Zomerschool Oost Gelre biedt ook programma voor 12+

LICHTENVOORDE – Taalonderwijs, leren hoe de Nederlandse maatschappij in elkaar steekt maar vooral ook sociale contacten opdoen en de dialoog aangaan met de inwoners van Oost Gelre. De Zomerschool van Oost Gelre voor kinderen van nieuwkomers beleeft dit jaar zijn tweede editie. Broodnodig, vooral voor de oudere jeugd, volgens Lisa Steneker, programmamedewerker nieuwkomers bij de gemeente Oost Gelre. "De taal goed spreken en weten hoe het hier werkt, is zo belangrijk voor de toekomst van deze kinderen en hun gezinnen."

De Zomerschool is dit jaar gevestigd in brede school De Kei, vlakbij het gemeentehuis. "Vorig jaar zaten we in cultureel centrum Den Diek maar dit jaar hebben we voor De Kei gekozen. Voornamelijk omdat er hier voor de kinderen meer buitenspeelmogelijkheden zijn op het schoolplein. Ook werken we regelmatig samen met het naastgelegen kinderdagverblijf. Onze leerlingen gaan er voorlezen aan de kleintjes, een mooie laagdrempelige manier om de Nederlandse taal te oefenen. En dat De Kei dichtbij het gemeentehuis gevestigd is, is natuurlijk alleen maar praktisch."
De Zomerschool is elke dinsdag-, woensdag- en donderdagochtend gedurende de zes weken zomervakantie. Er zijn drie leeftijdsgroepen waarop het programma wordt aangepast. Het doel van de Zomerschool is Nederlands leren in een gezellige, ontspannen sfeer. De focus ligt daarbij op Nederlands als een communicatiemiddel, in plaats van leeronderwerp. Zo worden de kinderen gestimuleerd om Nederlands te gebruiken omdat ze iets willen delen of begrijpen.

Programma
Het programma van de Zomerschool bestaat in de basis uit taallessen, afgewisseld met excursies naar bedrijven en culturele instellingen: "Elke dinsdag nodigen we een gastspreker uit, om informatie of activiteiten met de leerlingen te delen. Woensdag gaan we op excursie, vaak een lokale educatieve en/of recreatieve bestemming. Dit bevordert hun kennis van Oost Gelre. Op die dag mogen de leerlingen ook een Nederlands vriendje of vriendinnetje meenemen. Zo worden hun Nederlands en Nederlandse contacten versterkt. Donderdag krijgen de leerlingen een kunstles, waarvan het onderwerp aan de leeftijd en thema van de week is aangepast. Tijdens het bedenken en maken van een kunstwerk komt er heel veel los."
Kinderen die de Zomerschool bezoeken zijn, uitzonderingen daargelaten, maximaal drie jaar in Nederland en deelname gebeurt op vrijwillige basis. Redelijk uniek voor Nederland is dat de Zomerschool Oost Gelre ook een lesprogramma biedt aan pubers en jongeren, aldus Steneker "Juist voor deze groep is de Zomerschool extra belangrijk. Jonge kinderen die hier met hun gezin komen, draaien als vanzelf mee in het programma op de reguliere basisscholen. Voor hen is de Zomerschool belangrijk bij het aanleren en onderhouden van de taal. Oudere kinderen komen in plaats van in de bovenbouw van de basisschool vaak terecht in een ISK (Internationale Schakelklas). In deze klassen zitten alleen maar leerlingen uit het buitenland voor wie Nederlands niet de moedertaal is. Waar de kleintjes als vanzelf de taal leren en integreren met leeftijdsgenootjes, komen de oudere kinderen niet of nauwelijks in aanraking met Nederlandse leeftijdsgenoten en de lokale gebruiken."
Sociaal gezien is het belangrijk dat jongeren contacten krijgen buiten hun eigen wereldje. "Dat kan je ontzettend eenzaam maken, ergens wonen waar je helemaal niemand kent. Een vriendelijk gezicht, iemand in de supermarkt tegenkomen die je naam weet en even een praatje met je maakt, dat is zo belangrijk. Door juist met leerlingen die maatschappij in te gaan, de dialoog aan te laten gaan met de inwoners van Oost Gelre, willen we de contacten bevorderen en de leerlingen kennis te laten maken met hoe zaken geregeld zijn in Nederland."

Thema's
Onlangs hadden de jongste leerlingen een gastspreker die over kabouters vertelde. Ze hebben de Kabouterroute in Lichtenvoorde gelopen en kabouterkleurplaten getekend. De jongerengroep had een gastspreker van Werkbaan Oost en team Communicatie van de gemeente. Ze werden begeleid in hoe je een sollicitatiegesprek voert. Zo leren ze hoe ze zichzelf in een kort tijdsbestek aan anderen kunnen presenteren ('pitchen') maar ook praktische zaken zoals hoe je een vacature leest en hoe je je inschrijft bij een uitzendbureau. De dag erna zijn ze naar verschillende bedrijven geweest om sfeer te proeven. Dit waren bijvoorbeeld Leslie Living, Markt 5 en Careaz. De leerlingen zijn ook aan de slag geweest met het maken van een collage met als thema: 'Wie ben je? Wat wil je?' Zo worden ze gestimuleerd te denken aan een vervolgopleiding en hun toekomstmogelijkheden.

De zomerschool is vrijblijvend, maar de kinderen en jongeren komen elke ochtend heel trouw daar naar toe. "De kinderen zien thuis hoe hun ouders worstelen met de Nederlandse taal. Zij zien hoe moeilijk het is om je weg te vinden in een hele andere cultuur, hoeveel frustratie het oplevert om weer helemaal opnieuw te moeten beginnen. Juist door de worsteling die hun ouders doormaken, weten ze hoe belangrijk het is om de taal te spreken en mee te kunnen doen. Tijdens de excursies kunnen de kinderen kennismaken met Oost Gelre en spelenderwijs meer te weten komen over de Nederlandse geschiedenis en cultuur. De jongeren willen allemaal een bijbaantje en zijn ook reuze trots op zichzelf als ze dat voor elkaar krijgen! Na de presentatie van het uitzendbureau kregen de leerlingen de kans om zich ter plekke in te laten schrijven, velen hebben daar direct gebruik van gemaakt. Daar willen wij met het programma graag een steentje aan bijdragen."

Maatjes gezocht
Ook een steentje bijdragen aan de integratie van nieuwkomers? Men kan zich inschrijven als maatje en nieuwkomers helpen hun weg te vinden in de gemeente Oost Gelre. Meer informatie via l.steneker@oostgelre.nl of telefonisch via 0544- 39 35 59.