Circus Bongo. Foto: PR
Circus Bongo. Foto: PR

Circus Bongo jarig op geboortegrond

LICHTENVOORDE/GROENLO - Circus Bongo bestaat veertig jaar en viert dat waar het allemaal begon: in Groenlo. Op dinsdag 7 augustus is er een spetterend optreden bij Marveld Recreatie. Het is wel niet exact de plek waar ze zo veel jaren geleden startten, maar wel op Grolse bodem, zegt Tamara Diks van circus Bongo.

Door Ferry Broshuis

Tamara's ouders, Ben en Tine Diks, richtten indertijd het circus op. Ben had eerder gewerkt in het beroemde circus Boltini en kennelijk zat het circusleven zo in hem en zijn vrouw dat ze toch niet zonder konden. Ze besloten hun horecabedrijf in Harreveld van de hand te doen en met circus Bongo te beginnen. En de eerste voorstelling was in Groenlo.
Circus Bongo is een modern circus waar de tijdgeest heel goed wordt aangevoeld, zegt Tamara die er met liefde en passie over spreekt. Dat blijkt wel uit het feit, dat al zes jaar voor het verbod om met wilde dieren in het circus op te treden van kracht werd, het enige Achterhoekse circus daar al mee gestopt was. Modern denken en creatief te werk gaan heeft ertoe geleid dat het circus Bongo in die veertig jaar is uitgegroeid van een gewoon circus in de oude betekenis van het woord naar een themacircus dat voldoet aan de meest moderne eisen.

Traditie
Maar verleden en nostalgie worden in ere gehouden. Zo hebben ze nog steeds de karakteristieke woonwagens in de kleuren blauw en wit, de huiskleuren van het circus.
Vader Diks trad altijd als clown op in zijn eigen circus en zijn echtgenote zorgde voor een aansprekende presentatie van het programma. Samen deden ze daarnaast alle beslommeringen die een circusbedrijf met zich meebrengt.
In 1999 trad dochter Tamara toe tot de directie. Ze ontwikkelde zich in verschillende circusdisciplines. Ook de vorm van de voorstellingen werd veranderd; er kwam meer verhaal en er werden meer contracten afgesloten voor optredens bij bedrijven, instellingen en dat soort organisaties. Daarmee werd een andere weg ingeslagen. In 2005 gaven de oprichters het stokje over aan Tamara en haar echtgenoot Roy ten Brincke, een Grollenaar. Waardoor de band met Groenlo alleen maar hechter werd!

Omvang
Het bedrijf heeft vijf tenten van verschillende capaciteit, die ook los worden verhuurd. De nieuwe vorm van optredens op afspraak heeft als bijkomend voordeel de zekerheid van bezoekers. In tegenstelling tot vroeger, toen het circus maar moest afwachten of het publiek in groten getale wilde toestromen. Je kunt zeggen, aldus Tamara Diks, dat er een soort theatercircus is ontstaan en dat is een methode die goed aanslaat en waarbij een boterham kan worden verdiend. En je kunt bijvoorbeeld trapezewerkers en acrobaten op ZZP-basis inhuren.
Het programma van Circus Bongo bij Marveld Recreatie op dinsdag 7 augustus begint om 19.00 uur.

Circus Bongo. Foto: PR
Opvallende types bij Circus Bongo. Foto: PR