Emiel, Leonie en Lies in de ruimte waar keramiek wordt bewaard. Foto: Barbara Pavinati
Emiel, Leonie en Lies in de ruimte waar keramiek wordt bewaard. Foto: Barbara Pavinati

'Een stok achter de deur om creatief bezig te zijn'

KVT bestaat 30 jaar

Door Barbara Pavinati

LICHTENVOORDE - Het is dit jaar feest bij Kreatief in Vrije Tijd (KVT), want de club bestaat 30 jaar. Tijd om stil te staan bij de vereniging die opgericht is in 1988 door meneer Goossens en zelfs nog leden van het eerste uur kent. Je kan bij KVT klei-, schilder- en tekenlessen volgen in kleine groepen, waarbij de basisbeginselen geleerd worden en je in de loop van de tijd een eigen handschrift ontwikkelt. Je ontdekt je eigen kunnen, verlegt grenzen en gaat uitdagingen aan. Je kan werken aan de hand van opdrachten, maar ook eigen ingevingen volgen. Creativiteit staat hoog in het vaandel van de vereniging en is ook niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Zoals Ralph Waldo zegt:"Het leven is niets dan een experiment. Hoe meer je experimenteert, hoe beter." In september starten de cursussen weer.

Leden aan het woord
KVT kent ongeveer 80 leden in allerlei leeftijdscategorieën vanuit de hele regio. Beginners en gevorderden zitten in dezelfde groep, zodat ze van elkaar leren. Lies Berentsen (81): "Ik ben bij de vereniging sinds september 1990 en heb getekend, met aquarel- en met olieverf gewerkt. Heel weinig met acryl, want dat ligt mij niet zo. Ik heb ik de loop der jaren allemaal technieken geleerd van verschillende docenten. Je neemt van iedereen wat anders mee. Ik vind het leuk om mijn hobby uit te oefenen en om te zien dat iedereen op een verschillende manier te werk gaat. Inmiddels heb ik ook een eigen handschrift ontwikkeld. Ik maak veel in Afrikaanse sfeer. Als je net op cursus komt en ziet wat de anderen allemaal maken, dan denk je dat je dat niet kan, maar echt: iedereen leert het."
Emiel Ligtenberg (59) zit twaalf jaar bij KVT en is een van de weinige mannen. Hij is er een jaartje tussenuit geweest, maar kleit nu alweer volop grappige figuren, zoals een plofkip, een dik mannetje of iets abstracts: "Ik zit bij het KVT vanwege de leuke mensen. In de pauze praten we altijd gezellig met elkaar bij met eigen gebakken cake. Zo weet je wat de ander bezighoudt."
Een vrij jong lid is Leonie Heutinck (31). Zij zit er nu drie jaar bij: "De lessen van het KVT zijn voor mij echt een stok achter de deur om creatief bezig te zijn. Thuis komt het er namelijk bijna niet van. Ik wil graag creatief bezig zijn. Ik heb veel geleerd. Mijn docente wijst mij op dingen waar ik niet zelf aan denk en ik heb ook technieken buiten mijn comfortzone uitgeprobeerd. De KVT is voor mij echt een meerwaarde, zonder deze tips was ik gewoon mijn 'eigen ding' blijven doen. Nu weet ik nog sterker, en is het min of meer bevestigd, waar mijn kracht ligt. Inmiddels heb ik mijn eigen concept Blablabla ontwikkeld."

Andere activiteiten
Elk jaar organiseert KVT in het voorjaar een Atelierdag waarbij de klei- en schildergroepen samen komen. Er bestaat dan ook de mogelijkheid om elkaars discipline uit te proberen. Ook is er twee keer in het jaar raku stoken bij de kleigroep.

Dertigjarig bestaan
In verband met het dertigjarig bestaan van KVT worden er in november verschillende activiteiten georganiseerd. Op 4 november is de feestelijke opening van een expositie van KVT-leden bij Galerie Lodiek, op 11 november is er een workshop klei, op 18 november een workshop tekenen/schilderen en op 25 november een 'handmade' markt in Den Diek.

Door de relatief lage kosten zijn de lessen toegankelijk voor een breed publiek. Je kan je aanmelden voor twee proeflessen via kvt.lichtenvoorde@gmail.com.