Vrijwilliger van de maand augustus Frans Ticheloven uit Lichtenvoorde. Foto: Theo Huijskes
Vrijwilliger van de maand augustus Frans Ticheloven uit Lichtenvoorde. Foto: Theo Huijskes Foto:

Terriër ten dienste van medemens

Frans Ticheloven vecht voor woon- en leefplezier Antoniushove

Door Theo Huijskes

LICHTENVOORDE - Bij binnenkomst in het kantoor van zijn gezellige woning aan de Varsseveldseweg in Lichtenvoorde gaat de aandacht direct uit naar een daar opgehangen krantenartikel met de kop 'Varkensboer: een politieke terriër!' De persoon om wie het gaat is al 22 jaar geen varkensboer meer en heeft ruim vier jaar geleden de gemeentepolitiek in Oost Gelre vaarwel gezegd. Daarentegen is het aspect terriër nog steeds op hem van toepassing, maar dat op een totaal ander terrein. We hebben het hier over de op 10 januari 1941 in Vragender geboren Frans Ticheloven. Een gepensioneerde vrijwilliger, die sedert 1992 als bestuurslid en sinds 1997 als voorzitter veel tijd, energie en met name betrokkenheid investeert in de organisatie 'Vrienden van Careaz Antoniushove'.

Frans Ticheloven, in Vragender destijds en nu nog steeds Frans Kampshof genoemd, komt uit een echt boerengezin. "Het volgen van de Middelbare Landbouwschool in Groenlo heeft niet tot gevolg gehad dat ik mijn vleugels kon uitslaan in de wijde agrarische wereld. Mijn uitstapje buitenshuis heeft zich beperkt tot slechts drie dagen militaire dienst. Ik ben altijd thuis blijven werken en heb dat werk in 1996 afgesloten met de verkoop van een varkenshouderij, die gemiddeld 400 tot 500 zeugen telde. De verkoop van het bedrijf betekende tevens het vertrek van ons gezin uit Vragender. Na twee jaar Winterswijk zijn wij in 1998 in Lichtenvoorde komen wonen." Ticheloven, in 1967 getrouwd met Marietje Wessels met wie hij drie kinderen heeft en inmiddels vijf kleinkinderen, was na het beëindigen van de varkenshouderij nog wel ruim vijf jaar werkzaam als varkenshandelaar. "Een weliswaar korte, maar onvergetelijke periode." Als vrijwilliger in Vragender was Ticheloven onder meer in 1978 oprichter van Vragenders Belang. Daarnaast was hij tien jaar bestuurslid van de vv KSV, waarvan negen jaar voorzitter, alsmede bestuurslid van het Kerkbestuur en GLTO.

Politieke drijfveer
Uren kan Ticheloven vertellen over zijn bemoeienissen en ervaringen met de VVD. "Vanaf de oprichting van de plaatselijke afdeling in de jaren zeventig heb ik mij altijd door deze partij aangetrokken gevoeld. En wat denk je wat dit aan reacties teweegbracht binnen de hechte gemeenschap Vragender, waar in feite maar plaats was voor één partij: de KVP, later CDA? Men kon destijds niet begrijpen dat ik, in mijn jeugdjaren nota bene opgevoed door pastoor Bernard Pothof in Rietmolen, een broer van mijn moeder, koos voor de liberale hoek. Dat werd mij dan ook niet in dank afgenomen. Natuurlijk is dat gevoel in de loop der jaren wel vervaagd."
Ticheloven is verdeeld over twee periodes 21 jaar raadslid geweest, van 1977 tot en met 1982 in de gemeente Lichtenvoorde en van 1998 tot en met 2014 in eerst de gemeente Lichtenvoorde en vanaf 2005 in de gemeente Oost Gelre. "Ik ben er nog steeds erg trots op dat ik die functie heb mogen bekleden ten behoeve van de gemeenschap, mede omdat ik destijds ben gevraagd door niet de minste ondernemers in deze gemeente."
Vrienden van Antoniushove
Thans is Ticheloven dag in dag uit als vrijwilliger in de weer voor de bewoners van het woon- en zorgcentrum Antoniushove. "Met maar één doel: er op alle mogelijke manieren voor zorgen dat de mensen daar het naar hun zin hebben. Wij willen alleen maar het leven van de bewoners veraangenamen in de jaren dat ze verblijven in Anthoniushove, Patronaatshof of Hof van Flierbeek", vertelt voorzitter Ticheloven. "Daarvoor hebben wij 600 donateurs, waaronder 150 bedrijven, bereid gevonden om ons financieel te ondersteunen. Dat brengt op jaarbasis circa 20.000 euro in het laatje."


De initiatiefnemers van Vrienden van Antoniushove (opgericht in 1990) zijn wijlen Jelle Soetenga (de eerste voorzitter) en wijlen Theo Dusseldorp, alsmede Jan Oolthuis. Het huidige bestuur, met voorzitter Frans Ticheloven, secretaris Els Grevers en penningmeester Huub klein Gunnewiek, bestaat uit negen, alle kernen vertegenwoordigende leden.
"Wat mensen niet weten, is dat wij door de jaren heen al zo'n slordige 400.000 euro hebben uitgegeven. En dat voor onder meer een rolstoelbus, lichtvensters, snoezelbadkamer, beweegtuin, tuinmeubelen, kabouterpad en verdere tuininrichting, binnenbioscoop, duofietsen, tovertafels, braintrainers, jeu de boulesbaan en ga zo maar even door. Wij zijn onze donateurs dan ook bijzonder dankbaar voor hun financiële medewerking. Zonder hen kunnen wij immers niets beginnen. Wij hopen met ons allen dit werk nog geruime tijd te kunnen doen. Want het creëren van meer woon- en leefplezier voor de medemens geeft enorm veel voldoening."


Volleybalvereniging TOHP zoekt spullen

ZIEUWENT - Op zaterdag 22 september en zondag 23 september van 10.00 tot 16.00 uur houdt volleybalvereniging TOHP de zestiende rommelmarkt, in en nabij Herberg 't Witte Paard te Zieuwent. Ook nu is TOHP nog op zoek naar bruikbare en verkoopbare spullen. TOHP haalt geen TV's, grote meubels, computers en sanitair op. De overige spullen komt men graag ophalen. Daarvoor kan men bellen met Lidwien (0544-351970) of Jeannet (0544-351485 of 06-55018856) voor het maken van een afspraak. De ophaaldagen zijn: zaterdag 1, 8 en 15 september.