Beachvolleyballende kinderen. Foto: Archief 't Hooiland
Beachvolleyballende kinderen. Foto: Archief 't Hooiland

Het Hooiland volop in ontwikkeling

Ontmoetingstuin blaast de wijk nieuw leven in

LICHTENVOORDE – De waarheid kent vele gezichten. Zo ook de verhalen over 't Hooiland. Heeft de één voornamelijk negatieve verhalen gehoord over haar reputatie, de ander bewaart er vooral leuke herinneringen aan. Uw verslaggever ging op pad en sprak met enkele wijkbewoners, bestuursleden van de wijkvereniging en vroeg wethouder Jos Hoenderboom, die ooit ook op Het Hooiland gewoond heeft, om een reactie op de ontwikkelingen van de laatste tijd. Wat als een paal boven water staat, is dat de wijk nu een kleurrijke Ontmoetingstuin rijk is. Op vrijdag 21 september wordt hij om 20.00 uur officieel geopend. De weg er naartoe komt in dit artikel aan bod.

Door Barbara Pavinati

Reputatie
Een tijd lang had 't Hooiland een slechte naam. De wijk die in de jaren' 70 gebouwd werd tussen de Richterslaan en Johannes Vermeerstraat en later aan de oostelijke kant verder werd uitgebreid, stond niet goed bekend. Zo zijn er verhalen die helaas soms op waarheid berusten, maar veel vaker niet. Over gespuis en hangjongeren die de buurt onveilig maakten. En over dat er alleen maar gescheiden vrouwen zouden wonen. Die reputatie sijpelt zo nu en dan nog door in de verhalen die Lichtenvoordenaren elkaar over de wijk vertellen. Toch werden en worden mensen er niet van weerhouden om op 't Hooiland te gaan wonen en als ze er wonen, hebben ze het er naar hun zin. "Als je er woont heb je er een ander idee van dan als je ervan hoort. Iedereen helpt hier elkaar," vertelt Cintha Rooks (55) die al twintig jaar op 't Hooiland woont. Ook Lisa van de Zee (26) die een krap een jaar in de wijk een huis heeft, heeft het er naar haar zin: "Het is een fijne wijk," vertelt Lisa. Natuurlijk is er af en toe wel wat, maar, beweert ze: "In elke straat woont wel een gek. Dat heb je overal. Waarom zou 't Hooiland dan een mindere wijk zijn dan andere?"

Veranderend imago
De laatste jaren is er weinig te merken van het slechte imago van de wijk. Romy (13), Nikki (12) en Stef Stapelbroek (8) vertellen:"Wij hebben nog nooit iets negatiefs over de wijk gehoord en wonen ons hele leven al hier." Ze gaan of gingen er met veel plezier naar basisschool De Regenboog. Anne Stapelbroek (42), moeder van de drie kinderen, zegt ook dat de wijk niet meer zo'n naam heeft als vroeger. Ze ervaart het daarnaast als een pluspunt dat de wijk zo ontzettend groen is: "Het groen wordt netjes bijgehouden. Het is hier mooi wonen."

Enquete
Het bestuur van de wijkvereniging 't Hooiland slaat in december 2015 de handen ineen om weer nieuw leven te blazen in de vereniging en in de wijk. Ze besluit een enquête te houden, met als doel in beeld te krijgen wat de inwoners van 't Hooiland graag zouden willen. De vragenlijst werd opgesteld samen met bureau Mazzel, de Gelderse Sport Federatie, Mariënhof aan de Lievelderweg en de gemeente Oost Gelre. Bewoners kregen huis-aan-huis een brief, met daarin de oproep om online de vragenlijst in te vullen. De respons op deze oproep was erg groot. Ruim 150 adressen hebben de enquête ingevuld en het bestuur kon daarmee aan de slag.

Ontmoetingstuin
Het resultaat van de enquête is dat de inwoners graag een centrale ontmoetingsplek zouden willen. Een plek waar kinderen kunnen spelen, ouderen kunnen bewegen, activiteiten voor alle leeftijden kunnen worden georganiseerd en waar mensen elkaar gewoon kunnen ontmoeten. Er werd een plan geschreven waarin het bestuur werd ondersteund en begeleid door Marco te Nijenhuis van Bureau Mazzel en Chris Frencken vanuit de gemeente Oost Gelre. Tijdens de diverse brainstormavonden met wijkbewoners is er een ruwe schets gemaakt van hoe de nieuwe ontmoetingsplek eruit zou moeten komen te zien. Wijkbewoner Joan Ederveen (48) heeft de tuin ontworpen. Joan: "De ontmoetingstuin is ontworpen in samenspraak met de bewoners van de wijk. Ik heb tijdens brainstormsessies geluisterd naar hun wensen en deze vertaald naar een ontmoetingstuin. Het kenmerk van de tuin is openheid." De eerste zichtbare stap wordt gezet in november 2017. De hekken rond wijkgebouw De Schoppe in de Johannes Vermeerstraat zijn weg gehaald om de openheid te benadrukken.

Scepcis
Er zijn mensen in de wijk die de veranderingen met enige scepsis bekijken en eerst willen zien en dan geloven dat het beter wordt, vertelt Cintha: "Ik hoop dat de activiteiten van de wijkvereniging van de grond komen. Dat jong, oud, gezinnen en alleenstaanden elkaar in de tuin weten te vinden. Het is leuk om een vaste plek te hebben waar je ook andere mensen uit de buurt kan treffen. Net als vroeger, toen was er een bloeiende speeltuinvereniging." Coosje Meerveld (39) bestuurslid van de wijkvereniging, beaamt dat: "Dat is ook echt de droom van ons. We willen zo graag dat de mensen in de wijk trots zijn op de wijk en de tuin. We hebben iedereen nodig om dit tot een succes te laten worden. De start is al goed, en met nog meer enthousiaste mensen moet het een bruisend hart van de wijk worden. Met elkaar en voor elkaar. De tuin is van iedereen, voor de hele wijk. Het bestuur wil zich dan ook vooral faciliterend opstellen zodat wijkbewoners hun initiatieven kunnen uitvoeren."

Steun van gemeente Oost Gelre
Geld speelt een belangrijke rol in het slagen van dit grote project. De gemeente Oost Gelre heeft ongeveer de helft van de financiën toegezegd zodat er begonnen kon worden met de aanleg van de tuin. Nu er een goede basis staat, kan er verder worden uitgebouwd. Er is steeds nauw overleg met de gemeente en zij hebben ingezien dat in het projectplan van de ontmoetingstuin alles terugkomt wat de overheid in het sociale domein wil zien. Dat maakt het project ook sterk. Het indienen van subsidieaanvragen heeft veel geld in het laatje gebracht. Coosje: "Dat is een flinke klus en daar moet je echt tijd en verstand van hebben. Ik ben blij dat we daarbij ondersteund werden door Marco te Nijenhuis en Chris Frencken. Dat was onszelf niet zomaar gelukt."

Opening
Op vrijdag 21 september wordt de ontmoetingstuin officieel geopend. Bennie Wopereis, die de werkzaamheden vanuit de wijkvereniging heeft begeleid en gecoördineerd, zegt daarover: "We hebben hard gewerkt om de tuin tot iets moois te maken. De tuin is nu bijna af. Vrijdag 21 september is er in de middag een activiteit voor de kinderen en om 20.00 uur de officiële opening. Ook op de zaterdag en zondag zijn er activiteiten, bijvoorbeeld een multiculturele proeverij. Er komt ook muziek en een leuke verrassing. Iedereen is welkom!"


KADER 1

Geschiedenis Wijkvereniging 't Hooiland
De Wijkvereniging 't Hooiland is opgericht in 1975. Wijkgebouw De Schoppe werd in 1988 gebouwd op de plek waar het eerste wijkgebouw 'de Bollemanschoppe' stond. De Schoppe is volledig gefinancierd door de wijkvereniging. De florerende speeltuin bij het gebouw werd in de jaren negentig gesloten vanwege afgekeurde speeltoestellen. In de jaren die volgden had de wijkvereniging het moeilijk en gebeurde er niet veel. Een buurtbijeenkomst in september 2012 georganiseerd door de wijkvereniging, de gemeente Oost Gelre en het Jongerenwerk gaf nieuwe impulsen. In 2013 kreeg het wijkgebouw een likje verf. Op vrijdag 21 september wordt de nieuwe ontmoetingstuin officieel geopend.


KADER 2

't Hooiland in getallen

Oppervlakte: 47 hectare
Inwoners: 2075
Aantal huishoudens: 905

Bron: www.allecijfers.nl

KADER 3

Wethouder Hoenderboom over 't Hooiland

"Ik heb een goed gevoel bij de wijk. Er is veel ruimte voor het groen, alles is ruim opgezet. De wijk is destijds in hoog tempo gebouwd, maar wel met kwalitatief goede woningen. Ook denk ik bij 't Hooiland natuurlijk aan de grote verscheidenheid van de bewoners. Iedereen – met welke achtergrond dan ook – mag en kan zich in de wijk thuis voelen."

Met plezier wonen
"Ik heb juist geen negatief beeld van de wijk. Dat doet ook recht aan alle mensen en families die hier met veel plezier wonen. In elke buurt is weleens iets wat niet goed gaat. En dat is op 't Hooiland echt niet meer dan op andere plekken."

Wijk nieuw leven in blazen
"Ontmoeten en bewegen is voor onze inwoners hartstikke belangrijk. Als gemeente ondersteunen wij dit graag. Met de Ontmoetingstuin heeft t Hooiland een echt hart gekregen, een plek waar mensen samen komen. De investeringen in het versterken van de wijkvereniging betalen zich uit. Er is een verjongd bestuur dat zich inzet voor de leefbaarheid van de wijk. Ik zie op dit moment veel initiatieven en daar ben ik erg blij mee."

De symbolische sloop van het hek in november 2017. Foto: Chris Frencken
Fietscrossbaan op het terrein van de Schoppe. Foto: Archief 't Hooiland
Luchtfoto van 't Hooiland in 1983. Foto: Archief 't Hooiland
De ontmoetingstuin, de Schoppe. Foto: Esther te Brake
De groentetuin. Foto: Esther te Brake