Laatste erfmarkt Rademakersbroek

VARSSEVELD - De organiserende folkloristische dansgroepen, De Klepperklumpkes van 't Walfort en De Vier Winden, kunnen hun ruim 30-jarige traditie om rommelmarkten te houden niet meer voortzetten. Mankracht, leeftijd en motivatie spelen hierbij een belangrijke rol. Door de jaren heen zijn er op diverse locaties de rommelmarkten gehouden. Meestal vanuit een centrale opslag, zoals bij de familie Gerrit en Dinie Oonk en de huidige locatie bij Maandag. Van daaruit werden de spullen vooral bij De Pol gebracht om daar verkocht te worden. Een heel gesjouw vooraf, dan het opbouwen en weer afbreken, het heeft heel wat zweetdruppels gekost. In een tussenliggende periode kon er een leegstaande school worden gehuurd. Dat was een stuk gemakkelijker. De spullen konden blijven staan en elk lokaal had zijn eigen gesorteerde specialiteiten.

Zeer lang heeft de dansgroep De Klepperklumpkes van 't Walfort alleen de organisatie verzorgd. De laatste jaren was er assistentie van de samenwerkende dansgroep De Vier Winden uit Vragender/Lichtenvoorde.
Voor het doel, namelijk de leden financieel te ondersteunen in de kosten van nationale en internationale uitwisselingen, deelname aan festivals en onderhoud van de kleding, met name de verzorging van de knipmutsen, zal er een andere bron gezocht worden. De financiƫle ondersteuning heeft er wel toe bij gedragen dat deelname aan festivals in Zweden, Menorca, Macedoniƫ en recentelijk Litouwen haalbaar werden. Hoewel nog lang alle landen niet genoemd zijn, wordt toch het bezoek aan China als het absolute hoogtepunt ervaren.
Op zaterdag 1 september van 10.00 tot 13.00 uur zal de laatste erfmarkt gehouden worden op de locatie Rademakersbroek 1 te Varsseveld. De keus om daar kleinschaliger, op het erf van de opslag zelf, de rommel- en boekenmarkt te houden heeft mee geholpen om het nog een tijd langer vol te kunnen houden. Iedereen die zijn of haar spullen heeft afgestaan om het uitdragen van de folklore mogelijk te maken wordt nogmaals van harte bedankt voor de spontane bijdrage.