Niels (links) en Jeroen proberen te redden wat er nog te redden valt. Foto: Annekée Cuppers
Niels (links) en Jeroen proberen te redden wat er nog te redden valt. Foto: Annekée Cuppers Foto:

'Buurman en buurman' redden laatste vissen in Flierbeekpark

LICHTENVOORDE - Het is een trieste aanblik, al die dode visjes op de verdroogde wallen van de Flierbeek. Om van de halfvergane karpers en snoeken nog maar niet te spreken. "Voor de grote vissen was het sowieso al te laat", vertelt buurtvrijwilliger Jeroen Polmann, "We proberen nu zoveel mogelijk de kleinere vissen nog te redden want als we op acties van hogerhand moeten wachten, zit er volgend jaar hier geen vis meer in de vijver."

Door Annekée Cuppers

Samen met zijn buurman Niels Brockötter heeft hij het heft in eigen hand genomen nadat hij van het kastje naar de muur werd gestuurd door de gemeente en het Waterschap Rijn en IJssel. Niels trachtte vorige week zaterdag al met een aantal vrienden met een sleepnet de vissen te redden maar door de vele waterplanten lukte dit niet. Nu werken Niels en Jeroen met grote schepnetten om zoveel mogelijk vissen uit de poel te scheppen en over te zetten naar de grote vijver bij het gebouw van Careaz.

Jeroen: "Door de aanhoudende hitte zijn grote gedeeltes van het Flierbeek-park helemaal drooggevallen. En op de plekken waar nog wel water staat, is het niet meer dan handdiep voordat de modderlaag begint. Toen ik de gemeente daarover belde, verwezen ze mij door naar het Waterschap. Het Waterschap wilde de zaak eerst gaan uitzoeken maar die tijd hebben we niet meer. Veel kleine vissen hebben het nog even volgehouden door weg te kruipen in de modder maar voor de grote was het al te laat, daarvan hebben we alleen nog maar de lijken teruggevonden."

Inmiddels zijn ook de vrouw van Jeroen en een paar vrienden bij de reddingsactie betrokken. Zij zetten de gevangen vissen over naar de grote vijver. Zo kunnen Jeroen en Niels in het water blijven scheppen. Geen sinecure want het werk in de dikke waterpakken is zwaar, om van de lucht van verrotte waterplanten nog maar te zwijgen. Jeroen: "De eerste avond stond alleen Niels in het water want ik heb niet zo'n waterpak. Maar na een telefoontje met visvereniging De Rietvoorn, kregen we een extra pak en een aantal schepnetten aangeboden zodat we nu twee keer zo snel kunnen werken."

Jeroen is blij met de hulp van De Rietvoorn maar een beetje dubbel gevoel heeft hij wel. "In het verleden heeft De Rietvoorn al vaker geprobeerd de Flierbeek als viswater te bemachtigen maar dat is toen afgeketst. Een gemiste kans want wateren die onder een hengelsportverening vallen, worden ook door de vrijwilligers van die vereniging bijgehouden. Denk aan het op tijd maaien en snoeien, het plaatsen en legen van prullenbakken en, zoals nu het geval is, op tijd actie ondernemen als de waterstand te laag wordt. Ik hoop dan ook van harte dat onze actie de instanties aan het denken zet."

Jeroen en Niels hebben inmiddels zo'n 300 kleine vissen weten te redden, waaronder vele zeeltjes, modderkruipers en zonnebaarsen. Voor de karpers en snoeken kwam de reddingsactie helaas te laat.

Geen fraai gezicht. Foto: Annekée Cuppers
Een prachtige zonnebaars. Foto: Nicole Pierik
Een buurman komt even polshoogte nemen. Foto: Annekée Cuppers
Een mooie zeelt. Foto: Annekée Cuppers
De beek in het Flierbeekpark staat compleet droog. Foto: Annekée Cuppers
Foto: Annekée Cuppers
Voor deze vissen kwam de actie helaas te laat. Foto: Annekée Cuppers
In de grote vijver worden de vissen weer uitgezet. Foto: Annekée Cuppers
Foto: Annekée Cuppers
Niels zoekt in de stinkende, slijmerige massa naar vissen. Foto: Annekée Cuppers
Jeroen speurt het water af naar luchtbelletjes die de aanwezigheid van de vissen verraden. Foto: Annekée Cuppers