen op de Kerkhoflaan hadden in de ochtend van 26 juli massaal hun bladeren laten vallen. Zo erg, dat de straatveegmachine er niet door kon komen. "We hebben de straat inmiddels netjes schoongeveegd," vertelt de afdeling communicatie bij navraag.

Door Barbara Pavinati

De gemeente Oost Gelre plaatste op de Facebookpagina 'Openbare Ruimte in Oost Gelre ' op 25 juli het bericht dat sommige bomen erg last hebben van de aanhoudende droogte. Dit geldt voornamelijk voor jonge bomen en bomen die kort geleden zijn geplant. De bomenverzorgers rijden rond om deze bomen extra water te geven. Oudere bomen hebben al een uitgebreid wortelstelsel en kunnen zich gelukkig beter redden.

Soms maakt de boom gebruik van een natuurlijk beschermingsmechanisme en laat haar blad vallen om het verdampen van vocht te voorkomen. Vaak vormen ze na de warme periode weer nieuw blad of zijn ze eerder kaal dan normaal in de herfst. Platanen vernieuwen de stam in een hoger tempo bij een warme periode en verliezen daarom veel delen schors.

Wilt u zelf iets extra's doen om de bomen of andere beplanting de warmte door te helpen? Ze zullen u erg dankbaar zijn voor een extra emmertje water 's avonds. Probeer dit te doen met hergebruikt schoon water, bijvoorbeeld uit een zwembadje.

Een dik pak verdroogd blad bedekt het wegdek aan de Kerkhoflaan. Foto: Annekée Cuppers
Inmiddels is de straat weer netjes schoon en bladvrij. Foto: Chris Frencken